Zámek Veltrusy – Schola naturalis aneb chotkovský okrasný statek už je zase okrasný

12.06.2015 10:50

Zámek Veltrusy – 8. 6. 2015

 

Každý, kdo prožil, a ať už na vlastní kůži nebo jen zprostředkovaně, povodně z let 2002 a 2013,  nesporně zná zdrcující snímek malebného zámku a přilehlého okrasného parku ve Veltrusích. Ano to je ten objekt, který se ocitl na delší čas téměř po střechu pod vodou. Pod hladinou druhdy tak svůdně se kolem něj vinoucí Vltavy. Nebyl to jistě dobrý pocit pro všechny lidi dobré vůle. Vždyť nejeden z nás jsme zámek navštívili a v loubí jeho zahrad, obor a romantických zahradních staveb strávili nejednu příjemnou chvíli. Tak jako my osobně kdysi v dobách prvních společných výletů před 40 lety, a pak už znovu a opakovaně, až … až … ano, až do té zatracené povodně v roce 2002, která nám - v Praze - vzala část redakce a mimo ni pak nejeden cíl našich výletů. Včetně veltruského zámku.

 

Pozvání – pro nás - dvakrát milé

Spolupráce našeho webu s Národním památkovým ústavem (NPÚ) trvá už od zrodu www.www-kulturaok-eu.cz. Máme z toho dobrý pocit, že i my svou nepatrnou pomocí můžeme popularizovat tak prospěšnou a tak společensky žádoucí činnost jakou je obnova, ochrana a důstojné využití památek. Proto pozvání od této instituce, pokud je to jen trochu možné, vítáme a svou účastí a následným článkem na www.www-kulturaok-eu.cz i náležitě kompenzujeme.

Pozvánka k návštěvě areálu zámku Veltrusy pro nás byla tedy milá nejen proto, ale také z osobních, citových důvodů, vážících se k této skvostné památce.

 

O co se jednalo?

O projekt nazvaný ´Veltrusy – Schola naturalis´. Tento projekt je, jak jsme se dozvěděli na tiskové konferenci konané dne 8. 6. 2015 v prostorách plně zrestaurované části veltruského zámku, 4. podobným dokončeným projektem, financovaným z Integrovaného operačního programu (IOP). Vzhledem k výše zmíněné míře postižení Veltrus v roce 2002 a následně i v roce 2013 to nebyl projekt a úkol malý.

 

Jen v právě dokončené první fázi rekonstrukce došlo na obnovu 11 staveb v areálu zámku Veltrusy a jeho rozlehlém parku. Ale - jak jsme se také dozvěděli z úst nejpovolanějších, tedy od (zaslouženým uspokojením) rozzářené ing. arch. Nadi Goryczkové, generální ředitelky NPÚ – nešlo zdaleka jen o pouhou rekonstrukci jedné z nejpostiženějších památek. Cílem rekonstrukce bylo také vytvořit základní podmínky a prostředí pro existenci i dokonalé fungování Scholy naturalis. A tak jsme se zúčastnili otevření a zahájení provozu edukačního centra pro implementaci Evropské úmluvy o krajině, které zde, pod názvem Schola naturalis bude působit.

 

Nejprve pár slov o projektech z programu IOP

Projekt, jehož úplný a přesný název zní Schola Naturalis - projekt revitalizace zámku Veltrusy a centrum Evropské úmluvy o krajině, je - jak už řečeno - čtvrtým z 5 projektů, který NPÚ z programu IOP dokončil. Po projektech završených v roce 2014, tedy Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži a Centrum obnovy památek architektury 20. století v Brně, byl letos uzavřen projekt Kuks – Granátové jablko. Od 1. 7. 2015 začne fungovat 4. projekt NPÚ – Schola naturalis ve Veltrusích. A na podzim se – podle Nadi Goryczkové- uzavře projekt pátý, Národní centrum divadla a tance, realizovaný v areálu zámku ve Valticích.

 

Jak doslova řekla Naďa Goryczková, tak:

„Úspěšné dokončení projektu Schola naturalis je dokladem toho, že Národní památkový ústav dokáže svěřený státní majetek nejen spravovat, ale navíc se aktivně postarat i o jeho rozvoj; získání dotací z Evropské unie a schopnost takto velkou sumu peněz úspěšně v jednotlivých etapách administrovat svědčí o zodpovědnosti a dlouhodobé systematické práci, která ponese ovoce i v budoucnu.“

 

Projekt Schola naturalis

Těžiště projektu Schola naturalis spočívalo ve vzorové obnově areálu zámku Veltrusy.V první řadě jeho klíčových staveb. Rozumí se tím konírna, oranžérie a severozápadní křídlo zámku. Další prostředky a úsilí si vyžádal park včetně daňčí obory, ovčína a ovocného sadu. Výslednicí všeho je a muselo být otevření edukačního centra, jež umožní širokému spektru zájemců vzdělávat se v programech s tématikou historicko-společenskou a kulturní. Vzdělávací programy budou ale zaměřeny i na zemědělskou a environmentální problematiku a dokonce i na problematiku péče o zvěř v oboře nebo v ovčíně.

 

V praxi se jednalo o obnovu areálu, rehabilitaci původního chotkovského ´okrasného statku´. Tedy přírodně-krajinářského parku,slučujícího funkce estetické i užitkové. Vznikl vzorový model kulturní krajiny s lesy, poli, loukami, vodními toky a architekturou.

 

Projekt byl financován hlavně prostředky Evropské unie (196,8 mil. Kč), z rozpočtu Ministerstva kultury (34,7 mil. Kč) a přispěl ze svého rozpočtu i NPÚ (6 mil. Kč).

Vše proběhlo v souladu s Evropskou úmluvou o krajině, k níž se ČR připojila v roce 2004. Podpisem vyjádřila ČR ochotu a závazek převzít zodpovědnost za oblast péče o krajinu v celé její šíři.

 

Konec rekonstrukce – začátek nové historie areálu Veltrus

Obnovou budov a úpravou parku ale projekt Schola Naturalis nekončí. Naopak začíná.

 

Smyslem projektů financovaných z prostředků IOP totiž není jen stavební obnova, ale hlavně následné vhodné a dlouhodobé uplatnění obnovené památky a její nový, smysluplný, obsah. Takový, který umožní pokrýt náklady na její provoz.

 

„Projekt Scholanaturalis, který právě vstupuje do provozní fáze, bude znamenat posun od desítky let zaběhlého a již přežitého systému prohlídek s papučemi, při nichž průvodce jen tlumočí informace ´vlevo vidíte vpravo vidíte´, k účinnému kulturnímu vzdělávání návštěvníků“, jak nám na tiskové konferenci vysvětlil osobně přítomný kastelán zámku Veltrusy Pavel Ecler.

 

 

 

 

 

 

 

Průlet dějinami Veltrus (1764 – 2017)

Předesíláme, že ten v titulku uvedený druhý letopočet není překlep, ale definitivní dokončení úplně celé rekonstrukce, tedy uzavření jedné velké a zajímavé kapitoly této pozoruhodné historické památky. Dejme teď raději slovo tiskové zprávě připravené NPÚ:

 

„Veltruský areál je – i přes dvě rány posledních povodní – stále nejzachovalejším dokladem přírodně – krajinářského parku typu ´okrasného statku´ u nás. A je i jedním z nejzachovalejších ve střední Evropě.  Jeho výjimečnost proto nespočívá ani tak v hodnotě jednotlivých budov, ale především v komplexnosti areálu. Okrasný statek (Ferme ornée) slučoval funkce estetické, jež měly pozvedávat ducha a tříbit mysl, s funkcemi užitkovými a rekreačními. Zahrnoval všechny polohy soužití člověka s přírodou od divokého lužního lesa s volně žijící zvěří, přes sady, parkovou úpravu a oborní chov spárkaté zvěře, až po hospodářsky obdělávané plochy s chovem domestikovaných zvířat; okrasný statek ve Veltrusích měl nad to ještě sbírku cizokrajných dřevin a ukázky chovu cizokrajných zvířat a ptactva.

Veltruský okrasný statek byl založen po roce 1764, kdy velká povodeň zničila původní barokní zahradu a tehdejší majitel panství, Rudolf Chotek, ji nechal nahradit moderním romanticko-klasicistním krajinářským parkem, komponovaným na základě myšlenek Christiana Caye Lorenze Hirschfelda právě jako okrasný statek. V roce 1784, po další velké povodni, proběhly v zámeckém areálu znovu velké úpravy – nový držitel panství, Jan Rudolf Chotek, dal vybudovat romantické pavilony, umělý kanál na místě původního přírodního koryta a kultivovat park.

V polovině 19. století vznikla ještě daňčí obora, později však, s tím jak upadal význam rodu Chotků, klesaly významně i investice do údržby areálu. Největší ranou však byla povodeň v roce 2002, která poškodila 27 z 30 objektů, odplavila přes 100 ha ornice a poničila zbytky cestní sítě. Přesto se některé části okrasného statku dodnes čitelně zachovaly – především vodní kanál, který vymezuje původní ostrov a je životodárnou silou pro veškerou vegetaci v areálu, lužní les, aleje, průseky, plochy polí, dochovaná zásobní zahrada se skleníky, romantické pavilony v parku.

 

Komplexnost jako základní hodnota se stala východiskem také při koncipování obnovy areálu; zaměřila se na celek, na celý soubor staveb a krajinářských či parkových ploch, nesoustředila se primárně na nejvýraznější stavby. To umožnilo například vysázet nový ovocný sad, rekultivovat parkové plochy, ale také opravit objekty, které jsou sice méně architektonicky výrazné, mají však nezastupitelné místo v původním i budoucím využití areálu. V oranžérii, tedy budově určené původně k přezimování choulostivých dřevin, byla vybudována výuková a společenská místnost, v severní stáji zase konferenční sál, ale také jídelna a ubytovací prostory, učebny a školící místnosti vznikly v severozápadním křídle zámku, zatímco u hlavní brány, v domě lékaře a lesního bude umístěno infocentrum a kavárna. Další stavby poslouží jako zázemí pro hospodářské a zemědělské aktivity. 

 

Intenzivně se však pracuje i na obnově resp. zpřístupnění dalších budov a částí areálu veltruského zámku; stavební činnost a památkové obnovy jsou financované hned z několika dotačních programů, připravuje se také obnova škod po povodni v roce 2013. Také práce v hlavní zámecké budově, která za finanční podpory z programu SMVS Ministerstva kultury ČR prochází již několik let celkovou obnovou, zahrnující náročné restaurování, vstupují do závěrečné fáze; dokončení a otevření expozice je plánováno na rok 2017.“

 

Co si slibujeme od edukačního centra

Naprosto unikátní a specifické umístění edukačního centra Schola naturalis ve veltruském areálu nabízí od 1. 7. 2015 školám všech stupňů, žákům a studentům všech věkových kategorií, stejně jako i dalším zájemcům o sebevzdělávání autentické programy na různá témata (zámek jako letní šlechtické sídlo, filosofická rovina kulturní krajiny, život na zámku, člověk a krajina, hospodářská zvířata, myslivost v zámeckém areálu, poezie krajiny, zahradní architektura jako umění apod.).

V nejbližších době mohou zájemci ale především celé školní třídy, využít i program Zahrady a parky, doplněný sochařskouči výtvarnou dílnu ´Okrasný statek Veltrusy´, případně i ryze hudebním programem - Víly a skřítkové ve veltruském parku.

Podrobnosti najdete na www.pamatkynasbavi.cz/veltrusy

 

Zajímalo nás aneb speciálně pro www.www-kulturaok-eu.cz

 

Povodně…

Po tiskové konferenci, kterou řídila Mgr. Jana Tichá, tisková mluvčí NPÚ, byl dán prostor i našim dotazům.  Ten náš byl zásadní, i když všemi jistě vnímaným, přesto nikým raději vůbec nevyslovený. Zeptali jsme se totiž na nevylučitelnou možnost dalších povodní. Tolik práce, tolik vynaložených prostředků a co když přijde nová povodeň jako v roce 2002 nebo 2013? Nepříliš příjemného tématu se ujal ´domácí pán´, kastelán zámku Veltrusy, PhDr. Pavel Ecler.

Ukázalo se, že celý realizační tým i správa zámku s případnou povodní, která je ostatně v dějinách Veltrus nezvaným hostem již po několikáté, počítá a počítat musí.

Pavel Ecler nám vysvětlil, že existuje dokonce víceúrovňový systém ochrany veltruského areálu. Především je to jeho začlenění do nového celorepublikového projektu propojujícího obce, který se bude každým rokem zdokonalovat a prohlubovat.

 Konkrétně ve Veltrusech to znamená, že se staví nové protipovodňové hráze a obnovuje systém stavidel. To samozřejmě může řešit menší povodně. Sílu obou zmiňovaných nezastaví nic. Pak už je vše na kvalitě odvedené práce na stavbách a krajinotvorných prvcích.

První – dokonale a s ohledem na riziko nové povodně – opravené objekty po povodni 2002, prošly zkouškou (ne ohněm, ale vodou) při srovnatelné povodni v roce 2013. A obstály. Povodeň na nich zanechala jen poškozené omítky. Proto se ve stejném duchu pokračovalo, pokračuje a pokračovat bude na všem ostatním, co patří k areálu.

 

Jak doslova řekl Pavel Ecler, „památky, které jsou v dobré kondici, odolají i povodni typu let 2002 a 2013“.

Jinak jsou samozřejmě připravovány i plány opatření při přílivu vod a posléze i na čas, kdy dochází k následnému odvodňování vzniklých lagun. Odpovědný management se prostě učí ve spolupráci s povodím Vltavy, jak to Pavel Ecler s jistou nadsázkou nazval „řídit povodně“. Významnou roli v tom hraje i úzká spolupráce s nedalekými Kralupy nad Vltavou.

