Ztracené město Z aneb když soudíme člověka podle jeho postavení, a ne podle jeho schopností

18.04.2017 09:20

 

 

 

Kdo by neznal alespoň nějaký díl z americké tetralogie Indiana Jones o nepřemožitelném všeobjeviteli světových záhad, práskajícím bičem a bojícím se hadů. Trháky světové kinematografie z produkce a tvůrčí dílny takových velikánů jako je George Lucas a Steven Spielberg. A kdo by neznal jeho personifikaci Harrisona Forda. Možná se při sledování jeho dobrodružství maně někomu prohnalo hlavou, kam na to ti autoři chodí, kde vzali inspiraci, či dokonce předobraz. Tak pokud si to někdo takto uvědomil, má šanci zvědět, jak to bylo doopravdy. A kdo si takovou otázku nikdy nepoložil, může jít zírat, jak to opravdu bylo. Jinak, stejně? Kdo ví. Nezničitelný objevitel Indiana Jones měl totiž svůj reálný předobraz. A v mnohém se mu opravdu podobal. Tedy ne vzhledem, samozřejmě Harrison Ford je neopakovatelný, ale osudy. Dokonce nefilmovými, ale reálnými. Ano, tak jako Flemingův James Bond měl svůj reálný základ, tak i Indiana Jones ho má. Kam by také scénáristé pořád chodili na nové nápady, když stačí zalistovat dějinami, romány o nich a trochu si zafabulovat a je to tu. Takže, a je to venku, Indiana Jones měl svůj předobraz v britském badateli jménem Percy Fawcett.

 

Jak to tedy bylo doopravdy?

Percy Fawcett  sice ani ne tak moc ze svého přičinění, zato ze své vůle, touze po úspěchu a ctižádosti, se v dubnu roku 1906 vydal do Amazonie. A stal se na ní závislým. Ne pro zlato, jako mnozí podobní, ne pro slávu, jako mnozí podobní, ale pro sebedokázání si, že je nejlepší, to v prvním plánu a při první cestě, a pak v umanutosti, že nalezl, ale nedokázal dokázat, že objevil objev století, ne-li tisíciletí, ztracené město předkolumbovské jižní Ameriky. Město, žijící mocnou, vyspělou, ale již zaniklou civilizací, o níž naše civilizace nemá ani potuchy, a kterou ta jeho tehdejší doba považuje za absurdní chiméru a fantasmagorii.

A protože o objevu nikoho nepřesvědčil, ani slovutnou britskou Královskou geografickou společnost, ani její jednotlivé členy, vracel se do džungle znovu. Umanutě. Bez ohledu na všechny kolem i sebe samého. Během několika expedic – sice pod záštitou Královské geografické společnosti, ale bez její důvěry - se major, pak už podplukovník Percy Fawcett (hraje ho Charlie Hunnam) spolu se svým asistentem Henrym Costinem (toho hraje Robert Pattinson) znovu vydávají na dosud zcela neznámé území dnešní Bolívie, aby to území zmapovali, popsali, ale hlavně, aby hledali ztracené město, o něm nevěděli nic a na jehož pozůstatky kdesi v džungli narazili. A také, aby otevřeli sebestředně zaslepeným bařtipánům a pseudovědcům z Královské geografické společnosti, stejně jako všem nevěřícím Tomášům a nepřejícím nepřátelům, oči a údivem i ústa.

Za pomoci - nepomoci domorodců se vydávají proti proudu řeky Rio Verde. A potkávají kanibaly, nemoci, nekonečné deště, hejna piraň, hadů a nebezpečenství, potýkají se s hladem, žízní, útrapami a nedostatkem sil. Fawcett to ustojí a mobilizuje své průvodce. Zvládá kontakty s domorodci i živly. A také nevzdává. Tak jako nikdy nic. Vše pro prvotní frčku a pověst a ocenění. Pak v hloubi nekonečného pralesa ale nachází a na vlastní oči vidí, stejně jako jeho průvodci, doklad, že tu v dávnověku existovala ona neznámá, ale nečekaně vyspělá civilizace.

