Zdeněk Svěrák: Tři bratři aneb když v pražském Luxoru zpívá amatérský sbor čtenářů

16.10.2014 08:57

Palác knih Luxor –Praha

13. 10. 2014

 

Nakladatelství Fragment nás dne 13. 10. 2014 pozvalo do obřího pražského knihkupectví Luxor na křest knihy Zděňka Svěráka ´Tři bratři´. Že jste o ní už slyšeli nebo ji dokonce četli? A proč vyšla, když je v kinech i po dvou měsících stále ještě na 4. místě návštěvnosti a do konce října je předpoklad, že jej shlédne půl milionu platících diváků? To vše a mnohé jiné jsme se dozvěděli na besedě, která vlastnímu křtu předcházela.

 

 

Proč kniha vyšla?

První otázka všech přítomných byla celkem jednoznačná. Proč vyšla „další“ kniha o Třech bratrech a čím se liší? Odpověď nabídl již vystavený přebal knihy. Zatímco předchozí knížka ´Příběh filmu Tři bratři´´,kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta,  byla věnovaná filmu Tři bratři, tedy byly knihou o filmu, i s filmovými fotografiemi a vhledy do zákulisí vzniku filmu, nejnovější kniha nazvaná prostě ´Tři bratři´ je klasickou bohatě ilustrovanou pohádkou. Pohádkou, která je připravena a určena k večernímu čtení dětem rodiči, a vzhledem k velikosti písma i pro rané čtenářské krůčky malých čtenářů. O ilustrace se postaral výtvarník a ilustrátor Václav Šlajch, který se už podílel i na filmu. Jak jsme se dozvěděli, tak, kdo viděl film ´Tři bratři´ jistě mu

neuniklo, že vypravěč (hraje ho kostýmovaný Zdeněk Svěrák) ve filmu současně píše a maluje starou kroniku. Písmo a kresby jsou právě dílem Václava Šlajcha. Tím už bylo dáno, že jeho ilustrace k pohádce nejsou zcela odtažité od filmové podoby postav, ale nejsou také obkreslenými fotografiemi. Navíc text pohádky, který nevynechává ani verše – ve filmu písňový doprovod – obohacuje bezpočtem drobných kresbiček oživujících a vyplňujících „miniilustracemi“ vzniklé volné místo na stránkách.

 

 

Jak to celé proběhlo?

Skvěle. Sehraný tým nakladatelství Fragment, v čele s vtipnou půvabnou a pohotovou moderátorkou Hanou Koutnou, přeměnil besedu, křest a následnou nekonečnou autogramiádu ve veselý dětský kabaret a se zpěvy a bohatou – hlavně dětskou – diskusní účastí. Napomohla tomu přítomnost nejen obou hlavních „pachatelů“ celé knihy (Zdeňka Svěráka, jakožto autora textu a Jana Svěráka, jakožto režiséra filmu), ale i dalších zúčastněných osob. Zdeňka Uhlíře, výtvarníka Václava Šlajcha,  grafika knihy Martina Odehnala a za Fragment pak odpovědné redaktorky Romany Homonické. Ovšem vrcholem – možná předpokládaným, možná organizátory netušeným, byla přítomnost úžasné „Karkulky“ (Lucie Maria Štouračová) zprvu dokonce v červeném kostýmu, pak „v civilu“, která chvílemi svou výřečností, nevázanou radostí a veselím uváděla v milý úžas nejen nás diváky, ale evidentně i zkušené aktéry na pódiu. Jednoznačně nejvíc ovšem potrápila Jaroslava Uhlíře, když ho přinutila zpívat a hrát písničky z filmu i z jeho další skladatelské spolupráce se Zdeňkem Svěrákem, jež on sám si už pomalu ani – na rozdíl od ní - nepamatoval. Strhla tak i nás diváky a všichni sborem jsme podle předzpěvování dominantní Karkulky  (na foto vedle Jaroslava Uhlíře) zpívali také. Luxor tak zněl hromadným zpěvem a bylo nám všem veselo.

