Zahradní pomocníci aneb když s lopatičkou a hrabičkami nevystačíme

23.07.2013 10:32

Zahradní pomocníci aneb když s lopatičkou a hrabičkami nevystačíme

Nepatříme-li k těm, kdo na zahradě jen lenoší a zajímá je pouze grilování a patříme-li naopak k těm, co využívají zahradu k aktivnímu odpočinku, musíme přemýšlet, co všechno budeme k pravidelné údržbě této zahrady potřebovat, jaké si pořídit zahradní stroje, sekačky a jiné zahradní pomocníky.

Máme sice za sebou jaro, ale i v parném létě máme na zahradě pořád co na práci. A to je důvod nejen k radosti, ale také impuls pro práci na naší zahradě. A to je to oč tu teď běží. Radovat se z léta a v případě, že máme ty zájmy a sklony, vědět, že práce na zahradě, bude zase jenom neskutečná dřina a odpor vyvolávající námaha, není dobré. Má-li být i tahle práce skutečným relaxem, pořiďme si šikovné a vhodné pomocníky, jež z jinak náročné práce na zahradě udělají odpočinek, byť  aktivní formou…

 

Základní nářadí
Hledáme-li kvalitní ruční nářadí, především nerezové, pak vybíráme nůžky na trávu a živé ploty. Samozřejmě myslíme i na nezbytné úkony údržby trávníku při jarním oteplení počátkem sezóny. Na trhu můžeme vybírat ze širokého sortimentu nůžek, kypřičů, pleček, motyček, rýčů, atp.

* Nůžky
Dbáme na kvalitu a ergonomii nůžek. Nůžky na trávu považujeme za nedílnou součást péče o hrany a ukončení trávníku. Nůžky na živé ploty řadíme k tzv. klasice v okrasné zahradě. Stromy prořezáváme, abychom prosvětlili a omladili jejich korunu. Ale postavíme-li se s pilkou na žebřík, můžeme utrpět vážný úraz. Proto si raději pořídíme speciální odlehčené nůžky s lehkou teleskopickou násadou. Prostřiháváme-li keře, tak rukojeť nůžek zkrátíme. Při prostříhávání hodně vysoké koruny stromu využijeme tzv. stromové kopí, kde si na zemi nastavíme úhel střihu pro přesné zachycení větví v každém směru růstu. Ani při této práci se díky vnitřnímu kladkovému převodu nenadřeme.

* Drtiče
Chceme-li mít krásné a zdravé stromy či keře, musíme je pravidelně prořezávat a zmlazovat. Vzniká tak spousta dřevního odpadu, který nesmíme spalovat. Pořídíme-li si drtič větví a štěpkovač, proměníme dřevní odpad v kompostovací či mulčovací materiál.

* Vertikutátory
K jarním činnostem patřila i vertikutace. Díky ní jsme odstraníili mech a travní plsť, nahromaděné odumřelé části rostlin, plevele a mechu. Při vertikutaci zařezáváme nožemi svisle do travního drnu. Využíváme k tomu vertikutátory motorové, elektrické ale i ruční. Vertikutátor volíme dle velikosti pozemku, jenž chceme pravidelně vertikutovat.

* Rotavátor čili vyorávač
Pomocí jedno či dvourychlostního rotavátoru s pojezdem, jehož kola nahradíme rotačními kypřícími noži, nakypříme půdu ve více než půlmetrovém pruhu na ploše až dvou tisíc metrů čtverečních. Používáme ho k jarní přípravě lehké a středně těžké půdy, kterou navíc můžeme i dobře smíchat s kompostem či mrvou. Ovládáme ručně, výškově i stranově nastavitelnými řídítky.

Další zahradní nářadí
V nabídce zahradního nářadí nalezneme i další zahradní techniku jako křovinořez, elektrický rozmetávač hnojiv, motorové či elektrické pily. Při péči o zahradu využíváme i provzdušňovač trávníku. A kácíme-li silné stromy, budeme potřebovat pily dražší, ale výkonnější.

* Multi-star
Abychom si udrželi pořádek v zahradním domečku, vyžadujeme u nářadí mimo jiné tzv.  systém multi-star, který zajišťuje naprosto pevné a stabilní spojení násady s nářadím. V současné nabídce nalezneme přes 80 druhů nářadí, které  pak jednoduchým "kliknutím" upevníme na násadu.

* Zahradní vysavač
Používáme ho při čištění trávníku od listí, nechceme-li pracovat s hráběmi. Zahradní vysavač poslouží i jako fukar, jímž listí nakupíme na hromadu. Po obrácení chodu nasajeme listí do pytle.

Zahradní sekačky
Sekačky na trávu podle pohonu rozdělujeme na benzínové, elektrické, hybridní, aku a vřetenové. Máme-li na trávník, neměli bychom zapomenout na sekačku elektrickou či motorovou s pojezdem. Pro menší plochy, jako jsou okraje trávníků nebo hůře dostupné plochy v zahradním porostu, se poohlédneme po zahradním nářadí, jako jsou strunové sekačky nebo vyžínače. Sekačky mají různé šíře záběru, záleží na typu. Obecně platí, že čím širší záběr, tím dříve posečeno…

* Benzínové
Kvalitní benzínovou sekačku snadno ovládáme za pomoci komfortní výbavy  a díky její nízké hmotnosti. Nabízí ale výkonný motor, mobilnost při sekání větších zahrad, obrovský sací efekt, využitelný na podzim i tak, že můžeme vysávat nejen listí a také i jiné nečistoty.

* Elektrické
Elektrické sekačky na trávu vybíráme především podle jejich vysokého výkonu, snadné ovladatelnosti, kvality střihu, nízké hlučnosti, možnosti mulčování a kvality textilního koše.

* Hybridní a aku
Novou generaci hybridních a akumulátorových sekaček považujeme za snadno ovladatelnou generaci sekaček špičkové kvality s excelentním střihem. S hybridní sekačkou sekáme trávu pohodlně a bez kabelu.

* Vřetenové sekačky
Vřetenové sekačky se dají také snadno ovládat. Můžeme si mezi nimi dopřát opravdu kompletní sortiment. Od ručně vedených až po elektrické vřetenové sekačky.

Jak vybíráme motorovou sekačku
Ve většině obchodů najdeme více značek a každá má ještě řadu modelů a různých motorů. Jak se v tom máme jakožto normální zákazníci vyznat? Pokusíme se poradit, jak na to. Nejčastější záběr sekačky činí 46 centimetrů. Musíme si ale dát pozor na některé prodejce. Uvádějí totiž 48 centimetrů! Údaj však ale nemá uvádět délku sekacího zařízení, ale šíři skeletu. Proto si raději délku nože sami přeměříme. Takže při nákupu sekačky si nezapomeneme vzít metr. Uplatníme ho pak také i při zjišťování dalších srovnávacích parametrů, které prodejci zpravidla neuvádějí, přestože jsou pro správnou funkci velice důležité. Při nákupu proto nespěchejme, protože rozvaha a správné posouzení všech parametrů se nám rozhodně vyplatí.

* Vnitřní tvar skeletu
Za veledůležité technické řešení považujeme vnitřní tvar skeletu, tedy prostor, ve kterém se pohybuje sekací nůž a vzniká turbínový efekt pro vytvoření podtlaku nutného ke sběru posečené trávy. Dokonale zaoblený a hladký povrch brání usazení zbytků trávy, zatímco v hranatém profilu zůstávají v rozích zbytky trávy a nedokonalá turbulence snižuje účinnost. Dokonalý turbínový tvar ústí velkým otvorem (čím větší, tím lepší) do koše . Minimální průměr otvoru u sekaček šíře 46 cm by měl být 25 cm.

* Kolečka ...
Ke snadné manipulaci, a také pro překonávání terénních nerovností, vybíráme raději sekačky s velikými kolečky. Ta zadní by měla mít průměr cca 23 cm a zásadně by měla být na ložiscích.

* Cena
Nejlevnější hobby sekačku s pojezdem pořídíme dnes běžně okolo deseti tisíc korun. Koupí kvalitní sekačky, která je ovšem až dvakrát dražší (!), získáme životnost dvoj i trojnásobně delší.

Traktor, malotraktor …
Máme-li trávník, o nějž musíme pečovat, nejlépe asi tak 2000 metrů čtverečních, doporučujeme jednomístný traktůrek. Nastartujeme, obsluhujeme i ovládáme jej snadno. Musíme jenom nastavit výšku, na niž chceme trávu sekat (30 až 80 mm) a jedeme. A spotřeba paliva? 2,5 litru benzinu za hodinu. Do koše ukládáme posečenou trávu a vysypeme jej, aniž bychom opustily sedlo. Nemusíme se také bát mokré trávy a listí. Pomocí speciálního tvaru žacího ústrojí se zadním výhozem to listí jistíme. Při jízdě traktůrkem nemusíme být zrovna rození řidiči, neboť žádné řazení nevyžaduje. Jen šlapeme na jeden nožní pedál a jezdíme dopředu i zpět. A také tak tiše a kultivovaně, takže své sousedy nebudeme v žádném případě rušit.

… nejlépe multifunkční…
Zahradní traktor považujeme za výkonný stroj díky vyšší rychlosti a širšímu záběru, než mají běžné zahradní sekačky. Další výhodu spatřujeme v tom, že k traktoru můžeme připojovat další a další vybavení, které nám firma nabídne jako např. travní válec, vertikutátor, rozmetadlo, postřikovač, sněhovou shrnovací radlici, vozík na odvoz odpadu, atp. Na traktor pomocí speciálního adaptéru připojíme zpředu i bubnovou sekačku s krátkými výkyvnými noži a boční zástěnou. Při práci pak jenom měníme (dle potřeby) rozchod kol (dokonce asymetricky), takže pak kosíme trávu i ve svahu (ovšem až po připojení svahového kola do 300).

Richard Koníček
Foto: internet