Ze života stromů aneb móda jako taková může být také symbolem zbytečného plýtvání a okázalosti

27.03.2018 09:37

Dům pánů z Kunštátu/Galerie U Kunštátu - Praha

23. 3. - 30. 4. 2018

 

Jsou umělecká sdružení pevná, poutaná pravidly a vybočení se dokonce trestá vyloučením. Jsou ale i umělecká sdružení volná, kde členové nejsou ničím vázáni, tvoří si, co a jak chtějí a kráčejí si za svým projevem vlastní cestou. Jen občas, mají-li zájem, spojí síly a uspořádají kolektivní výstavu. A to je pak něco!

 

 

Divák najde díla spřátelených a tematicky příbuzných osobností na jednom místě. Takovou výstavou je i ta s názvem Ze života stromů, kterou uspořádalo jedno z volných sdružení, dokonce jde o sdružení výtvarnic, v Galerii U Kunštátu.

 

Správná volba, správné místo, správné autorky

Pět výtvarnic - Lenka Blažková, Helena Görnerová, Klára Bláhová, Tereza Vydrová Škarková a Hana Valentová - si pro výstavu zvolilo ideální místo. Jejich obory jsou šperk, oděv (3x) a malba.

 

 

 

 

 

 

 

 

A vyjádření je - nebo alespoň na této prodejní výstavě bylo - trochu historizující, gotizující. A Galerie U Kunštátu se nalézá v románském sklepení z pol. 12. století.  Atmosféra prostor, kde zněly kroky českého krále Jiřího z Poděbrad, tak vytvořila ideální kulisu pro vystavená díla 5 umělkyň. Ale ne vše, co připravily, je v kontextu s minulostí. Ne, to ne, jejich díla odpovídají ideji galerie, která ráda představuje práce barevností či výlučností od středověké architektury odlišné, aby vynikl kontrast a napětí mezi duchem středověku a současna. Proto autorky z volného sdružení měly volnou ruku k výběru prací. Což byl nesporný klad.

 

Proč Ze života stromů?

Autorky to charakterizovaly jednoznačně:

„Stromy jsou život, energie, příběhy, nekonečná inspirace.

Stromy jsou solitéry, a přesto tvoří kompaktní společenství.

Stejně jako jednotlivé exponáty naší výstavy.

Výtvarné uchopení tématu každým z účastníků

je velmi zajímavě propojeno v jednotném celku a

zároveň rozvětveno různými styly a použitým materiálem.“

 

Začátek byl stylový 

Dne 22. 3. 2018 v 18 hodin se všechny autorky ukázněně shromáždily do šiku na dvoře Domu pánů z Kunštátu a Poděbrad. Úvodního slova se ujala osoba nejpovolanější, kurátorka výstavy, sama též výtvarnice, ale i spisovatelka a ilustrátorka - Denisa Prošková. Protože byl mráz jako v zimě, ač v druhém dni jarním, zvolila zkrácenou verzi úvodního slova. Zdůraznila hlavně, že všechny autorky jsou autodidaktky, ale že měly talent, a že se tak jejich talenty musely proklubávat k dokonalosti, jakou předvádějí na výstavě, složitěji.

 

Potlesk mnoha zachumlaných přítomných ocenil jak pronesená slova, tak i stručnost projevu. Následovalo – vzhledem k zvolenému paláci – stylové vystoupení taneční sekce SHŠ Collegium Armatum (https://www.collegium-armatum.cz/) v dobových kostýmech přímo na historickém dvoře. Po výstupu tanečnic nastal sestup všech do útulna a zateplena v podzemí paláce mezi díla výtvarnic, jež byly ochotnými průvodkyněmi po svých artefaktech.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Něco málo o autorkách výstavy

Lenka Blažková

Tvoří pod značkou LENKA BLAZA. Zabývá se tvorbou autorského šperku a artefaktů. Hledá pro sebe alternativy a svobodu. Do tvorby projektuje své životní prožitky, postoje a zkušenosti, zhmotňuje své pocity a vlastní vidění světa. Ovlivňuje ji městská industriálnost a zároveň se cítí být oslovována nekonečností hmoty a energií přírodního světa. Šperky vznikají unikátní technikou pájení, kombinuje je s korálem, perlami, drahými kameny, fosiliemi a exotickým dřevem. Jsou určeny všem ženám, které dávají přednost originálu. Jsou určeny ženám, které jsou si vědomy své jedinečnosti a mají odvahu i potřebu se odlišit, a rovněž  nepodléhají módním trendům. Díla Lenky Blažkové bylo už možné spatřit v řadě galerií a na designových akcích. Svoji tvorbu představila také na mnoha samostatných i společných výstavách.

 

 

 

 

 

 

 

 

Helena Görnerová

Helena nám prozradila, že:

„Každý nádech a výdech v našem životě směřuje k oživení. Naší krve, našeho života, všeho, čeho se v jeho průběhu dotkneme. Ať už jsou to skuteční lidé, jejich osudy, nebo třeba kmeny stromů a stébla na loukách, všude zanecháváme své otisky. Doufám, že ty mé vám přinesou radost a vnitřní klid. A věřím, že vaše otisky zůstanou v mých obrazech napořád.“

Dodejme, že Heleně Görnerové vyšla v roce 2010 samostatná fotografická publikace

a že své práce už představila na řadě výstav doma i v zahraničí.

 

Klára Bláhová

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou, ale jehlu držela v ruce od malička. Po úspěšné kariéře v oblasti financí v roce 2011 odešla na mateřskou dovolenou, kde se postupně také začala věnovat navrhování a tvorbě oděvů pro ženy. Ke třem dětem přibyla v roce 2014 rovněž péče o značku KLARA BLAHOVA. Šije pro ty, které chtějí vyčnívat trochu z davu. Jde cestou kvality a zejména nápadnosti, kombinuje ráda nečekaně barvy i vzory. Volí jednoduché střihy a soustředí se především na barevnou skladbu, efekty, aplikace, celkové zpracování.

 

Tereza Vydrová Škarková

Vystudovala textilní a oděvní návrhářství a posledních 5 let se věnuje šité tvorbě dámské a dětské. Její oděvy jsou navrženy i vyrobeny vlastnoručně, včetně fotografování a propagace. Jedná se o originály, které šije jen párkrát, minimálně je opakuje a stylově zachovává vlastní rukopis. Aktuální nabídka je v podstatě pouze v jednokusovém provedení. Výjimku dělá jen při účastech na řemeslných a jiných akcích. Ráda tvoří v duchu slowfashion, včetně recyklací a v podstatě tím tak trochu popírá slovo ´móda´, které, prý, ani nemá ráda. Móda je pro ni spíš symbol zbytečného plýtvání a okázalosti. Proto se Tereza snaží jít proti proudu a dělat především to, co vyjadřuje duši - ať už vlastní vnitřní obrazy a radost, anebo ty sdílené od jiných.

 

Hana Valentová

Jako malá chtěla být cikánkou, co hádá z ruky. Vystudovala užitou geofyziku na Přírodovědecké fakultě, což je skoro věštění z křišťálové koule, ale na profesionální bázi. A tím se živí. Jelikož je prý odjakživa sukňová, a to, co by ráda nosila, se koupit nedá, naučila se šít. Není švadlena, ale ve volnu horečnatě realizuje své vize, jež jí přicházejí (řečeno s Jiřím Žáčkem) ´ponejvíce v mezerách mezi vteřinami´… Hanu Valentovou inspirují barevné proměny ročních dob, zázraky všedních dnů, folklorní motivy a krásné látky, jimž neodolá.

 

110 00 Praha 1

Řetězová 222/3

Máme otevřeno denně:  14.00 - 23.00 hodin

Vstup: zdarma

 

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

 

 

 

 

Foto: © Wenca NiKoníček

samanam@seznam.cz

www.facebook.com/wenca.nikonicek

www.gothichell.rajce.idnes.cz

 

https://www.galerieukunstatu.cz/