Zbraslavský Salon 2013 v Galerii 9 aneb když se lidé domluví

06.12.2013 10:51

Galerie 9 – Praha

3. – 19. 12. 2013

 

Vedením Galerie 9 jsme byli pozváni na zajímavou výstavu, jež se stala následováníhodným počinem. Nazvali ji na vysočanské staré radnici, kde se v tamní prestižní Galerii 9 výstava konala, dost nečekaně jako ´Zbraslavský salon 2013´. Každý Pražák při takovém zeměpisném zmatení znejistí, zda nejde o nějakou chybu. Ukázalo se ale, že nejen že nejde o chybu, ale dokonce, že jde o zajímavý nápad pomáhající výtvarníkům žijícím a pracujícím v městské části Praha - Zbraslav a v městské části Praha 9. Ale nyní vše pěkně popořádku.     

 

Galerie Městského domu na Zbraslavi pořádá každé 2 roky výstavu nazvanou ´Zbraslavský salon´.

Jde o přehlídku prací malířů, fotografů a výtvarníků ze Zbraslavi a blízkého okolí.

 

O Zbraslavském salonu na Zbraslavi

První Salon se konal v roce 2007 a opakuje se každé dva roky. Letos tedy počtvrté zájemci a patrioté Zbraslavi a okolí mohli zhlédnout nejnovější díla vzniklá nich ´doma´, vytvořená jejich sousedy. Pravidelně se také uděluje Čestná cena starosty Městské části Praha – Zbraslav. Letos to byla malířka a textilní výtvarnice Markéta Pošarová za svou tvorbu a pedagogickou činnost. Na Salonu pravidelně vystavuje obrazy s tajemnými krajinami, malovanými v černých, šedých a hnědých tónech. Salonu se pravidelně účastní i Petr Alois Hampl, oceněný na minulém ročníku, či Marta a Miro Hadincovi a další. Na výstavě ale nechybí ani ´nováčkové´. Mezi nimi jsme našli například fotografku Veroniku Hanušovou, studentku SUPŠ, malíře Aleše Krátkého, který na sebe upozornil již loňskou skupinovou výstavou Artfruit či dalšího malíře, Zdeňka Hemzu, jehož figurální tvorba je ve stylu pop-artu s prvky ironie a černého humoru. Příznivce geometrické malířské tvorby zase zaujal Zdeněk Prokop, zabývající se geometrickou abstrakcí, inspirovanou hudbou. Dalším novým jménem byl - opět malíř - Jaroslav Štědra a jeho nefigurativní tvorba s jemnými pastelovými tóny v lyrických obrazech. Výstavu obohatil i Petr Johanus, absolvent SUPŠ.

 

Pravidlem každého Salonu je i jeden zahraniční host. Letos to byl slovenský malíř Robert Almási.

 

Jak je asi z předešlých řádků patrné, jde o zajímavou souborně průřezovou sondu do výtvarna jedné části Prahy. Jenže, co si budeme povídat, jen jedné části, a nedělejme si iluze, že výstavu zhlédne zase tak moc návštěvníků z jiných částí a dokonce zdaleka. Prostě, výstava je tak moc zajímavá, že je škoda, že trvá relativně krátce, a že je ke zhlédnutí jen jednou a na jednom místě. A tak vznikl nápad…

 

O Zbraslavském salonu v Praze 9

S tím nápadem přišla kurátorka Vysočanské Galerie 9, galerie Městské části Praha 9, paní Eva Kořánová. Řekla si, proč neopakovat celou zbraslavskou výstavu ještě jednou na jiném místě Prahy, třeba u nás, v Galerii 9?! Slovo dalo slovo, skutek neutek a Zbraslavský salon se v tyto dny už po čtvrté opakuje celý na Praze 9 v Galerii 9.

 

O Salonu Prahy 9 na Zbraslavi

Samozřejmě, že výtvarníci žijící a tvořící na Praze 9, se nechtěli nechat zahanbit, a tak obdobná výstava pořádaná v podobné periodicitě na Praze 9 v Galerii 9 putuje pokaždé po skončení v domácím prostředí na Zbraslav do tamní galerie Městského domu. No a my se díky téhle výměně výstav a díky nápadu paní Kořánové můžeme těšit, že na jaře po ukončení Salonu Prahy 9 v Galerii 9 si budeme moci celou výstavu pro velký úspěch pěkně zopakovat, a to v Městském domě na Zbraslavi.

 

Není to na kordy, je to na sklenku vína a pokec

Samozřejmě, že výtvarníci ze Zbraslavi jsou zvědavi na to, co předvedou jejich kolegové z Prahy 9 a umělci z Prahy 9 se zase rádi podívají na díla kolegů ze Zbraslavi. Je to tak trochu nenásilná výměna zkušeností. Ale není to na kordy, kdepak je to na sklenku vínka, a pořádně dlouhý přátelský pokec. A to bylo znát i na vernisáži, které jsme měli tu čest se zúčastnit. Tam totiž bylo výtvarníky doslova natřískáno a v kuloárech při sklence vínka a drobném pohoštění se probíraly zkušenosti z obou táborů tvůrců ve velkém. K tomu nám zněly hudební improvizace pana Jiřího Šámala, vyluzované na prapodivný nástroj jménem Hang Drum.

 

Takže, co dodat?

No, že kdo to má blíž do Vysočan, může se běžet podívat, jak se tvoří na Zbraslavi a kdo to má blíž na Zbraslav, může si na jaře ověřit, jak se tvoří v Praze 9. Oběma spřáteleným táborům k tomu držíme palce. Zaslouží si to.

 

Stále se mluví o tom, že svět je v ohrožení.

Když je na světě ale tolik výtvarníků, malířů, grafiků, fotografů, sochařů,

tak to snad ani nemůže být pravda.“

Eva Kořánová, kurátorka Galerie 9

 

ZBRASLAVSKÝ SALON 2013 v Galerii 9 - výměnná výstava ve spolupráci s MČ Praha – Zbraslav, galerie Městský dům - zastoupení tvůrci:

Robert Almási, Marta Hadincová, Miro Hadinec, Petr Alojz Hampl, Petr Hampl ml., Ivana Hamplová, Veronika Hanušová, Zdeněk Hemza, Eliška Jakubíčková, Petr Johanus, Jindřich Kalabza, Eva Kořánová, Dagmar Krásná, Aleš Krátký, Jana Kubecová, Jana Majcherová, Markéta Pošarová, Zdeněk Prokop, Jana Šafránková, Jaroslav Štědra, František Tomík, Lucie Vacková, Ludmila Warausová, Eva Žáková 

 

Co je to Hang Drum?

Odborně je to „harmonicky laděný ocelový idiofon, využívající stejné fyzikální principy jako gongy, bubny a zvonky“.  Jiří Šámal to vysvětluje následovně: „Jde o ručně vyráběný plechový dutý nástroj, 240 mm vysoký, má průměr 520 mm, skládá se ze 7 tónů, osmitónový se již nevyrábí. Pochází ze Švýcarska a existuje od roku 1999. Mezi lety 2000 - 2005 bylo 15 - 45 různých zvukových modelů. Dříve se objednávaly podle stupnic. Skládá se ze dvou miskovitých kovových částí: horní část se jmenuje Ding, ta spodní se jmenuje Gu. Je vyroben z 0,9 mm ocelového plechu, a aby nerezavěl, povrch má upravený plynovou nitrifikací – čili je na něm nanesena slabounká vrstva uhlíku. Tak je zabezpečen povrch a nepůsobí na něj například pot a jiné vlivy… Je to jakási obdoba plechového bubnu, který ale vyluzuje melodické tóny. Vznikají rezonancí vzduchu uvnitř nástroje. Ke hraní stačí jen údery prstů. Mnohem trefnější a metaforičtější pojmenování Hangu je ´zpívající mísa´ či ´varhany na klíně´. Tvůrci Hangu jej označují za ´zvukovou sochu´.“

 

Kdo je Jiří Šámal?

Původně stavební inženýr, který se ale živí jako fotograf a kameraman. Pochází z Hranic na Moravě, ale od vysoké školy žije v Praze. No a ve volném čase hraje na Hang Drum.

 

Kurátorka Galerie 9: Eva Kořánová

Přízemí vysočanské radnice

Sokolovská 324/14, Praha 9

Tel.: 283 091 292, 737 540 969

www.praha9.cz

 

Vstup volný

Máme otevřeno: pondělí až čtvrtek 10:00 - 19:00 hodin

 

Hodnocení:  90 %

Richard Koníček

Foto:  ing. Olga Koníčková