Zmizení aneb když se životem soužíme/Prisoners

10.10.2013 10:31

 

„Každá minuta má cenu života.“

 

Byli jsme pozváni na novinářskou projekci filmu ´Zmizení´/´Prisoners´ s upozorněním, že se jedná o thriller. Vskutku byl, ale protože téma únosu dvou děvčátek je tak aktuální, může se to stát každému z nás, nezáleží na tom, zda máme  děti či vnoučata či jen i blízké dospělé, nezbylo nám nic jiného, než do konce filmu vydržet. A stálo to za to!   Hugh Jackman a Jake Gylenhaal v thrilleru nás přikovali do  křesel  a ani jsme nestačili vydechnout ještě nějakou  dobu po skončení filmu. Protože, když se nám  ze dne na den beze stopy ztratí  nejbližší osoba, může mít každá vteřina cenu života. Při pátrání po ní možná i my budeme schopni   udělat cokoliv, aniž nad tím budeme přemýšlet. Prostě dáme život za ni.

 

„Téměř 50 milionů. dolarů po 3 týdnech promítání vydělal thriller ´Zmizení´ v amerických kinech. "Senzační", "Neuvěřitelně napínavý", "Mistrovský kousek" . . . film sklízel v kritikách samé superlativy stejně jako výkony obou hlavních hvězd - Hugh Jackman a Jake Gyllenhaal. Nejenže film ohromil filmové kritiky, ale láká nadále do kina i diváky. V českých kinech bude mít  americký film ´Zmizení´ premiéru 10. října 2013.“ (zdroj: internet)

 

 „Jedno je jisté: ´Zmizení´ je strhující a musíme složit poklonu režisérovi i skvělým hercům, kteří příběh doslova přivedli k životu,“ řekl Hollywood Reporter.

 

Silné téma, vynikající scénář plný zvratů a životní herecké výkony poskládaly dohromady thriller o pátrání po dvou zmizelých děvčatech, který je napínavý až k nesnesení. Keller Dover (Hugh Jackman) čelí asi nejhorší noční můře každého rodiče, jeho šestiletá dcera Anna a její kamarádka Joy jednoho večera na Díkuvzdání zmizí. Jejich hledání nebere konce, hodiny se vlečnou a dívky jsou stále pohřešovány. Do objektu zájmu se při pátrání dostane zchátralý karavan, který parkoval před jejich domem a u kterého si dívky naposledy hrály. K případu je povolán detektiv Loki (Jake Gyllenhaal), který zatýká řidiče karavanu, retardovaného Alexe Jonese (Paul Dano), ale pro nedostatek důkazů je Jones po nějaké době propuštěn. Oficiální pátrání sice stále pokračuje, ale Dover se cítí bezradný, jeho strach se mísí se vztekem a zlobou. Bere spravedlnost do svých rukou a bez ohledu na následky se rozhodne vyslechnout jediné pojítko k případu sám, po svém a bez rukaviček.(oficiální text distributora:  Bontonfilm CZ)

 

Jó, když jsme si  na ulici  dříve hrály,  kde jsou ty časy!

Začíná to pohodově. Slavíme na americkém venkově (?)  den Díkuvzdání. A proč ne?! Blíží se Vánoce.  Navštěvujeme se a bavíme se.  Ale pak k večeru nám chybějí děti, Anna a Joy, které si šly hrát na ulici, blízko stojícího zvetšeného karavanu.  A začne lít, jako z konve, jak se říká po anglicku: ´It´s´rainning cats and dogs´.A od té doby je jen hledáme. Všichni, pročesáváme les už pátý den..,všichni , i když víme, že už zmizelo za poslední dva roky již 16 dětí…ale nevzdáváme to… detektiv Loki s číslem 1340 (neustále nervózně pomrkávající, ale velmi sympatický), Dover -  otec milované rozkošné blondýnky Anny,  otec druhé dívenky tmavé pleti  Joy jen bezmocně přihlíží, obě matky (Eliza a Nancy) jsou na mrtvici. Situaci zcela chápeme, a jsme napnuti, jak to dopadne, proč měl někdo zájem nevinné holčičky unést, zabít či  uvěznit? !  Nebo utekly? A proč?

 

„Rolničky, rolničky, …“, zpívaly holčičky

 

Když nás Bůh opustí a soužíme se životem

Poznáme příběh zoufalé matky Holly Jonesové, zcela náboženské fanatičky, které umřel syn na rakovinu.  Když musíme bojovat s Bohem, neustále zdůrazňuje. A nikdo nechápeme…proč?! Vždyť náboženství  učí trpělivosti … a odevzdání se Bohu.

 

Bohužel je to thriller, tak moc prozrazovat nemůžeme

Hlavní stopou je maringotka, od té se vše začne odvíjet…a docela divně.  Když do svých rukou spravedlnost vezme zoufalý a skoro nepříčetný Keller Dover, musíme se hodně držet a vydržet. No, nevíme, zda bychom takto postupovali,  ale příliš výsledků to nedalo…spíše se utýral sám Annin otec…při  vyšetřování zmizelých dívek se tak střetávají oba - profesionální detektiv Loki a neprofesionální Annin otec…ale přesto stačí sledovat málo, a dá se mnohé zjistit, případní zločinci totiž vždy  nějakou chybu udělají…a co s tím má dělat bludiště?

 

Když atmosféra houstne a dny ubíhají

No, musíme říci,  protože to vidíme vše zrakem diváka, že závěr filmu nás úplně zdecimuje, zvláště když je dořešení případu  na dosah ruky…ale nebude to tak… vřele doporučujeme, zjistíme, že ne všichni zločinci musí být retardovaní… a přemýšlíme, odcházejíc  z projekce filmu,jak bychom se zachovali my hodní lidé, zda by se z nás bestie stali…když ztrácíme a hledáme své drahé..  no, myslíme si, že nevíme, nikdo nevíme, jak se zachováme v takové situaci…

 

Co jsme o filmování nevěděli

  • Nejdříve měl film režírovat Antoine Fuqua a hlavní roli ztvárnit Hugh Jackman. Poté se měli v hlavních rolích objevit Mark Wahlberg a Christian Bale. Nakonec se do obsazení se vrátil Hugh Jackman.

 

  • Do jedné z rolí měla být obsazena Jessica Chastain. (Dr Lizal)

 

  • Po dlouhou dobu byl součástí projektu i Leonardo DiCaprio, ale nakonec z něho odešel.

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=sfRckdHq--c#t=11

 

Produkce:  USA 2013-10-10

Originální název: Prisoners (Vězni, zajatci) /česky: Zmizení/ slovensky: Zmiznutie

Režie: Denis Villeneuve

Kamera: Roger Deakins

Hudba: Jóhann Jóhannsson

Stopáž:  146 minut

Scénář: Aaron Guzikowski

Hrají: Hugh Jackman (nominovaný na Oscara), Jake Gyllenhaal (nominovaný na Oscara), Maria Bello( (nominovaný na Oscara), Viola Davis ((nominovaný na Oscara), Terrence Howard (nominovaný na Oscara), Melissa Leo (držitel Oscara), Paul Dano

Titulky/dabing: české

Žánr:  drama/krimi/thriller

Stopáž:  146 minut

Přístupnost: od 15 let

 

Distributor: Bontonfilm

Premiéra: 10.10.2013

 

Hodnocení: 100 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet