Zahrada pro děti aneb když si hrajeme, nezlobíme!

15.08.2013 15:07

Zahrada pro děti aneb když  si hrajeme, nezlobíme!

 

Je dobré, začneme-li uvažovat o nové koncepci zahrady na podzim, abychom měli do Vánoc jasno, co  budeme na sklonku zimy se zahradou dělat a co do té doby musíme zajistit.

Při stavbě rodinného domu, zakládání zahrádky, ale i na chatě či chalupě, musíme pamatovat na děti a prostor k jejich hrám. Není nutný velký, stačí pár plošných metrů, ale měl by se stát zdrojem poučení, zábavy a zajímavě i bezpečně prožitého času. Hřiště má odpovídat věku dítěte a s jeho růstem má být obměnitelné. Hrací plochy mají být různorodé, variabilní, vhodné k realizaci dětských představ.

Kam s ním?
Nejdůležitější při zakládání dětského hřiště je jeho umístění. Správně vytvořené hřiště má být vidět z oken domu, chráněno před silničním provozem, prosto nebezpečných a škodlivých látek, částečně na slunci a částečně v polostínu, od severu chráněno plotem, zdí, lesem či jinou překážkou, zabezpečeno proti vlhkosti s nízkou spodní vodou a snadno přístupné.

 

Co na hřiště patří?
Možností i prvků je víc. Jednoduché zvládne každý kutil, u složitějších je třeba uvážit, zda je budeme vyrábět či koupíme hotové. Rozhodně uděláme dětem radost, pořídíme-li jim brouzdaliště či bazének, dětský domek, srub a prolézačku. Nesmíme zapomenout na prostor k míčovým a jiným hrám a na houpačku. Zvlášť malé děti by ji postrádaly, stejně jako pískoviště.

Houpačka
Pustíme-li se do stavby, dbejme na bezpečnost a stabilitu konstrukce. Sloupky betonujeme cca 80 cm pod úroveň terénu a prostorovou tuhost jistí táhla z ocele. Nezbytné je, abychom houpačku umístili na měkký terén, případně vysypali okolí pískem, kůrou či pilinami. Pozornost věnujme i okolnímu prostoru. Musíme ho ponechat volný. Ve směru pohybu sedátka nesmějí být předměty, zdi či stromy a i cestičky by měly vést v náležité vzdálenosti.

 

Pískoviště
Pískoviště je nejoblíbenější místo tvořivých her a nemůžeme je umístit kamkoli. Musíme na ně vidět, musíme je chránit před větrem a poledním sluncem (ranní je výhodné, rychle vysuší a vyhřeje). Předpokládáme jeho životnost  5 - 10 let, což postačí, protože děti nám mezitím nebezpečně odrostou….

 

Pískoviště - zapuštěná či polozapuštěná?

Jámu zapuštěného pískoviště stanovíme na 800 mm, a je-li zemina nepropustná, dno vysypeme vrstvou hrubšího štěrku (cca 150 mm drenážní vrstvy). Štěrk upěchujeme a vyrovnáme. Je-li zemina propustná, můžeme na dno klást betonové desky a kamenné kostky.  Stěny můžeme vyrobit z borovicových prken 20 - 30 mm tlustých a asi 200 mm širokých (s dvojnásobným impregnačním nátěrem). Přibíjíme je v rozích na kolíky (průměr cca 50 mm). Jámu vyzdíme cihlami či betonovými prefabrikáty.

 

Na polozapuštěné pískoviště postačí jáma cca 500 mm a dřevěný rám může asi 250 - 350 mm vyčnívat. Vrstva písku má být cca 500 mm. Na horní hrany svislých stěn upevníme prkna na hraní a sezení. Pískoviště můžeme zakrýt dřevěným roštem proti znečištění domácími zvířaty a spadem listí. Vyrobíme jej z prken (20 mm tlustých). spojených krajními, případně středním svlakem. A nehrají-li si děti právě na pískovišti, poslouží kryt jako podesta. Pod rošt ukládáme hračky. Pískoviště můžeme mít i z betonových desek 50/50/5 mm (dno i stěny). Rohy vydláždíme mozaikou z nasbíraných kamenů. Nutností je pevná trávníková obruba. Vyřízneme drny a těmi nejlepšími obložíme okraj pískoviště. Je vhodné je zakládat na podzim, aby trávník do jara zakořenil a hustě vyrostl. S náplní písku je pak ale vhodné vyčkat do jara.

Pískoviště musí být na slunci, aby provlhlý písek nebyl příčinou nachlazení našich dětí. Pozornost si tedy zaslouží odvodnění. Hloubku volíme podle zásady: Čím hlubší pískoviště, tím velkolepější tunely a hrady. Nejvhodnější je písek říční (kopaný, jen bez jílovitých
příměsí a velkých kamenů). Obruby, ač už dřevěné (kulatina, prkna, hranolky) či zděné (horní řada cihel zaoblená) mají mít horní hranu opatřenu dřevěným prknem k odkládání a sezení. Výška obruby (max. 35 cm) nemá být pro dítě těžko překonatelná a má být bezpečná pro pád. Velikost hrací plochy na jedno dítě je zhruba dva metry. Na tvaru pískoviště nezáleží a fantazii při komponování do zahrady se meze nekladou. Máme-li u pískoviště kryt, můžeme jej využít i jako přístřešek, takže dopřejeme dětem v parnu příjemný stín. Vhodným materiálem na dřevokonstrukci je překližka vhodná k venkovnímu použití. Šetřit bychom neměli ani na kvalitě lepidla či nerezových hřebících a šroubech.

 

Prolézačka
Dětská fantazie je bezbřehá. Často stačí jen pagoda (táborníci víme, oč jde). Vznikne tak, že vždy dvě stejně dlouhá polena (kratší než předchozí) klademe křížem na sebe. Nezakládáme však táborák, ale dětskou prolézačku, takže polena musíme do hladka opracovat,  aby dětské dlaně a kolena nedošly újmy. Povrch také vůči povětrnostním vlivům zabezpečíme. Ochranných nátěrů je řada, ale v tomto případě volme ekologicky nezávadné a vhodné ke styku s potravinami. Známe děti!!. A ještě dokonalé ukotvení: výšku stavby a šířku základny podřídíme zákonům stability (děcka ji budou s rozkoší a usilovně narušovat) a spoje jednotlivých stavebních prvků musí dokonale držet.

Umělé povrchy
Aplikujeme je již asi 60 let. Nejen "travičku zelenou", ale i systémy k různému určení. Základem je pěnová hmota, užitné vlastnosti, životnost, hygienická nezávadnost, a hlavně bezpečnost. Ne nadarmo se staly hlavním obkladovým a krytinovým materiálem olympiád. Navíc jsou recyklovatelné, ze surovin, jež by jinak zůstaly nevyužity. Jde sice o řešení cenově méně dostupné, zato mimořádně vhodné právě na dětská hřiště.

Zejména bezpečnostní protiskluzové desky, zámková dlažba a bezpečnostní palisády. Protiskluzové desky jsou elastické, odolávají opotřebení, počasí, propouštějí vodu, rychle schnou, zaručují bezpečný došlap a tlumí zvuk. Desky můžeme jednotlivě i plošně sejmout a bez ztráty elastičnosti zase klást. Spojujeme je kolíčky, ale lze je i plošně či stranově lepit. Jsou rozměrově stálé, bez ohledu na teplotní vlivy. Dodávají se v různých barvách.

 

Speciální zámkovou dlažbu tvoří kompaktní celky (dvojité "T") plošně tvarovatelné. Můžeme je kombinovat s betonovou dlažbou. Jednotlivé tvarovky zapadají tak, že je nemusíme lepit.  Stačí pouhé vymezení plochy kladení. K systému patří řada doplňků, mimo jiné obrubníky pískovišť.

 

Palisády
Za relativně samostatný prvek považujeme plastové palisády. Můžeme je  bezspárově spojovat a bezpečně ohraničit tak plochy. Vyrábíme je v různých délkách a můžeme vytvářet i dvouúrovňové ohraničení. Navíc, nejsou jen k užitku, ale i k okrase. Kladení desek i dlažby není problém. Využíváme princip Lega. Jen dbáme na to, aby byl podklad dostatečně pevný (není nutný beton, stačí zhutnělý povrch).

 

Úspěšná zahradní hračka
Tato pohybová hračka dětem vyhovuje. ´Vyřádí se´ a my rodiče máme klid. Hračka zaujme a je bezpečná. Sousedé si oddechnou, že je neruší ´řev od vedle´ a hluk jiných her. Hračka odpovídá touze dítěte po dynamice a pohybu. Materiál nekoroduje a hračky jsou z výtvarného hlediska řešeny pro uplatnění v zahradě. Figury jsou dřevěné, natřené světlými netoxickými barvami. Hračka vznikla ve spolupráci s dětskými psychology a pediatry pro moderní koncepci péče o rozvoj dítěte. Hračky jsou přenosné a stabilitu při instalaci zajišťuje pevné zakotvení v dřevěném podstavci.

Richard Koníček
Foto: internet, www.brána-bydlení.cz, www.childhood101.com