ZOO Praha: Historická štola aneb když si připomínáme zapomenutou historii zoologické zahrady

12.05.2014 12:05

ZOO - Praha 7 -  Troja

4. 5. 2014

 

Pražská zoologická zahrada, se kterou počítáme jako se sedmou nejlepší  ZOO ve světě, otevřela v předvečer 69. výročí vypuknutí Pražského povstání repliku  protileteckého krytu z II. svět. války . Najdeme ji  v historické štole poblíž Velké voliéry dravců. Slavnostní přestřižení pásky proběhlo za účasti náměstka ministra obrany Bohuslava Dvořáka a historika plk. Eduarda Stehlíka.

 

Troška historie neuškodí

Uplynulo  půldruhého století  od doby, kdy jsme  do skalního masivu pod dnešní Zakázankou, oddělující dnes horní a dolní část zoologické zahrady, prorazili  dlouhou štolu. Zažila mnohé – éru hornictví v Praze, objev neznámého minerálu (slavíkit) i nálety na Prahu za II. sv. války, kdy sloužila jako protiletecký kryt.

 

 

 

 

*  Ale brzy jsme na ni zapomněli *

 

A protože jsme se o ni s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem, který stál v čele těchto novodobých průzkumníků, začali o ni zajímat, objevili jsme  pár protektorátních mincí vídeňské ražby, zásobník s ostrými náboji do pušky z I. světové války… rozhodli jsme se, že štolu na základě vzpomínek pamětníků věrně zrekonstruujeme jako protiletecký kryt II. sv. války. Během Pražského povstání v květnu 1945 se do krytu uchýlily ženy a děti ze zoologické zahrady, zatímco muži vykopali ukryté v ZOO zbraně a šli na barikády…

 

Jsou to jen pověsti

Říkalo se, že štola ústí až v Trojském zámku nebo v podzemí Svaté Kláry. Také panovalo přesvědčení, že se v ní uvolňuje metan a její průzkum by byl životu nebezpečný,“ uvedl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha, který  spolu s odborníky pátral po její historii.

 

 

Jak se ke štole dostaneme?!

Půjdeme hned od vchodu kolem neustále spící pandičky, kolem věčně rozhádaných překrásných papoušků, projdeme se až k Velké voliéře dravců (Dunajská delta) a jsme tam.  Uvítá nás panel s informacemi,  hlídkující v protektorátní náladě vojáci  však už prý tam vždy hlídkovat nebudou …Štola však není přístupná v celé své délce (prý jen několik desítek metrů) , hned u vchodu do štoly hlavou narazíme na skleněnou stěnu, za níž spatříme stojící a sedící figurínu žen

 

 

Přečetli jsme za vás

Na informačním panelu nás zaujalo, že za okupace stál v čele ZOO pplk. MVDr. Jan Vlasák, který zajistil, že jsme přečkali válku bez větších ztrát, dokonce se ZOO rozvíjela. Byl také strůjcem úspěchu – prvního umělého odchovu medvěda ledního na světě, který půvabně převyprávěl ve knize ´Sněhulka´.  

Co pak?

No, zážitek by tak mocný,  že jsme se rozhodli vzít zpátečku a prošli jsme  kolem stále neotevřeného Pavilonu želv, který je od záplav stále v rekonstrukci,  podešli již fungující lanovku, došli jsme  k námi oblíbenému ´českému  venkovu´, kde jsme se pokochali pohledem na část věčně hladového domácího  prasete, kůzlátka i ovce různého druhu i jinou domácí havěť…na závěr jsme si dali vždy elegantní lachtany...

 

 

 

Zpřístupnění historické štoly je první novinkou v areálu na sezonu 2014. V následujících týdnech nás čeká  ještě otevření Velemlokária (31. 5. 2014) či herního areálu pro děti s názvem Rezervace Bororo.

 

www.zooopraha.cz/panelstola

 

Hodnocení:  100 %

 

ZOO Praha 7 - Troja

U Trojského zámku 3/120

Tel.:  296 112 111

 

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka