Zelená pošta - v Divadle Archa aneb M. Varga, P. Hammel a R. Hladík si koncert nadělili po 40 letech!

03.04.2013 08:30

Zelená pošta -  v Divadle Archa aneb  M. Varga, P. Hammel a R. Hladík si koncert nadělili po 40 letech!

 

Kultovní deska československého bigbítu se 21. listopadu 2012 po 40 letech vrátila na koncertní pódium! Marián Varga, Pavol Hammel a Radim Hladík v doprovodu kapely Collegia Musica tak probudili k životu jednu z nejzásadnějších desek československé hudební historie.

 

Na koncertě v divadle Archa 21. listopadu 2012 jsme byli svědky kompletního repertoáru desky ´Zelená pošta´, doplněný o skladby z dalších společných alb jako ´Na II. programe sna´ nebo ´Labutie piesne´. V této sestavě, všichni na jednom pódiu, Varga, Hammel, Hladík a Collegium Musicum, desku ´Zelená pošta´ od jejího natočení ještě nikdy nezahráli.

 

Nejkultovnější album československé historie hudby?

Album ´Zelená pošta´ bylo natočeno v roce 1972, ale dodnes se řadí mezi nejkultovnější alba československé hudební historie. Plodná spolupráce jedinečného hudebního skladatele Mariána Vargy a charismatického zpěváka Pavola Hammela dala vzniknout pěti deskám včetně zřejmě nejslavnější ´Zelené pošty´. Producentem desky byl baskytarista z kapely Collegia Musica Fedor Frešo. Důležitou roli při vzniku desky hrálo tehdy nově vzniklé vydavatelství Opus, nová odnož Supraphonu a Československý rozhlas, který poskytl pro nahrávání své tehdejší studio v Bratislavě. Na atmosféru natáčení a vznik desky vzpomíná Pavol Hammel: „Mali sme v štúdiu väčšiu voľnosť, zanietení zvukári, my sme sa nikde naponáhľali, v podstate bez limitov aj finančných, novovzniknuté vydavateľstvo Opus a aj Slovenský rozhlas nám veril, atď...ako spevák som s kapelou ani nanacvičoval...bola to tvorivá spolupráca všetkých zúčastnených, ktorá sa ťažko dá zopakovať, v danom okamihu všetci za jedno dielo-hudobníci -aj keď rozídení, textári, zvukári, vydavatelstvo…“

 

Proč s Hammelem slavíme?

 

Zpěvák Pavol Hammel, významná postava slovenské populární hudby, oslaví v prosinci 2012 hned dvě výročí. Prvním jubileem jsou jeho čtyřiašedesátiny, druhým je čtyřicet let od vzniku alba ´Zelená pošta´, kterou nahrál v roce 1972 se skupinou Collegium Musicum. Oslavovat se,  kromě koncertu 21. listopadu 2012, rozhodl dalším speciálním koncertem, který se pro velký úspěch znovu uskuteční 8. února 2013 opět v pražském divadle Archa. Pavol Hammel na něj opět přizval své dlouholeté kolegy Mariána Vargu a Radima Hladíka. 

 

I my jsme tam museli být…

V narvaném sále plno stojících diváků, na což si nějak nemohu zvyknout, ale byznys je byznys, vejde se tam více lidí, mohou se pohybovat a tančit, a prodáme tak více vstupenek! Jen několik řad bylo k sezení, a spatřili jsme tam i kupodivu Miroslava Topolánka se svou drahou polovičkou s paní E. Talmanovou. Když konečně přišel v obleku a tričku námi netrpělivě očekávaný zpěvák Pavol Hammel se svou kapelou Collegium Musicum včetně věčně shrbeného Mariána Vargy, bylo nám už fajn. Stále sympatický Pavol Hammel s elektrickou kytarou, jak jinak, že?! První písní nás trochu uklidnil, hypnotická hlasová ozvuková vlna v jeho podání rychle zapůsobila. Taková klidná síla z něj vyzařovala. A užívali jsme si to.

 

Zákonitá náhoda

Collegium Musicum zahrálo v roce 2008 a 2009 padesátiminutový vzpomínkový program na dvou Beatfestech v Lucerně. Pokaždé sklidilo obrovský úspěch. Následovalo turné po Slovensku a skupina si nejen potvrdila, že její návrat má smysl, ale i to, že si její členové po delší pauze opět výborně rozumějí.

 

H + H  aneb  Hammel + Hladík

Jedna píseň za druhou, známe je přece my starší všichni, jedna melodičtější než druhá. V záři reflektorů a zejména díky skvělému bubeníkovi, čas plynul rychle. Pak na pódium na jednu skladbu nastoupil Radim Hladík se svou kytarou a my se nechali unášet jeho specifickým podáním. A potom už jsme zase až do konce koncertu zbožně naslouchali melodickému zpěvu Hammela. Bylo vidět, že i jeho to těší, že stále zpívá rád. Pro velký zájem a neutuchající potlesk diváků byly přidány tři další písně… a pak už jsme se museli rozejít… no tak příště, na viděnou 8. února v příštím roce! 

 

Pavol Hammel:

slovenský hudebník, skladatel, kytarista, hudební producent a zpěvák

Narodil se v Bratislavě 7. prosince 19748 v rodině muzikantů. V útlém věku ho k hudbě přivedl jeho otec, houslista Slovenského národního divadla. Na jeho popud studoval hru na housle. Jako člen orchestru ŽUS (Železničářského uměleckého souboru) hrával na veřejných vystoupeních lidovky, klasiku a moderní taneční písně. Když mu bylo 16 let, začal Pavol hrát na kytaru, která se stala jeho hudebním nástrojem.

V roce 1963, kdy začal hrát na kytaru, založil bigbeatovou skupinu Prúdy. První píseň v skupině Prúdy s názvem ´Spievam si pieseň´ složil o dva roky později.

V roce 1967 začal se skupinou Prúdy hrát Marián Varga. V tu dobu se kolem kapely Prúdy již pohybují textaři Kamil Peteraj a Boris Filan, se kterými spolupracuje dodnes.

Od roku 1972 nahrál Pavol Hammel s Mariánem Vargou 5 samostatných alb.

V roce 1994 založil promotérskou agenturu Rock Pop Bratislava. V roce 1999 další s názvem Rock Production Bratislava, v které pracuje dodnes. Působil i ve slovenském hudebním vydavatelství Opus.

V roce 1976 absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Je ženatý, má dcery Veroniku a Lindu, která je zpěvačkou. Amatérsky se věnuje výtvarnému umění – malbě a sochařství. Žije v Bratislavě - Děvíne.

28. července 1976 zmeškal letadlo do Bratislavy, a nezahynul tak při letecké havárii na bratislavských Zlatých pískách, která si vyžádala 76 obětí.

Pavol Hammel byl zveřejněn na seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti, StB v kategorii důvěrník, krycí jméno "Právník", evidenční číslo 20044.

 

  • Ocenění P. H.

1978  - Zlatá Bratislavská lyra, hudba k písni Študentská láska (Marika Gombitová)

1988 -  Bronzová Bratislavská lyra, hudba k písni Dnes je láska príťaž (skupina Nika)

2009 - Cena Pavla Straussa, za rok 2008, Nitra

 

  • Diskografie:

 

Zvoňte zvonky (1969)

Pokoj vám (nevydáno) (1969)

Pavol Hammel a Prúdy (1970)

Som šťastný, keď ste šťastní (1972)

Zelená pošta (1972)

Šľahačková princezná (1973)

Hráč (1975)

Na II. programe sna (1976)

Stretnutie s tichom (1978)

Faust a margréty (1980)

Vrabec vševed (1979)

On a Ona (1979)

Čas malín (1981)

Dnes už viem (1983)

Všetko je inak (1989)

Labutie piesne (1993)

Život je… (1997)

Prúdy 1999 (1999)

Cyrano z predmestia (1999)

Šálka čaju (rarity 1.) (2002)

Starí kamoši (2002)

Kreditka srdca (2004)

Déjá vu (live) (2007; s Radimem Hladíkem)

 

Trochou slov o divadle Arše neuškodíme

Divadlo Archa nemá stálý soubor, ale pracuje na principu produkčního domu, který poskytuje umělcům produkční i technické zázemí pro jejich tvorbu. Tento způsob práce umožňuje jednak vznik vlastních divadelních, tanečních či hudebních projektů či koprodukcí, ale také hostování domácích i zahraničních souborů. Jen 35 % z celkového rozpočtu divadla Archa činí vlastní příjmy včetně výnosů z prodeje vstupenek. Granty od hl. m. Prahy, Ministerstva kultury ČR a jiných místních a zahraničních veřejných zdrojů pokrývají dalších 50 % rozpočtu. Přesto musí divadlo Archa každý rok sehnat aspoň 5, 5 milionů Kč. A tak nám divákům nabízí členství v Archa. Klubu. Jako odměnu za náš roční finanční příspěvek (1000 Kč – Fanda, 3000 Kč - Přítel, 10 000 Kč – Donor, 250 000 Kč a více - Patron) nám budou přináležet exkluzivní výhody ze členství plynoucí (pozvání na speciální akce, setkání s umělci, nakoukneme do zákulisí divadla, atp.).

 

Divadlo Archa

Na Poříčí 26

110 00 Praha 1

Tel. pokladna: +420 221 716 333

Délka koncertu: 3 hodiny

Vstupné:  1190 Kč k sezení

                  590 Kč stání

Klienti České spořitelny 20 % sleva

Začátek koncertu: 20.00 hodin

Délka koncertu: 3 hodiny

Uvádí United Islands České spořitelny

 

www.archatheatre.cz

unitedislands.cz

marianvarga.sk

pavolhammel.sk

collegiummusicum.sk

www.pavolhammel.sk

 

Žánr: bigbeat, rock, poprock, folkrock

Hodnocení koncertu: 100 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet