Zahradní a terasový nábytek aneb jaký materiál si zvolíme? (The garden furniture)

03.07.2013 14:00

Zahradní a terasový nábytek  aneb jaký materiál si zvolíme?  (The garden furniture)

 

Na zahradě nejen zahradničíme, ale především odpočíváme a čerpáme nové síly. A pokud nechceme zrovna ležet na dece na trávě, pak si pro pohodlnější způsob relaxace pořizujeme kvalitní a všestranný zahradní i terasový nábytek. Samozřejmě tím nemyslíme pouze židle a stůl. Abychom si vytvořili dokonalé pohodlí na zahradě nebo na terase, vybíráme si kromě zahradního stolu a židlí i odpočivné sedací soupravy, kde si můžeme sami zkombinovat různý počet křesílek. Jako ostatní doplňky si můžeme obstarat pro naši relaxaci lehátko, které můžeme mít i pojízdné. U kvalitního lehátka nalezneme polohovatelný podhlavník i podnožník, případně vysunovací stolek na obě strany. Můžeme pokračovat - sortiment zahradního nábytku shledáváme za široký a neustále se doplňující o nové prvky - dvojkřeslo se stolkem, houpací lehátko, anglická lavice, anglické křeslo i stůl. Můžeme si pořídit servírovací vozíky, pro posezení na terase u kávy volíme například menší stolek kulatý. Zahradní houpačkou se střechou zpříjemníme chvíle nejen našim dětem. Nezapomeneme ani na slunečník, abychom se mohli v případě potřeby před horkými slunečními paprsky schovat. Volíme z pestré škály barev, velikosti a tvarů.

 

Nábytek vystavuje i extrémním podmínkám

U dokonalého zahradního vybavení předpokládáme jeho stálý tvar a odolnost vůči povětrnostním vlivům v létě, a často i v zimě. Tento základní požadavek musí splňovat veškerý nábytek, protože ho vystavujeme extrémním podmínkám, a to bez ohledu na to, zda máme nábytek kovový, dřevěný, ratanový či plastový. Dosáhnout však uvedených požadavků není nikterak jednoduché, ať už se jedná o nábytek vyrobený z jakéhokoliv materiálu. Proto musíme velice dobře zvažovat nejen výběr tvaru, ale hlavně klademe důraz na kvalitu materiálu.

 

Levná věc je drahá věc

Dnes již na tuzemském trhu najdeme široký sortiment nábytku pro venkovní použití. Bohužel jeho kvalita a použité materiály jsou často voleny tak, aby cena nebyla příliš vysoká, což se projeví pochopitelně zejména na nízké životnosti nábytku. V současné době preferujeme často kvalitnější materiály přírodní. Zahradní nábytek v tom směru nepovažujeme za výjimku. Nekvalitní bílé plastové židličky jsme již dávno nahradili dražším kvalitnějším nábytkem, vyráběným z mnoha jiných materiálů, jako je dřevo, hliník, ocel a nerez, ratan, bambus, umělý ratan.Jak se v nabídce výrobců zorientujeme a jaký nábytek zvolíme? Především navštívíme showroom renomovaných firem, kde si podle chuti můžeme prohlédnout desítky zahradních sestav a vybírat si podle chuti. Od všech typů materiálů očekáváme především kvalitu i pohodlí. Rovněž klademe stále větší důraz na design, originalitu a variabilitu prvků zahradního nábytku.

 

A co dřevo?

Dřevěný nábytek máme v oblibě především proto, že při jeho doteku máme příjemné pocity. U dřevěného nábytku pro svou tvrdost a odolnost vůči nepřízni počasí oceňujeme především teakové dřevo. Zaplatíme sice za něj víc peněz než za ostatní materiály, ale vydržíme s ním generace. Můžeme zvolit i levnější, ale vybíráme jen ta dřeva, která jsou upravena speciální technologií. Povrchových úprav materiálů pro výrobu zahradního nábytku rozlišujeme samozřejmě víc. Většina z nich odpovídá danému materiálu a daným podmínkám. Proto se před vlastním výběrem poradíme s odborníkem a zvážíme všechny specifičnosti našich potřeb. Obecně sázíme na osvědčenou klasiku. Tím míníme - kvalitní přírodní materiál a vysokou kvalitu jeho zpracování. U dřevěného zahradního nábytku ze 100% masivu předpokládáme, že hrany prvků budou zaoblené. Pro jeho údržbu dostaneme od výrobce v případě potřeby zvláštní emulzi na bázi přírodního oleje, kterou nábytek s přírodní strukturou příležitostně potíráme. Nábytek ze dřeva musíme v létě umisťovat na suché a pevné povrchy.

 

A co hliník?

Rovněž máme v oblibě lehký hliníkový nábytek, protože s ním můžeme snadno manipulovat. Nebudeme mít problémy s korozí, ovšem jen za podmínky, že vybíráme hliník kvalitní, jehož síla činí aspoň 1,2 až 2 milimetry. Jako nevýhodu pociťujeme, že je chladný, proto ho kombinujeme s hřejivými materiály, zejména na područkách a v sedací části. Naopak nábytek z oceli v horku pálí, v chladnu studí. Volíme proto nábytek v kombinaci oceli se dřevem.

 

VariTable

Pokud se zaměříme na variabilní stavebnicový systém VariTable, pak si navrhneme stůl v našem stylu, kde můžeme kombinovat libovolně nohy a desky stolů. Desky ke stolům si vybíráme z materiálů jako je například kámen, teakové dřevo nebo kov či děrovaná ocel.

 

Podušky, sedačky – vše se nám hodit bude

Můžeme si vybavit zahradu nábytkem doslova na míru, a navíc si podle potřeby barevně přizpůsobíme textilní doplňky, jako jsou podušky a sedačky. Za novinku považujeme podušky na zahradní křesla s termoregulační schopností, kterými tlumíme dopad teplotních výkyvů na náš organismus. Pomocí mikroskopických kapslí v poduškách absorbujeme přebytečné teplo, které v případě potřeby naším tělem zpětně přijímáme, takže získáme vyrovnaný tepelný pocit a omezujeme nepříjemné pocení, nebo naopak pocity chladu.

 

Jak udržujeme nábytek?

I když máme zahradní a terasový nábytek kvalitní a odolný vůči povětrnosti, případně bezúdržbový, neznamená to ještě, že bychom a že bychom ho měli ponechávat větru a dešti na pospas a neměli o něj vůbec pečovat. Během sezóny pečujeme o nábytek v závislosti na typu materiálu, ze kterého jsme si nábytek vybrali. Nejméně pečujeme o hliníkový nábytek, který příležitostně omýváme vodou a necháme volně oschnout. Ocelový či kovový nábytek rovněž omyjeme pouze proudem vody. U nábytku vyplétaného syntetickými výplety vystačíme s teplou vodou, houbičkou a neagresivním přípravkem (Jarem). U nábytku z teakového dřeva kromě jemného broušení k dosažení dokonale hladkého povrchu provádíme napouštění teakovým olejem, kterým barvu dřeva oživíme. Obecně můžeme říci, že všechny typy nábytku bychom na zimu měli uskladnit na kryté a suché místo, snad s výjimkou kovového nábytku se speciální protikorozní povrchovou úpravou.

 

Richard Koníček

Foto: internet, ropl corfu