 

Z vize se stala posedlost

S vidinou dalších cest, přečká – byť hrdinsky raněn - zákopy 1. světové války. A jen se z toho vylíže, už se třese na výpravu. Posedlost ho ovládá. A nezastaví. Dokonce ho ani moc nezastavuje jeho milovaná a oddaná (doslova) krásná žena (Sienna Miller), ani dva synové a dcera. Opouští je, aby se s objevy, ale stran města Z, vracel s nepořízenou. A tak vyráží ještě jednou. Je rok 1925 a Percy Fawcett míří za svým osudem zas. Henry Costin zůstává, jiní parťáci vzdávají, a tak přibírá už podobně zaujatého posedlého syna Briana (Tom Holland). Teď už to přece musejí oba dokázat…

 

Legenda Percy Fawcett inspirovala

Percy Fawcett se stal legendou už za života. Tehdy sice trochu jako posedlý hazardní hráč, jenž sice objevuje objevy pro geografii, ale cosi říká o městě, jež nemohlo přece existovat… Copak by to ti primitivové mohli zvládnout, když o tom britské impérium nic neví? No, ale ne všichni ho nebrali vážně. Percy Fawcett inspiroval i takové autory, jakými byl spisovatel nad jiné, Sir Arthur Conan Doyle, či Michael Crichton (rovněž autor bestselleru ´Rising Sun/Vycházející slunce) a spolu s nimi i jiní až do dnešních dnů. Naposledy tedy filmaře vyrábějící filmy o Indianu Jonesovi. Teď tedy konečně prohlédneme a zvíme, jak se to všechno opravdu má. Tedy alespoň podle scénáře filmu Ztracené město Z. 

 

Film podle bestseleru

Snímek Ztracené město Z, inspirovaný skutečným příběhem, natočil americký režisér James Gray (např. Noc patří nám) podle knižního bestselleru Davida Granna Ztracené město v Amazonii. Hlavní roli legendárního badatele ztvárnil Charlie Hunnam (mj. Pacific Rim – Útok na zemi) a v dalších rolích uvidíme Roberta Pattinsona (sága Twilight či Voda pro slony), Siennu Miller (Americký sniper) a Toma Hollanda (Nic nás nerozdělí).

 

A náš názor?

Film se dá vidět jedním dechem.

I přesto, že je dosti dlouhý a má místa, kde se to celé skoro opakuje.

Ono také co v pralese, měsíce skrz zeleň, řekou a tak, lze zažívat.

A při nové cestě opět. To je ale možná vedlejší.

Čekáme na objev!

A vše svědčí tomu, že jsme s protagonisty někde kolem, jen ne a ne kápnout na to správné místo a na ty pádné důkazy.

 

Druhá rovina filmu je také jako déjà vu...Hrdina se pokaždé vrací, milující žena mu pokaždé představuje dítě, které počal, než odjel, a když ho to zase popadne touha jet do amazonské džungle, myslí, až k nevíře si myslí, že chlap musí mít své poslání. A slibuje své paní, že to zase ustojí  on i ona (i když už se mu rodina rozšířila na tři děti).

 

 

A do toho začne 1. sv. válka. Absurdní, zákopová, masová jatka. A v mysli těch, co prošli džunglí, se honí úvahy o tom, co je horší, kdo je větší barbar, zda kanibalové v přírodě, či generálové a konstruktéři v masovém vraždění. Přežít, je to jediné, co má v hlavě účastník obojího. Jenže v té džungli může počítat sám se sebou, v zákopu a zteči je jen cíl pro palebnou sílu nepřítele.

 

Ano,  film je vyumělkovaný v hollywoodském stylu, ale vychází z faktů, s nimiž si asi – jak už je za mořem zvykem – autoři cvičí, jak chtějí. To hlavní je ale poslání. Ne Fawcetta. To je spíš jeho věc, ale humanismu. Kdo je tu barbar? A kdo sketa namyšlenec? Civilizovaní nebo necivilizovaní. A co ´civilizovaní´ těm ´necivilizovaným´ přinesou, co jim mohou nabídnout? A můžeme si klást otázku, co by mohli nabídnout ´necivilizovaní´ ´civilizovaným´, kdyby dostali šanci?

No nic. V roce 2006 se existence neznámé civilizace tam, kam ji Percy Fawcett  před 100 lety lokalizoval, potvrdila. Tečka. Ostatní až na vlastní oči v kině.

 

Vysv.: déjà vu 

(francouzsky ´již viděno´, vyslovováno [deʒa vy]),

označuje v psychologii jev,

kdy má člověk z ničeho nic intenzivní pocit něčeho už dříve prožitého) ...

 

Titul: Ztracené město Z

Originální název: The Lost City Of Z

Produkce: USA, 2016

Režie: James Gray

Scénář: James Gray, David Grann

Kamera: Darius Khondji

Střih:   John Axelrad, Lee Haugen

Hudba:  Christopher Spelman

Výprava: Jean-Vincent Puzos

 

 

 

Producenti: Dede Gardner, James Gray, Armin Johnson, Anthony Katagas, Jeremi Kleiner

 

 

Hrají: Charlie Hunnam, Tom Holland, Robert Pattinson, Sienna Miller, Harry Melling, Angus Macfadyen, Daniel Huttlestone, Nicholas Agnew, Edward Ashley…

Formát:2,35 : 1 (Cinemascope), Dolby Digital, 2D digital

Žánr: akční, dobrodružný

Stopáž: 141 minut

Přístupnost: nevhodný do 12 let       

 

Internet: https://www.bioscop.cz/_web/film/lost-city-of-z

Facebook: https://www.facebook.com/magicbox.cz/?fref=ts

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ZWJjT9UIoUE

Distribuce: Bioscop

Premiéra: 20. 4. 2017 

 

 

Z filmografie herců a tvůrců:

James Gray (scénář a režie) - Temná zákoutí (2000), Noc patří nám (2007), Milenci (2008), The Immigrant (2013)

 

Charlie Hunnam (Percy Fawcett) - Návrat do Cold Mountain (2003), Hooligans (2005), Potomci lidí (2006), The Ledge (2011), Pacific Rim – Útok na Zemi (2013), Purpurový vrch (2015)

Robert Pattinson (Henry Costin) - Sága Twilight (2008 – 2012), Nezapomeň na mě (2010), Voda pro slony (2011), Miláček (2012), Mapy ke hvězdám (2014), Cesta (2014), Life (2015)

 

Sienna Miller (Nina Fawcett) - Po krk v extázi (2004), Casanova (2005), Warholka (2006), Hvězdný prach (2007), G. I. Joe (2009), Americký sniper (2014), Hazardní hráči (2015), Dokonalý šéf (2015)

 

Tom Holland (Jack Fawcett) - Nic nás nerozdělí (2012), Noční jízda (2013), V srdci moře (2015), Captain America: Občanská válka (2016)

 

Darius Khondji (kamera) - Sedm (1995), Evita (1996), Vetřelec: Vzkříšení (1997), Pláž (2000), Wimbledon (2004), Půlnoc v Paříži (2011), Do Říma s láskou (2012), Iracionální muž (2015)

 

Sonia Grande (kostýmy) - Vicky Cristina Barcelona (2008), Rozervaná objetí (2009), Půlnoc v Paříži (2011), Do Říma s láskou (2012), Kouzlo měsíčního svitu (2014), Julieta (2016)

 

Hodnocení:  89 %

Richard Koníček

Foto: bioscop, internet