Záclonám a závěsům dosud neodzvonilo aneb okna v interiéru vyzdobíme!?

09.05.2013 08:00

Záclonám a závěsům dosud neodzvonilo aneb okna v interiéru vyzdobíme!?

 

Okna v našich obydlích samozřejmě opatříme záclonou, často i závěsy. Abychom dosáhli většího efektu, nebojme se experimentovat a použijme i netradiční druhy závěsů či záclon. Sami si vyzkoušíme nové barevné odstíny, vzorky i dekorační látky, které jsou módní.

 

Po určitou dobu budeme mít dobrou náladu při pohledu na naše nové či netradiční závěsy i záclony. Inspiraci najdeme i ve výloze.

 

Jak oživíme okoukaný vzhled oken?! Studené či barvy teplé?

Pokud jsme se radikálně rozhodli, že provedeme oživení již okoukaného a nezajímavého vzhledu našich oken, dobře si to předem rozmyslíme. Navštívíme nejbližší výstavu, poohlédneme se po okolí, výlohách či interiéru obchodních domů a hezkou inspiraci si v paměti dobře zachytíme. Sami si můžeme nakreslit svůj návrh i barevně na kousek papíru. Sami se musíme rozhodnout, zda budeme chtít využít barev studených (chladivých) nebo teplých (hřejivých).

 

Nakupujeme nové tkaniny

Potom si změříme velikost našich oken. Je to důležitý údaj nutný pro nákup nových tkanin. Využijme situace a jednoduchý princip, že vše, co můžeme v interiéru sladit, jako např. malbu na stěnách, obrazy, knihy, koberce, dekorační a potahové látky, navzájem zharmonizujeme. V harmonicky vybarveném interiéru získáme pozitivní náladu a větší chuť do života.

 

Nehezké partie oken schováme

A co můžeme ještě napravit? Rozmyslíme si, zda by nešlo některé nehezké partie okna či jeho okolí schovat, případně vylepšit. Co výklenků, arkýřů a atypických oken v našich domovech máme a necháváme to většinou nevyužito. I nejmenší interiér můžeme zkrášlit bohatě nazdobeným oknem.

 

Jak můžeme změnit vzhled našich oken?

Mezi hlavní prvky, pomocí nichž proměníme vzhled našich oken, počítáme záclony, dekorační látky na závěsy, garnýže (spouštěcí, atypické), konzole a záclonové tyče, tyčové garnýže ze dřeva (smrk, dub), kovu (mosaz) či jejich kombinaci - provedení jedno- či dvoutyčové.  Nezapomínáme ani na záclonovou galanterii, kterou budeme potřebovat pro dekoraci všech materiálů jako jsou střapce, úchyty, suché zipy, stuhy, lemovací pásky, úvazy, řasící pásky zcela odstraňující skládání záhybů na záclonách.

Již naše babičky

Jistě jsme si povšimli, že některé domy se jakoby mračí, jiné se z dálky na nás usmívají, jiné jsou nevýrazné, jiné naopak sdělují, že tady bydlí vlídní lidé. Každý dům má svůj výraz a roli v něm hrají i okna. Když si žena namaluje oči, mnohdy se z ní stane kráska, stejné je to s okny našeho domu, musíme je oživit a zvýraznit. Způsobů, jak na oknech naaranžujeme záclony a závěsy, je spousta, můžeme se rovněž inspirovat u našich babiček. O záclonách víme každá z žen své. Praní záclon, věšení, sušení a řasení, to jsme odkoukaly od babičky nebo maminky. Dříve jsme záclony, především ty ručně háčkované nebo vyšívané, které jsme škrobily a nechaly vypnout v mandlovně, věšely tak, aby při otvírání oken nepřekážely. Proto jsme je upevňovaly samostatně na každé křídlo nebo na tabulku děleného okna, nebo jen na spodní část okna - nad okno jsme věšely ještě krátký barevný volán.

 

Pořizujeme si záclony

Zaznamenáme si vzdálenost k podlaze, vzdálenost od stropu (nebo místa pod římsou) k vrcholu okna, vzdálenost od stropu k podlaze, vnitřní a vnější rozpětí okna, velikost prostoru za závěsem, mezery na obrazy, knihovny. V současnosti ustupujeme od striktně bílého provedení záclon. Vybíráme si z barevných záclonovin, zejména pastelové, nebo naopak ostré barvy jako oranžové či modré. Široká škála materiálů, dekorů i barev nám umožňuje snadný výběr a klasika zůstává oblíbená i přes konkurenci nejrůznějších druhů vertikálních i horizontálních žaluzií a rolet. Můžeme se rozhodovat, zda budeme mít záclony dlouhé, krátké, s garnýžemi, volány nebo bohatě nabrané. Při nákupu záclony se rozhodujeme podle délky záclonové tyče, kde dodržujeme pravidlo, že délka tyče nebo garnýže by měla být k šířce záclony v poměru 1:2. To platí především u materiálů s velkým květovaným vzorem, který by neměl zaniknout. Látky nakoupíme dvoj- až trojnásobek (podle vzoru), máme-li vzorek drobnější a toužíme-li po bohatším nařasení. Délka záclony se prodává v rozměrech od třiceti centimetrů pro vitrážky, až po tři metry. Každý si můžeme vybrat. V současnosti kupujeme záclony především ze stoprocentního polyesteru. Oblíbili jsme si i bavlněné, krajkové záclony. Kupujeme je jako hladké jednoduché nebo s potiskem, žinylkovým pruhem a jinými druhy. Na ozdobení oken můžeme použít také různé délky záclon. Nainstalujeme-li po stranách okna dlouhé záclony, nahradíme tak závěs, v horní třetině okna naopak můžeme vytvářet obloučky s volánem, které získáme odstřižením půloblouku z rovné horní strany, kterou rovněž zavěsíme. Hladkou záclonu přizdobujeme našitím třásní či krajek.

 

Bílé záclony

U bílých záclon jsme dříve kupovali dvojnásobnou šířku, aby jsme je mohly pěkně nařasit, dnes vystačíme s jen o pět procent materiálu navíc. Pokud jsme si vybrali velké vzory, nemusíme záclony tolik řasit, naopak ponecháme tyto vzory vyniknout. Dražší bílé záclony mohou být i s výšivkou. Bílé záclony kombinujeme i s barevnými; z výsledku můžeme být často příjemně překvapeni.

 

Voály

Polyesterové záclony, mléčné či lehce neprůsvitné záclony, které na trhu najdeme v různých barvách. Můžeme na nich vyzkoušet naše aranžérské umění, pokud kupujeme hotové záclony, mívají na dolním okraji zátěžové olůvko a koupíme je již s našitými řasícími tkalouny.

 

Organzy

Již delší dobu víme o nich, že jsou hitem, že jsou jemné jako vánek. Jemná, barevná syntetika, velmi průsvitná, musíme ji nařasit, proto si pořizujeme trojnásobnou šířku materiálu. U organzy nepostrádáme dlouhou životnost, ani snadnou údržbu. Záclony z organzy smíme prát jen velmi šetrně!

 

Záclony a závěsy dáme do souladu

Pokud nechceme šetřit na výzdobě našich oken, můžeme si vybrat záclony, které svým designem korespondují se závěsovinou, dokonce i ve více odstínech. Umístíme-li závěsovinu i na zakrytí ostatního nábytku, jako jsou postele, gauče, nebo křesla, výsledkem budeme ohromeni. Budeme si připadat jak v romantickém, anglickém filmu. Investice do záclon i závěsů je to dlouhodobá, vybíráme si tedy pečlivě a neunáhleně.

 

Pořizujeme si závěsy

Kupujeme-li závěs, musíme se na to připravit pečlivěji. Závěsy prodáváme nikoliv v délkách, ale šířkách. Počet "šířek", jež si musíme zakoupit, vypočítáme podle spolehlivého vzorce: délku tyče násobíme dvěma a to celé dělíme šířkou vybrané metráže. Na materiálu nešetříme, protože závěs bychom měli mít i po zatažení krásně nařasený. Pokud kupujeme látku se vzorkem, musíme být zvláště obezřetní, aby vzor na pruzích závěsu navazoval. Nemůžeme dopustit, aby třeba kostky jsme nesymetricky posunuli. Pochopitelně, že musíme zakoupit v tomto případě již předem více materiálu. Ani délku závěsu neurčíme jednoznačně, dolní konec závěsu může například ležet na zemi a vytvářet dekorativní zlom. Můžeme si zakoupit i závěsoviny oboustranné. Závěsy barevně ladíme s interiérem, třeba s kobercem, jenž dokáže barvu doslova "vytáhnout". Samozřejmě se můžeme pustit i do extravagantnějších kombinací. Kostičky, puntíky a pruhy se spolu snesou dobře i ve více barevných odstínech.

 

Co dříve nebylo

Dekorativní textilie nás upoutají svým leskem a třpytem. Využíváme příze opřádané lurexem, kovová vlákna, lakové tisky. Již jen pomocí barev jako je zlatá, měděná, stříbrná a mosazná působíme na interiér jejich noblesou a elegancí. Kombinujeme a hrajeme si s barvami a jejich odstíny. Ze vzorů si můžeme vybrat například velmi oblíbená kára, proužky, nejen v rovných, ale i ve zvlněných a fantazijních liniích. Florální desény velkoplošné, v jemně načrtnutých konturách, to všechno jsou možnosti, kterými náš interiér ovlivníme co do vzdušnosti a lehkosti. U materiálů se zvláštními funkčními vlastnostmi klademe větší důraz na estetiku. Můžeme si vybírat z roletovin v příjemných barvách s atraktivními vzory, stejně tak i textilie s vysokou absorpcí kouře nebo zvuku. Transparentní materiály konkurují dekorativním tkaninám, protože u nich nacházíme rafinovaně tkané struktury, fantazijní vzory i neobvyklé barevné kombinace. I zde uplatňujeme lurexové příze, kovová vlákna a třpytivé kamínky. Některé textilie nás upoutají svými krásnými šanžánovými efekty, některé jsou vyšívané. Stále oblíbené vypalované vzory, kde převládají grafické desény, vyrábíme většinou barevné na světlé půdě. Rovněž jsou oblíbené vzory v antracitové nebo černé na bílé půdě. Transparentní textil kupujeme většinou podle výšky místnosti, tj. o šířce 280 až 300 centimetrů. U transparentních textilií nacházíme i střídání hustě a volně tkaných vzorů, čehož výsledkem je, že záclony působí svým vzhledem jako více strukturované.

 

A co dekoratérské studio?

Přestože víme, že na našem trhu nalezneme dostatečnou nabídku jak záclonovin, galanterie, dekoračních látek i garnýží, konzolí a záclonových tyčí, můžeme si ušetřit starosti a navštívíme specializované dekoratérské studio, které se dekorováním závěsů a záclon zabývá a má rozsáhlé a pro nás nenahraditelné zkušenosti. Nabídnou nám kompletní servis včetně vzorkovny domácího i zahraničního textilu, poradenské činnosti, zaměření, šití i dekorace, montáže či demontáže.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: dekoraterske.studio.cz, internet