Rekonstrukce zbývajících objektů a interiér…

PhDr. Pavel Ecler nám uspokojivě odpověděl i na naši další – už ne tak fatální – otázku. Zajímal nás další postup rekonstrukce areálu v částech netýkajících se první fáze - vybudování Scholy naturalis.

Dozvěděli jsme se, že rekonstrukce všech dalších staveb (celkem jich je 20 a zatím bylo opraveno prvních 11) a zbývajících ploch z 300 hektarového areálu, bude v podstatě stejně pojata jako ta v 1. etapě, ovšem už bez peněz EÚ. První fáze byla realizována za 5 let. U druhé se počítá ještě se dvěma dalšími. I nadále bude do rekonstruovaných objektů přeneseno maximum částí a prvků, které bude možno po restaurování použít. Na realizaci 2. etapy existují zdroje, tzv. popovodňové prostředky Ministerstva kultury ČR. Plné ukončení celé rekonstrukce se předpokládá v roce 2017.

Pokud jde o interiérové vybavení, tak to, se průběžně restauruje, například unikátní původní tapety, mobiliář a další cennosti, a bude do objektu zámku postupně navráceno tak, jak bude dokončováno restaurování jednotlivých částí objektů.

 

 Důstojné zahájení se stylovou hudbou

Teď už nezbývá než dodat, že zahájení, kterého jsme se za náš web www.www-kulturaok-eu.cz zúčastnili, bylo opravdu důstojné a hodné významu. Tiskové konference, uspořádané ve vznosné ´zámecké kapli´, se kromě generální ředitelky NPÚ, Nadi Goryczkové a kastelána Veltrus, PhDr. Pavla Eclera zúčastnil ještě i další klíčový muž celého projektu Mgr. Dušan Michelfeit, ředitel územní památkové správy v Praze a další osoby s projektem spjaté.

 

Oficiální zahájení činnosti edukačního centra Schola naturalis se pak odehrálo ve skvostném tanečním sále zámku, vyzdobeném nádhernými obrazy. Zde se shromáždili, kromě všech přítomných na tiskové konferenci, také zástupci institucí a firem, které se na realizaci projektu podíleli. Za všechny jmenujme alespoň náměstkyni ministra kultury ČR PhDr. Annu Matouškovou (na foto vpravo). Mezi přítomnými jsme ale spatřili i renomované architekty, například Prof. Ing. arch. Ladislava Lábuse (na foto dole vlevo), kteří také na projektu spolupracovali. A tak nám nezbylo, než spolu s ostatními, obnovenému areálu přát úspěšnou činnost a co nejméně povodňové vody.

 

 

 

 

 

 

  

Kdo zaváhá, neuvidí aneb víkend otevřených (nejen) zahrad ve Veltrusech

Jedinečnou příležitost prohlédnout si většinu obnovených staveb včetně těch v zámeckém areálu nejen zvenčí, ale i zevnitř, mají zájemci tento víkend.

Ve dnech 13. a 14. 6 2015 pořádají provozovatelé zámku akci nazvanou Víkend otevřených zahrad.

Odborníci z NPÚ vás provedou historickým sadem a v holandském selském domě seznámí s rekonstrukcí, historickým sadařstvím i původními odrůdami jablek, které se zde už zase znovu pěstují.

Podíváte se do obnovené oranžerie, severozápadního křídla zámku, hájenky nad grottou u daňčí obory, holandského selského domu či domů lesního a lékaře u hlavní brány zámku.Navštívíte i severní konírnu, nově zabydlenou stádem dovezeným ze Šumavy.

Mimo to, budou pro děti i celé rodiny, v době od 10 do 17 hodin, připraveny různé zábavné programy, jako písařská či výtvarná dílna, stavby modelu zámeckého parku a barokní zahrady nebo lidové písničky dolního Povltaví.

Součástí programu bude už tradiční soutěžní výstava růží, květinové tržiště a další doprovodné aktivity.

Hodnocení: 85 %

 

Správa zámku Veltrusy

Ostrov 59, 277 46 Veltrusy

tel:  +420 315 781 146, +420 724 348 776, +420 778 716 537 edukační centrum

fax: +420 315 781 468

e-mail: veltrusy@npu.cz

 

Info o vstupném a otevírací době:

https://www.zamek-veltrusy.cz/oteviraci-doba/

 

Richard Koníček (připraveno s využitím tiskových materiálů NPÚ)

Foto: © Ing. Olga Koníčková