 

 

Co jsme se dozvěděli, co jsme nevěděli?

Kdo četl reakci www.www-kulturaok-eu.cz, která vznikla bezprostředně po premiéře filmu ´´Tři bratři´ a následné besedě s tvůrci filmu, ten se nedozvěděl o mnoho víc. Základní otázky z auditoria se více méně opakovaly. Stačí proto nahlédnout na náš článek a víte vše potřebné.     

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/sverak-uhlir-sverak-tri-bratri-aneb-kdyz-se-deti-pobavily-dospelci-se-nenudili/

Přesto však zaznělo v neformální hodinové besedě samozřejmě i pár informací navíc. Zde jsou tedy ty – podle nás – asi nejzajímavější:

  • Klíčová postava Holuba pro děj části pohádky, týkající se právě přítomné Karkulky, vznikla v hlavě Zdeňka Svěráka ze zcela pragmatických důvodů. Bylo mu jasné, že nějaké zvířátko musí popostrčit váhavého bratra Myslivce k akci. Nebylo mu ale jasné - které. Až pak ho napadl rým, „o lup“ – „holub“ a bylo rozhodnuto.
  • Karkulka se ke své roli dostala zcela klasicky, prostřednictvím castingu, který ale dělala bez konkrétní představy, jakou roli by chtěla či měla dostat. Když jí produkce oznámila, že nebude někde v komparzu, ale bude z ní Karkulka, byla z toho – jak doslova řekla – „v šoku“. Ale nezaskočilo ji to. Uměla v té době všechny texty a songy už z původních televizních minioper obou autorů. A hravě to dokázala, jak už bylo řečeno, i při besedě. Na rozdíl od obou autorů i většiny nás přítomných…     
  • Jaroslav Uhlíř na dotaz, jak je možné, že je trvale tak pohodový a pozitivní, prozradil zajímavou sentenci. Když mu kdysi bylo 50 let, slavilo se to a přišel k němu tehdy třicetiletý mladý muž a blahopřál mu s tím, že překročením padesátky se dostal do nejšťastnějšího období života. Jaroslav Uhlíř to tehdy odmítal, vzhledem k věku, ale onen muž mu vysvětlil, že řádově do 18 let člověka pořád někdo za něco peskuje, vychovává a učí, pak ho zase drezírují na vojně (když byla ještě povinná) a po vojně se ožení a má děti, což je řehole vůbec. No a po padesátce je od toho všeho už pokoj a muž si může žít konečně, jak chce a pokud to zdraví dovolí, může už jen být v pohodě. A Jaroslav Uhlíř mu dal i teď s odstupem let plně za pravdu…
  • Kniha ´Tři bratři´, je 19. (devatenáctou) knihou Zdeňka Svěráka, vydanou v nakladatelství Fragment.
  • Filmové ztvárnění přechozí knihy Zdeňka Svěráka ´Po strništi bos´ (náš web www.www-kulturaok-eu.cz o knize už podrobně referoval https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/zdenek-sverak%3a-%c2%b4po-strnisti-bos%c2%b4-aneb-kdyz-uz-se-na-film-tesime%21/) se chystá Jan Svěrák natočit hned, jak dokončí svůj jiný právě připravovaný film a snímek ´Po strništi bos´ by tedy mohl do kin přijít asi až v roce 2018 či 2019. Čas nám všem ale pádí, takže to nebude zase až tak dlouhé čekání.

Bc. Soňa Svačinová,  propagace a PR - Fragment. s. r. o.

Titul: Tři bratři

Nakladatelství Fragment, s.r.o.

Text: Zdeněk Svěrák

Ilustrace: Václav Šlajch

Odpovědná redaktorka: Romana Homonická

Rok 1. vydání: 2014

Doporučená cena: 349 Kč

Počet stran: 112

www.fragment.cz

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková