Zdeněk Miler: ´Krtek a hodiny´ aneb když učíme své děti znát hodiny?!

02.03.2014 17:55

Novinkou měsíce února 2014 Nakladatelství FRAFMENT  je opět další knížka pro děti, kterou jsme vydali v edici - Populárně naučná pro děti a mládež. A tentokrát s ilustracemi Zdeňka Milera a s jeho neodlučným opět Krtkem.

 

Když Krtek nebyl před narozením v Disneyů…tak ho Miler zpopularizoval

- Všichni dospělí a děti, na celém světě, kamarádského a pracovitého drobečka známe již od   50. let 20. století.

- Můžeme říci, že nesmrtelnost Krtečka, kterého stvořil Zdeněk Miler, nespočívá pouze v jeho podobě, se třemi trčícími vlásky, s červeným čumáčkem a v jeho modrých kalhotkách,  ale zejména v jeho geniální ( i tvarové) jednoduchosti, kterou  oslovujeme všechny národy…všech věkových kategorií.

- Krtek se stal hrdinou kreslených filmů, plyšovou hračkou, žádaným suvenýrem, nezbytnou ilustrací nesčetných dětských knížek, atp.  S oblíbeným Krtečkem se do dětství navracíme vskutku mžikem a rádi…

 

A tak jsme uvítali nakladatelský počin FRAGMENTU, když se nám do rukou dostala nová knížka ´Krtek a hodiny´  ve velmi pevné vazbě s omyvatelným povrchem, která odolá bystrým a nedočkavým dětským ručičkám.  Krtkem  totiž nikdy své děti neomrzíme.. no, je to vskutku tak!

 

Každý den čeká Krtka i jeho kamarády spousta dobrodružství! Od samého rána až do večera se toho přece děje tolik zajímavého! Pojď se na to společně s kamarády podívat a na hodinách si ukazujte čas.

(oficiální text distributora)

 

Na poslední stranu knihy ´Krtek a hodiny´ jsme umístili hodiny s červenými ručičkami, které můžeme posouvat podle toho, kolik je právě hodin (7, 8, 9, 10, 12, 1,3, 6, 7, 8) a vždy k tomu si přečteme v rámci jednoho dne od sedmi ráno do osmi hodin večer příběhy Krtka, které se na daný čas váží…a na titulní a dalších stránkách jsme vyřízli otvory, kterými můžeme sledovat aktuální čas…protože děti by se měly čas naučit včas ještě před příchodem do první třídy a uložit si do paměti  zejména vizuální podobu jednotlivých časů, i když později je asi bude čekat jen digitální čas. Ale nejdůležitější je však děti nejdříve přesvědčit o tom, že se den a noc dělí na hodiny...…my pamětníci jsme se učili na papírových hodinách, které se daly sehnat v každém papírnictví… a ještě na závěr: samozřejmě texty předčítáme těm nejmenším my sami, rodiče…

 

Ukázka pro zvědavé z knížky: 

Už je skoro 8 hodin večer, 

Když se Krtek chystá jít spát.

Jeden krásný den končí

A Krtek se už těší na nový.

O čem se mu asi zdá?

Vydání:  1

Počet stran:  12

Rok vydání: 2014

Nakladatelství : Fragment

Pro děti: 4+

Cena: 249 Kč

www.fragment.cz

 

Hodnocení:  99 %                   

Jenom si připomeneme, že?

Krteček zamířil do vesmíru jako maskot na poslední misi raketoplánu

Druhým českým kosmonautem po Vladimíru Remkovi se stal Krteček. Legenda českého animovaného filmu z pera kreslíře Zdeňka Milera letěla v noci 19. na 20. 4. 2011 do vesmíru jako maskot astronauta Andrewa Feustela při posledním letu raketoplánu Endeavour. Andrew Feustel sám má vazby na Česko, jeho manželka má zčásti český původ.

 

"To, že za maskota vybrali Krtka, je samozřejmě obrovská propagace České republiky, ale hlavní aspekt vidím v přitažení zájmů dětí a mládeže. Proto máme například profil na Facebooku. Doufám, že se zájem o let Krtka změní časem v zájem o přírodní vědy. Bylo by to velmi zapotřebí," podotkl šéf Akademie věd Jiří Drahoš.

 

www.dokosmuskrtkem.cz

Můžeme si připomenout autorský animovaný film Krtek a raketa, v němž se hlavní hrdina vydal do kosmu už v roce 1965.

 

"Krteček je vyroben z mikroveluru. To je laicky řečeno málo chlupatý plyš, který má délku vlasu kolem jednoho milimetru. Na výšivku jsou použity standardní silonové nitě. Vycpávka je z materiálu, který najdete jako výplň například v bundách nebo spacích pytlích," uvedl Blahoslav Dobeš, obchodní ředitel družstva Moravská ústředna Brno, které postavičku vyrobilo.

(zdroj: autoři Jan Wirnitzer, bar, vse, zdroj:  22. 3. 2011 - www.zpravy.idnes.cz)

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Fragment, www.zpravy.idnes.cz, autorka