Za hranou skla aneb když skleněný materiál umělecky zpracujeme podle svých fantazií

14.09.2017 12:15

Galerie Tančící dům  - Praha

13. 9. – 5. 11. 2017

 

 

 

Galerie Tančící dům  - Praha a spolek Blok českého skla otevřely novou výstavu Za hranou skla, která představila tvorbu 10 českých sklářských výtvarníků dvou generací.

 

Ve sníženém druhém podlaží Tančícího domu zhlédneme díla pěti významných autorů starší generace, Mariana Karla, Vladimíry Klumparové, Vladimíra Kopeckého, Dany Zámečníkové a Jiřiny Žertové, kteří položili základ rozvoji českého skla formou volného i užitého umění. Rovněž svými díly dokázali sklo jako materiál pozvednout z užitého umění do volného umění a výrazně jej prosadit ve světě. Většina z nich absolvovala sklářské ateliéry pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové (prof. Josef Kaplický, prof. Stanislav Libenský).

 

Kurátorským záměrem výstavy

bylo postavit práce těchto autorů

 do kontrastu

s nejmladší generací sklářských výtvarníků.

 

Tvorba současných tvůrců, Luby Bakičové, Zuzany Kubelkové, Jiřího Lišky, Lukáše Nováka a Vendulky Prchalové, jež jsou absolventy, nebo ještě studenty sklářských ateliérů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze pod vedením Ronyho Plesla, Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem pod vedením Ilji Bílka a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně pod vedením Petra Stanického, naopak předvedla, kam se podoba českého skla vyvíjí nyní. Současní sklářští umělci přistupují ke sklu inovativně a zkoumají jeho možnosti ve spojení s netradičními materiály.

 

Kurátor expozice: teoretik umění Ján Gajdušek

Komentované prohlídky: 

19. 9. 2017, 10. 10. 2017

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tiskové zprávy)

Foto: © Ing. Olga Koníčková