Zatmění slunce nad Prahou 25. 10. 2022 fotoaparátem našeho fotografa aneb příště zase až v roce 2025

28.10.2022 17:19

 

Zatmění Slunce

Praha – Malešice

25. 10. 2022

Přesný čas: 12,41

Autor: Wenca Nikoníček    

 

 

V smršti běsů dějících se kolem nás, je takové – notabene, částečné, pche - zatmění Slunce na nějakých 13 minut přímo brnkačka.

A přesto se ukázalo, že právě ten příval denních běsů, chce nějaké vytržení. A tak jako u vytržení sledoval, kdo mohl, ten kosmický úkaz pozorněji než zprávy o tom, zda bude plyn, čí hlava bude viset ve školách vedle tabule a kolik dronů dolétlo do drnu a kolik do lidí…

Ano, zdá se, že už tak nějak zvědavi spíše na něco normálního. Jako například

zatmění Slunce.

Ne?

 

    

Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže jej částečně nebo zcela zakryje.

Taková situace může nastat, jen pokud je Měsíc v novu.

V případě úplného zatmění dochází na zastíněné části Země k výraznému setmění a ochlazení, kolem Měsíce zakrývajícího Slunce je vidět výrazná záře sluneční koróny, na obloze se objeví hvězdy i některé planety a jev mohou doprovázet také neobvyklé reakce zvířat.

Tyto průvodní jevy v některých kulturách v minulosti vedly ke spojování události s náboženstvím a přisuzování mystických významů.

V moderní době jsou však duchovní významy zatmění Slunce většinou odmítány v důsledku snadnosti pochopení jeho příčin.

Zdroj: Wikipedia

 

 

Tisíce fotáků mířilo k obloze

 

Zatmění Slunce je atraktivní námět pro fotografy, stejně jako pro všechny ostatní vidoucí.

Ale pro fotografy víc.

Mít snímek, který je dokumentem, snímek, který je ukázkou jak umím fotit a také jak dokonalý mám foťák a vůbec jako doklad, že jsem přece Pan fotograf, a ten fotí a nic mu neunikne.

Mimo to, nejde přece o úkaz, který by byl k mání každý den.

Na další – také částečné zatmění si počkáme do března 2025, to by pro mnohé ještě šlo, a na úplné zatmění musíme počkat až do roku 2135, tedy 113 let a toho se už - asi - málokdo dočkáme, že…

Nezaváhal tedy ani náš fotograf Wenca Nikoníček.

  

 

 

Bylo to „jen“ ze dvou pětin

 

Letošní zatmění Slunce nebylo - podle odborníků - z největších.

Slunce bylo zakryto Měsícem pouze na 40 %.

Ale hlavně že sem tam se honící mraky, včas a disciplinovaně, alespoň nad Prahou, přesněji na Malešicemi, se stihly, ve správnou chvíli, roztrhnout a bylo na historický dokument zaděláno.

Kdo zaváhal, nebyl pohotový. Úkaz totiž vydržel pouze od 11.11 do 13.30, ale vrcholil pouhých třináct minut, od 12,14 do 12,27.  

 

Text: Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček