Zbyněk Sedlecký: Iluze & Interpretace aneb diptych Pruhy plus Magdalena

11.03.2019 11:16

Advokátní kancelář Badokh - Praha/Ehlenův dům

28. 2. - 31. 8. 2019

 

Na vernisáži Iluze & Interpretace, (prodejní) výstavy obrazů Zbyňka Sedleckého, která se konala v pražských prostorách Advokátní kancelář Badokh, byl autor vystavených 15 velkoformátových akrylů na plátně (mnohdy i s papírovými kolážemi) osobně přítomen. Zbyněk Sedlecký vytváří abstraktní obrazy v kombinaci s figurou, aby bylo dosaženo přiblížení se k divákovi. V obrazech nechybí jisté napětí a přistoupíme-li k obrazu blíž, rozpadá se v živou šťavnatou malbu (P. V.).

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Po zahájení Petrem Hájkem (The Chemistry Gallery) jsme pokřtili nový katalog z Edice Badokh, který představuje tvorbu Zbyňka Sedleckého. Poté následovala zajímavá diskuse kurátora výstavy Petra Hájka s výtvarným kritikem Petrem Vaňousem, který podle slov Petra Hájka má největší přehled o uměleckých výstavách. Petr Vaňous rovněž připomněl výstavu 5 mladých autorů Motýlí efekt, která se konala v Galerii Rudolfinum, což byl jistý průlom v tom, že se uskutečnila právě v této galerii. Současně dodal, že chybí vzájemný galerijní kontakt mezi Východem a Západem, a že mladí vnímají totalitu jenom z literatury, takže toto téma ve svých dílech neumějí využít. Jsou však schopni svobodně tvořit a komunikovat.  

 

 

Podstatným momentem Sedleckého obrazů je práce s časem a pamětí, stejně jako ´pohyb´ (v) prostoru. Díla odkazují na fotografické momentky, které postrádají úlohu reprezentace.

 

Evokují náhodné vhledy do světa spatřeného, a tyto vhledy jsou vyvolávány z paměti a znovu obrazově fixovány. Malířské prostředky jsou místem jejich znovuzrození (znovu vyvolávání). To se však nemůže obejít bez jistého stupně vědomé reflexe.

 

 

Finální obraz je potom rozkročen mezi nejasné obrysy minulosti, mimovolní vzpomínku a malířskou interpretací (…) Zobrazení se mnohem více vztahuje k samotnému malířskému procesu, který je z povahy věcí abstraktní (stejně jako myšlení), nežli k iluzivní imitaci nějaké topografické situace (…).“  Petr Vaňous

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbyněk Sedlecký (* 1976)

studia:

2003: Stáž na Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpy, Belgie

2000: Stáž na Staatliche Akademie der Bildenden Künste, Stuttgart, Německo

1998 - 2002: AVU, Praha, Ateliér Malba I - prof. J. Sopko

1995 - 1998: FaVU, Brno, Ateliér malby - prof. J. Načeradský

 

O nadaci BADOKH

Nadace BADOKH byla založena v roce 2015 společností BADOKH - Kuhn Dostál advokátní kancelář, s.r.o. Účelem nadace je: podpora mládeže, podpora ohrožených a sociálně slabých rodin, podpora osob ohrožených vyloučením, podpora menších začínajících podnikatelů, podpora umění a kultury.

 

 

 

Spíše než pomáhat chce lidem ukázat, že si dokážou pomoci sami. Podpořit jejich talent, nezávislost a schopnost se o sebe postarat. Chceme umožnit klientům prožít radost ze svého vlastního úspěchu a vědomí, že na nikom nezávisí, nezůstali nikomu nic dlužní, že oni sami umí a mohou pomáhat a vracet.

 

 

výkonná ředitelka a členka správní rady nadace:

Markéta Nováková marketa.novakova@nadacebadokh.com

 

člen správní rady nadace: Jakub Dostál jakub.dostal@nadacebadokh.com

člen správní rady nadace: Petr Kuhn petr.kuhn@nadacebadokh.com

 

110 00 Praha 1 - Nové Město

28. října 767/12 /3. patro

Volný vstup: po domluvě na telefonu 420 607 723 436

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (výběr z textu katalogu)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.nadacebadokh.com

www.thechemistry.cz

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/zbynek-sedlecky-kapitanuv-stin-aneb-neprilis-optimisticka-malirova-vizualizace-vsedniho-zivota-trva-dal/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/ondrej-basjuk-jonas-czesany-daniel-pitin-miroslav-polach-ondrej-roubik-zbynek-sedlecky-mechanismy-imaginace-aneb-realita-se-nemeni-meni-se-jen-citlivost-vuci-ni/

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/%c2%b4motyli-efekt-aneb-%c2%b4medvedi-sluzba%c2%b4-mnoha-maliru-pro-jednoho-divaka-%28butterfly-effect-%29-%21/