ZEB ONE – LETTERS aneb s graffiťákem do volné tvorby

04.11.2016 12:50

The Chemistry Gallery - Praha

4.  –  13. 11. 2016

 

Na vernisáži nové výstavy, která  je součástí doprovodných programů akce Czech Design Week, která probíhá v Kafkově domě od 7. do 13. 11. 2016, byl autor Zeb One (křestním jménem Petr, jak nám na www.www-kulturaok-eu.cz prozradil) osobně přítomen. Autor zde vystavil i k prodeji  určená svá díla - akryly na plátně, která vytvořil především v roce 2016. Charakterizuje je abstrakce – s přísnou  geometrií, strohá barevnost, a přesto jsou velmi přitažlivé.  Autor svou ukázkou Čínská tuš na kaligrafickém papíře nám dokazuje, že mu ani tato orientální technika cizí není.

 

 

 „Zeb One (1982) je dalším z writerů, který překročil hranice mezi ulicí a galerijní scénou a připojil se ke stále sílícímu trendu posledních let, které je charakteristické postupným pronikáním jazyka graffiti do volného umění bez přívlastků.

V rámci graffz komunity patří už dlouho k nepřehlédnutelným autorům, jejichž pozice je daná a vymezená respektem v domácí oborové historii. To ostatně platí i o celé TOP crew, kterou společně s Nierem a Mindem zakládal.

Přestože, nebo právě proto, že už má chvíle nejaktivnější činnosti nějaký čas za sebou, nabízela se - jako u jiných výrazných autorů - otázka, kam bude jeho další cesta

směřovat.

 

 Odpověď na ni může dát i tahle výstava. Jmenuje se Letters a už její název dává zřetelně najevo jak zónu, ke které náleží, tak hlavní objekt jeho zájmu. Respektive objekty. Ne náhodou jeho práce vzbudily svou kvalitou pozornost už před rokem při kolektivní přehlídce autorů, kteří mají kořeny v graffiti, nazvané Views, konané právě v The Chemistry Gallery.“ (zdroj: Radek Wohlmuth)

 

Kurátor výstavy: Radek Wohlmuth

 

The Chemistry Gallery

 

26. - 30. 10. 2016 se zúčastnila  veletrhu ART.FAIR  Rýnem (veletrh současného umění)

v německém Kolíně nad Rýnem,  na který byla  The Chemistry Gallery vybrána.  Zařadí se tak mezi více než 100 galerií z celého světa, které se tohoto významného německého veletrhu s uměním účastní. The Chemistry Gallery na veletrhu v Kolíně nad Rýnem představí malíře Jana Mikulku, Tomáše Jetelu a Jana Uldrycha a sochařské duo Adama Stanka a Helenu Sequens.

 

7. - 13. 11. 2016

 v pražském Kafkově domě v blízkosti Staroměstského náměstí  se koná II.  ročník prodejní přehlídky designu Czech Design Week, který představí jak již etablované autory, tak nová designérská jména, jejichž tvorbu můžete shlédnout ve všech 3 patrech Kafkova domu. Kromě toho se můžete těšit na *hřiště virtuální reality* v celém podkroví Kafkova domu, *workshopy, výstavy, či přednášky*. Uměleckým ředitelem Czech Design Weeku je ředitel The Chemistry Gallery Petr Hájek a v The Chemistry Gallery i v The Chemistry Design Store se uskuteční doprovodné výstavy k této významné přehlídce českého designu.

Celý program Czech Design Weeku najdeme na www.czechdesignweek.cz

 

 

170 00 Praha 7 - Holešovice

Bubenská 1

 

www.thechemistry.cz

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková