Žižkovský Masopust aneb po králi Vladislavu II. na Vyšehradě slavila na Žižkově s měšťany i starostka Vladislava Hujová

14.02.2018 13:07

Nám. Jiřího z Poděbrad – Praha

13. 2. 2018

 

Masopustu se říkalo fašank, na Moravě, abychom nebyli jen ´prahostřední´, se témuž svátku říká malebně voračky a místně je to dokonce prý i docela prostě  - karneval.

 

Vždy trvá 3 dny. Má to totiž své zákonitosti a souvisí to s Velikonocemi. Končí v Popeleční středu, jež je stanovena datem, kdy jsou v daném roce Velikonoce jediným pohyblivým svátkem. Čili koná se v širokém rozpětí (od půl února do půl března). Letos připadl na únor. Zpravidla (z praktických důvodů) na víkend 10. a 11. 2. se zakončením v úterý 13. února. 

 

Jako jiné církevní svátky, má i masopust původ v předkřesťanských – slovanských - oslavách konce zimy. Římané jej zase spojovali s vegetačními a plodnostními bohy, jimž dominoval známý prostopášník a vínamilovník Bakchus. Má být veselo, hojno, má se užívat a bujaře popíjet. Následovat by měla umravňovací kůra půstu až do Velikonoc. No, jak kdo, že…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tradice je tradice

Dokladováno historiky je, že už český král Vladislav II. (vládl v letech 1110 – 1174), pozval měšťany na své sídlo, aby s nimi plné tři dny slavil masopust. A už tenkrát byl na programu pochod. Zda masek či ne, jisto není, říkalo se mu ´pochodňový zpěv´. Dodejme, že tento náš druhý přemyslovský král, vládl, jak bylo tehdy ještě zvykem, na Vyšehradě. Tak to muselo být veliké. Asi důvod, proč se právě tento masopust dostal do kronik, když jistě první nebyl. Naštěstí ale ani poslední. Náplň a pojetí masopustu se samozřejmě od té doby  časem a dobou modifikovala, ale tradice zůstala, a to je dobře. Dokonce se zdá, že nabývá na zřeteli.

 

 

 

 

Na Žižkově letos po pětadvacáté 

V Praze je masopustních veselic víc. Ne, že ne. My se ale nacházíme na hranici mezi ´mateřskou´ (spíš ´macešskou´) Prahou 10, od níž jsme se – jako nikdy o ničem – o masopustu nedozvěděli a Prahou 2, kde nám také podobné události – jsou-li – unikají a Prahou 3. Jak už je asi známo čtenářům a návštěvníkům www.www-kulturaok-eu.cz, tak naší Prahou se stále víc stává nám otevřená a pestrá Praha 3 - jmenovitě Žižkov.    

 

A nejen přičinlivostí radnice, v čele s Mgr. Vladislavou Hujovou, ale i tradicí nostalgických dob. Stačí říci pojmy jako žižkovští Pepíci, žižkovská galerka a kolorit této svébytné a dodnes výjimečné čtvrti je nasnadě. Navíc se tu masopust drží – novodobě – už po 25. A jako vždy s bohatým programem, zejména pro děti, ale i s masopustní tancovačkou pro dospělé.

 

 

Jak to vidí paní starostka?

„Žižkovský masopust patří k nejstarším pražským akcím svého druhu a jeho obliba dávno překonala hranice Žižkova a Vinohrad. Jsem ráda, že si tato akce našla místo v srdcích mnoha obyvatel a napomáhá přátelství a sousedské pospolitosti.

 

A to je to klíčové. Žižkov je sousedské pospolitosti odjaktěživa blízký. I když čas a megalomanské zásahy z dávna - nedávna se to snažily zlikvidovat. Marně. Žižkov se vrací – i v dnes tak odlidštěné době – přece jen tak trochu tam, kde kdysi běžně býval. A to je úžasné.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co se událo letos?

Nelze být u všeho. Náš web a ubývající síly nám to nedovolí. No, vezměte to: Třídenní veletoč oslav začal tradičně na náměstí Jiřího z Poděbrad v sobotu 10. 2. 2018 žižkovskou zábavou. Zpěv, tanec, zabijačka. Pro děcka divadélko i zábavné dílničky.

 

Od 15.30 hodin se konal koncert. Další rej, Masopustní zábava, byl v Prague Central Campu (Nad Ohradou 17). Tam se chystaly masopustní masky a maškary a od 17 hodin se rozjela Masopustní tancovačka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A v neděli zas. V poledne v hospodě se stylovým názvem U Vystřelenýho oka zabijačkové hody. Pro přejedlé či vegany, alternativně „vážně nevážně“ komentovaná procházka Prahou se slečnou - Mici. Pro kinamilná dítka kino Aero promítalo Lichožrouty a pro odrostlé dospěláky Po strništi bos. A nezapomnělo se ani na seniory, jak se dnes s citem říká důchodcům. Odpoledne, v příjemnou podvečerní hodinu (v 17 hodin) se pro nás přerostlé a přezrálé konal lehce nostalgický koncert Jitky Zelenkové ve vlídném sále neméně vlídného hotelu Olšanka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A třetí den Masopustu?

Ano, nedělí masopust na Žižkově nekončil. Třetím dnem bylo úterý 13. 2. 2018. V 17 hodin, opět na náměstí Jiřího z Poděbrad, Žižkovský masopust vrcholil průvodem masek. Žižkovem došel až před radnici, kde si tradičně vyžádal (vynutil) od starostky Vladislavy Hujové klíč od Žižkova. A pak pokračoval vítězoslavně až ke stadionu Viktorie Žižkov, kde průvod i masopust končil ohňostrojem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček

(foto z příprav na průvod masek)