Zahajujeme návštěvnickou sezonu 2013 aneb kdy medvědy probudíme?

15.03.2013 19:10

Národní památkový ústav  (NPÚ) v těchto dnech oficiálně zahájil  sezonu 2013 pro návštěvníky státních hradů a zámků, a to od 30. března 2013.  A pro píšící novináře uchystal tiskovou konferencí, a to  14. března 2013, kdy jsme byli odvezeni autobusem  na Státní zámek Konopiště. Byli jsme ujištěni, že budeme dopraveni přímo pod zámek Konopiště, a že se určitě nejedná o únos tak potřebných novinářů, he… kam také v tak mrazivé dopoledne s námi, že? Šťastně  jsme dorazili, hledali jsme medvěda Jiřího ve výběhu, ale ten prý stále spí a čeká na svou budoucí nevěstu…

 

Generální  ředitelka NPÚ,  ing. arch.  Naďa Goryczková, nás konečně rozjitřené po dobrodružné jízdě po dálnici usadila svým vědoucím úsměvem a krátkým, ale obsažným  projevem, v krásné místnosti  vyzdobené  benátským lustrem (19. století) se sklíčky  barevných květů a lístků svlačců,  gobelíny i obrazy, kde se konají mimo jiné i svatební obřady… Goryczková tak zahájila  návštěvnickou sezonu 2013 a v rámci reorganizace NPÚ nám představila zde přítomné nové šéfy  územních památkových správ(Mgr. Dušan Michelfeit, Mgr. Petr Pavelec, PhDr. Miloš Kadlec, Ing. Jan Slezák).  Jako hlavní témata NPÚ jsme vyhlásili:

 

  1. ´Rok francouzské kultury´, protože  v historicky několika  velkých vlnách se k nám dostávali francouzští šlechtici  a zanechávali zde své nezanedbatelné stopy ,  např. v době Francouzské revoluce či Napoleonských válek (víme  až o 50 francouzských rodech).  A  tak nenajdeme v  Česku pomalu objekt , kde bychom nenalezli  francouzské stopy .  Správa Pražského  hradu připravuje od 22. 11.  2013 do 23. 2. 2014 (bez záruky) výstavu k tomuto tématu.

 

  1. ´Dřevo pohledem památkové péče´

Projekt ´Dřevo pohledem památkové péče´  jsme i letos začlenili do mediálního tématu NPÚ. Dotýkáme se tak hodnoty dřeva jako stavebního materiálu historických staveb, metod jeho výzkumu i technologií záchrany. V letošním roce doplníme nově tématem omítek.

 

  1. Pokračujeme v projektu ´Oživlé památky´. Každý měsíc připravujeme související kulturní akce- např.
  1. Jarní větrání
  2. Půdy, krovy, aneb jak se stavělo
  3. Památky všemi smysly
  4. Zločiny na hradech a zámcích
  5. Káva, čaj, čokoláda a aristokratické nápoje
  6. Sportovní výkony šlechty
  7. Zimní radovánky – karnevaly, masopust a koulování
  8. a připojíme se k dalším celorepublikovým akcím:
  1. Mezinárodní den památek a historických sídel (18. – 21. 4. 2013) 
  2. Noc kostelů (24. 5. 2013)
  3. Víkend otevřených zahrad (8. – 9. 6. 2013)
  4. IV. ročník - Hradozámecká noc (31. 8. 2013)
  5. Dny evropského dědictví EHD (7. – 15. 9. 2013)

 

  1. Pokračujeme  ve věrnostním razítkovacím programu NPÚ (5 + 1 vstup zdarma), kdy přecházíme od neosvědčených elektronických karet k původním  klasickým papírovým kartám jako formě  tradiční upomínkového suvenýru.  Vstupné až na malé výjimky  nezvyšujeme.  Máme zájem o to, abychom jako návštěvníci se vraceli víckrát, ba čtyřikrát..

 

 

  1. Fotografická soutěž „Dřevo jako součást historické stavby“

Vyhlásili jsme soutěž pro širokou veřejnost, jejímž cílem je zachytit mizející krásu původních dřevěných prvků historických staveb (zasílejme fotografie v období duben až září 2013). Vítěze odměníme jízdou v historickém kočáru z Mníšku pod Brdy… na  Konopiště (bez záruky).

 

Cyklus (Ne)tušené souvislosti   

Považujeme tento projekt za unikum, i když s ním letos vstupujeme  do 3. sezony, kdy  stavební  památky představujeme široké veřejnosti  jinak, než jsme to obvykle dosud prováděli, a to jako historické exponáty, postavené z unikátních stavebních materiálů. Přibližujeme tak dále veřejnosti  hodnoty a technologie průzkumů a záchrany památek a odkryjeme si tak řadu dosud (ne)tušených souvislostí  (záštitu převzalo Ministerstvo kultury ČR).

 

Spolupráce NPÚ nadále i přes oddělení správ zdárně pokračuje

Navázali jsme nová partnerství.  Míníme tím i pilotní projekt spolupráce s Karlovarským krajem,  kdy jsme připravili  program technologických seminářů i připravíme  první z řady technologických příruček.

V rámci spolupracujeme se SHaZ Český Krumlov a sdružením Omnium, o.s. na záchraně broumovských kostelů,  pak přes komentované technologické prohlídky otevřeme návštěvníkům nový pohled na další, mimořádně autentické stavební památky.

Velkou novinkou je i 1. ročník Letní technologické školy pro odborníky z oboru památkové péče.

Zúčastníme se i  vybraných populárně-naučných i odborných akcích, jako jsou Dny vědy a techniky, připravíme II. ročník odborného veletrhu Památky 2013…

Projekt (Ne)tušené souvislosti budeme prezentovat v mezinárodním měřítku na odborné konferenci ve Skotsku.

 

A čím na Konopišti překvapíme?

Zjistili jsme, že název zámku Konopiště, který odkoupil František Ferdinand d´Este  od zadlužených Lobkowiczů, pochází z faktu, že zhruba ve 14. století se kolem zámku rozprostírala pole pěstovaného konopí!  Připravujeme Letní slavnost ovocných knedlíků, které měli na zámku v oblibě. Připravujeme večerní prohlídky, 1. června 2013 pro děti Pohádkové srdce Evropy. V den 150. výročí narození arcivévody Ferdinanda ,  tj. 18. 12. 2013 pořádáme  slavnost…no, nechme se překvapit…   

 

 Medvědi na hrad Točník  (18. 5. 2013)- možnost fotografování se zvířaty! 

Na hradě Točník vždy bývávali a těšívali návštěvníky medvědi. V roce 2010 však uhynula medvědice Mišta a roku 2011 ji následoval medvěd Jarda. Po jeho smrti medvědín zcela osiřel. NPÚ by chtěl v chovu medvědů na hradě Točník pokračovat, tento čin však vyžaduje větší rekonstrukci již zchátralého medvědína. A vzhledem k tomu, že takovýto chov medvědů s NPÚ  přímo nesouvisí, nemůže sama organizace na opravy poskytnout finanční prostředky. Proto Točník hledá sponzory, kteří by měli zájem přispět na návrat medvědů a k zajištění jejich životních podmínek.

 

www.npu.cz/netusene-souvislosti

www.tocnik.com

www.hradozameckanoc.cz

 

 

Ing. Olga Koníčková (Medvídková)

Foto: Internet

 

 

 

 

 

Pro fajnšmekry:

Z tiskové zprávy  k 1. 1. 2013 o reorganizaci NPSystém tří sekcí nadefinovaných Statutem NPÚ zůstává na úrovni generálního ředitelství i nadále zachován – sekce památkové péče, sekce správ památkových objektů a sekce provozně ekonomická, zajišťující podpůrné činnosti pro obě základní činnosti NPÚ. V regionálních pracovištích bude po restrukturalizaci NPÚ odborná památková péče prováděná Národním památkovým ústavem ze zákona o státní památkové péči i nadále zajišťovaná ÚOP se sídly v jednotlivých krajích, správa památek zpřístupněných veřejnosti, kterých je více než 90, bude řízena ze čtyř nově vzniklých pracovišť územních památkových správ (ÚPS).

 

Reorganizace je připravována ve spolupráci s MK ČR již více než rok a její účinnost je směřována k 1. 1. 2013. Vedle zlepšení manažerského řízení NPÚ dojde i k nastavení procesu narovnání nevyvážené péče o státní památky zpřístupněné veřejnosti a k narovnání stále přetrvávajících personálních disproporcí v odborné složce památkové péče v základních odborných činnostech mezi jednotlivými územními pracovišti.  Přestože vznikají čtyři nová pracoviště, zrušením trojsekčního řízení na regionální úrovni dochází k výraznému snížení manažerských pozic v celém NPÚ, a to až o polovinu. Ušetřené mzdové prostředky budou využity pro navýšení tříd vybraných profesí a nenárokové složky platu.

„Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Z vlastních prostředků a výnosů je schopen pokrýt téměř polovinu svého rozpočtu, zbývající část tvoří příspěvek na provoz od zřizovatele,“ vysvětlila generální ředitelka NPÚ Ing. arch. Naďa Goryczková. „Od roku 2009 však příspěvek ze státního rozpočtu na provoz ústavu neustále klesá. V letošním roce je rozdíl oproti příspěvku z roku 2009 více než o 100 mil. Kč nižší. V roce 2010 navíc byl v rámci celostátních úspor ve státní správě snížen počet zaměstnanců o cca 100 pracovníků. Navzdory výše uváděným skutečnostem byl NPÚ schopen neustále zvyšovat vlastní výnosy, jejichž podstatnou část tvoří finanční prostředky ze vstupného a z krátkodobých pronájmů,“ objasnila ekonomický vývoj NPÚ v posledních letech generální ředitelka a současně dodala:

„Jako správci nejcennějšího souboru kulturního dědictví České republiky a prestižní odborná instituce v oblasti památkové péče máme povinnost zajistit stejně kvalitní péči na celém území své působnosti. V současné době však prosperují lépe ta ÚOP, která mají vysoké výnosy z turisticky navštěvovaných památkových objektů, ostatní strádají. Je naší povinností se s nastalou situací vypořádat tak, aby nebyla snížena ani odbornost a výkon procesu památkové péče v ČR, ani kvalita služeb na zpřístupněných památkách a odborná péče o ně. To je hlavním důvodem, proč přistupujeme k restrukturalizaci Národního památkového ústavu, která si klade za cíl nalezení optimálního modelu NPÚ, který by měl přinést efektivnější využívání finančních prostředků.“

 

Směrem k vlastníkům památek budou změny minimální. Stále bude zachováno stávající krajské rozložení Národního památkového ústavu jako doposud pro činnosti, které vyplývají ze zákona o státní památkové péči. Vlastníci památek i nadále naleznou odbornou a metodickou pomoc na místech územních odborných pracovišť NPÚ, jako byli zvyklí.

 

Největší změny připravuje Národní památkový ústav v oblasti státních památek, které má ve vlastní správě. Hrady, zámky a další památky ve správě NPÚ byly doposud spravovány v každém kraji jednotlivými pracovišti. Snižování stavu zaměstnanců i finančních příspěvků na provoz postupně gradovalo v situaci, že v historicky mladších územních pracovištích neměli správci památek k dispozici odpovídající servisní a ekonomické zázemí. Vzrůstající požadavky na ekonomickou soběstačnost správ památek vytvářelo neustále náročnější pracovní podmínky pro kastelány a zaměstnance správ. Vedení Národního památkového ústavu proto přistoupilo k manažerskému rozhodnutí vyjmout správy státních památek ze stávající struktury krajských pracovišť a soustředit je do čtyř větších útvarů s centry v Praze, Českých Budějovicích, na Sychrově a v Kroměříži.

 

Roztříštěné pracovní úvazky v jednotlivých krajských územních pracovištích scelené do čtyř nových územních památkových správ umožní vytvořit kvalifikované a silné zázemí pro odborně garantovanou obnovu památkových objektů, prohlídkových tras, ekonomickou podporu, marketing, propagaci a další činnosti potřebné pro kvalitní péči a kvalitní služby pro návštěvníky státních hradů a zámků. Vedle toho si Národní památkový ústav slibuje od spojení ekonomicky silnějších památek s těmi méně prosperujícími přenesení příkladů dobré praxe a nastavení širší solidarity.

V procesu restrukturalizace nedojde k navýšení stavu zaměstnanců, nebude také znamenat zátěž pro státní rozpočet, Národní památkový ústav je schopen pokrýt náklady s reorganizací z vlastních zdrojů.

 „Mohu odpovědně říci, že navrhované změny sledují jediný cíl – zlepšit situaci v Národním památkovém ústavu a vyrovnat se s nastavenými celospolečenskými a ekonomickými podmínkami pro fungování instituce tak, aby byla zajištěna efektivní kontrola finančních prostředků a kvalitní péče o svěřený státní majetek, stejně jako vyvážený přístup k památkové péči na celém území České republiky,“ uzavřela základní informace ke změnám generální ředitelka NPÚ Ing. arch. Naďa Goryczková.

 

Národní památkový ústav a památky v jeho správě

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Vedle své role odborné složky v procesu památkové péče v České republice plní NPÚ také povinnosti vyplývající ze správy více než stovky státních památek. Většina z nich je veřejnosti přístupná a z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je 7 zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO: zámecký komplex Český Krumlov, zámek Litomyšl, zámek Telč, poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, zámky Valtice, Lednice a Janův Hrad v rámci Lednicko-valtického areálu, Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži. Národní památkový ústav v rámci zpřístupněných hradů a zámků pečuje také o cca tři čtvrtě miliónu sbírkových předmětů a pro zámecké i hradní areály jsou typické rovněž historické zahrady a parky. Mimořádně významnou složku kulturního dědictví tvoří kostely, kláštery a další řeholní domy. V úplné nebo částečné správě Národního památkového ústavu jsou významné klášterní areály např. Plasy, Kladruby u Stříbra nebo Doksany. Nedílnou součástí kulturního dědictví je i vesnická lidová stavební tvorba (NPÚ spravuje památky lidové architektu