Zuzana Růžičková: Gázotisky On The Road aneb když experimentujeme s grafikou

25.09.2015 14:34

Galerie Prokopka – Praha

8. 9. – 4. 10. 2015

 

 

 

 

Na vernisáži nové výstavy v Galerii Prokopka, výstavy gázotisků Zuzany Růžičkové, prezentuje autorka svůj cyklus maleb, které vytvořila originální technologii gázotisků. Akce se také osobně zúčastnila.  (Není to však poprvé, co Růžičková nalézá nový vlastní způsob tvorby, např. pájkoryt aj.)

 

Právě grafika, kterou mnohdy předchází kresba, je pro Zuzanu východiskem –

bránou k jiným médiím.

(Katarína Uhlířová)

 

 

 Kromě instalace závěsných obrazů také gázotisky umisťuje přímo na tělo stěny galerie, aby zdůraznila tak monumentalitu celého prostoru. Prostupování vrstev hmoty, jemná kresba evokují popraskanou fresku či ušmudlaný povrch. Autorčině fantazii se meze nekladou…. Růžičková si také technologicky pohrává s vápnem, pigmenty, voskem i gázou. Zkušenosti získala z restauračních technik. Autorka se podílí na organizaci akcí Pragovky na Kolbence, kde sdílí  ateliéry s dalšími umělci.  (Kurátorka: Markéta Vlčková)

Našli jsme na jejím webu:

 „Předtím jsem provzdušňovala stěny po ulicích. Téma nalezených igelitů a hledání velryb skončilo. Poslední obraz, který vznikl na toto téma, byl už gázotisk ´ Tři žaludky ´.

Ovlivnila mě práce u restaurátorů, přesun nástěnných maleb, transferů. Také používám gázu, a vodou ředitelné lepidlo. Přidala jsem hašené vápno a pigmenty.

Gázotisky jsem začala tvořit v Čechách, začátkem podzimu 2012. Venkovní teplota klesala. Začala zima. Tak jako u projektu velryb jsem zvolila matrici stěnu, ale uvnitř ateliéru, s okny na jih. Pozorovala jsem měnící se počasí, západy slunce, krátící se dny, na podzim bouřku, mraky.

Můj ateliér vypadá jako skleník. Mraky jsou zdrojem asociací, zároveň však zaznamenávám moment. Předpověď počasí je informace třeba o pohybu vody. Počasí ovlivňuje naši náladu.

Na začátku je kresba, ale také malba. Kombinuji tyto dvě média, aby vznikl monotyp, otisk, grafický list. Vytvářím sgrafito či maluji fresku do mokrého podkladu – hašeného vápna. Míchám si barvy z pigmentů a vody. Používám horkovzdušnou pistoli nebo pokládám vzorky barev  na topení. Namíchaný barevný odstín po vysušení rapidně světlá.

 

Baví mě fantazírovat, dívat se skrz okna na nebe a měnit ohnisko pohledu na šmouhatá okna. Vidím tam příběhy.

Musím přiznat, že mi zima chyběla. Mám čtyři matrice - stěny a strop. Lozím po žebříku a snímám pomocí gázy. Na zimu mám v ateliéru schované stále zelené rostliny, které vnímám jako součást procesu při tvoření. Palma, avokádo, citroník. 

V  jednom z gázotisků jsou použité suché listy fazole. Vznikají křehké otisky a také asambláže sejmutých vrstev omítek. Dohromady je to pestrá škála tonů, tahů štětcem, kresba.

(Zuzana Růžičková) 


Více zde: https://zuzanaruzickova.webnode.cz/gazotisky/gauzeprints/

 

Zuzana Růžičková (na foto vlevo v pruhovaném triku )

  • narodila se 13. 9. 1982 v Olomouci
  • 1998 – 2002: Střední uměleckoprůmyslová škola v Uherském Hradišti
  • 2006 – 2012:  Akademie výtvarných umění v Praze, ateliér grafiky II. škola Vladimíra Kokolii
  • 2008:  dokončení  bakalářského studia, PedF MU v Brně, obor výtvarná výchova - vizuální tvorba
  • 2008: stáž v Šalounově ateliéru na AVU v Praze u hostujícího Zbigniewa Libery
  • 2009: stáž v ateliéru monumentální tvorby, škola Jiřího Příhody, AVU v Praze
  • 2010: výměnný pobyt na National Taiwan University of Arts  v Taipei, Taiwan
  • 2011 – 2012: diplomová práce, pracovní cesta na Taiwan
  • od 2012 žije a tvoří v Praze

130 00 Praha 3

Prokopova 9

Máme otevřeno: pondělí – neděle: 11.00 – 21.00 hodin

www.galerieprokopka.cz

 

Hodnocení:  69 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková