Zahrada snů aneb když okrasné rybičky nám krasně zatančily…

01.06.2018 10:26

Duben 2018

 

Jakmile nastalo jaro 2018, kdy jsme na www.www-kulturaok-eu.cz po dlouhé zimě konečně vyrazili na sobotní výlety do přírody, jsme na svých toulkách objevili zahradu svých snů. Zahradu, která našim očím byla dosud skryta, protože je utajena i před příliš širokou veřejností, takže neprozradíme, kde se náš objev nachází.  Ono, totiž kam šlápne neukázněná lidská noha, tam…no, co k tomu můžeme asi říci, že …

 

Bylo krásně, sluníčko svítilo o sto šest a my jsme se pomalu rozhlíželi a šourali zahradou, po jejích cestičkách a zákoutích, pečlivě opečovávaných. Závlahová zařízení byla v permanentním provozu, rybníček plný důvěřivých (no, spíše nás si nevšímajících) kachniček a želviček.

 

 

A okrasné rybičky?  Ty jenom tančily, když nás spatřily na můstku v domnění, že jim naházíme do vody nějaké laskominky. Ale to my ne ...to se totiž nesmí…postupovali jsme totiž podle tabule, plné zákazů a příkazů, čeho se smí a nesmí návštěvník dopouštět, přičemž samozřejmě nechybí ani pečlivě střežící návštěvníky ochranka.

 

 

 

 

 

Vše bylo v květu. Monstrózně rozkvetlé kaštany a jejich obří květenství, rovněž šeřík nešetřil vůní svých bohatě hustých květů, vše nás udivovalo svými nezvyklými rozměry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jak jsme se  na umístěných panelech v zahradě dočetli, zahrada, nejenže je  plná vzácných dřevin (platan javorolistý), byla navržena význačným zahradním architektem již před 100 lety. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V zahradě jsme se mohli pokochat například krásou rozkvetlých a životadárnou vodou zkrápěných pěnišníků (Rododendron hybridum), na jejichž mokrých listech se odráželo blankytně modré nebe. Rododendrony jsou stálezeleným důležitým prvkem kompozice jakékoliv zahrady, především zahrady botanické.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po (jen) upravených cestičkách jsme míjeli rozkvetlé koberce skalniček, vřesoviště i rozvíjející se kapradí. Ani palmy, sice v kontejnerech, tam nechybějí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ani ta, číhající na kořist (ne na nás!), kočička…chybět nesměla…

 

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková