Wimbledon a příběhy tenisových hrdinů aneb proč děláme další dotisk?!

16.01.2015 12:55

Nakladatelství Fragment nás pozvalo 14. 1. 2015 na křest  druhého a doplněného vydání knižního bestseleru, věnovaného legendárnímu tenisovému turnaji na posledních používaných travnatých dvorcích - Wimbledonu. V duchu nezapomenutelných knih Oty Pavla věnovaných sportu se podařilo zkušenému autorovi, Jaroslavu Kirchnerovi, ve spolupráci se Zdeňkem Žofkou, proslulým trenérem největších hvězd tenisového nebe, připravit knihu – populární dokument, který mapuje příběhy všech vítězů Wimbledonu od 2. pol. 19. století po současnost.

 

 

 

 

192 stran nejen pro tenisové fanatiky

Úhledná, nebulvarizující, zasvěcená a lidsky pojatá kniha přináší medailonky osobností ´bílého sportu´, podané formou klíčového příběhu, korunovaného jejich vítězstvím nejcennějším - výhrou na wimbledonských dvorcích. Po citlivém a zaujatém úvodu se seznámíme nejprve s přehledem 16 mužských a 12 ženských legend světového tenisu a samozřejmě i s 8 dosavadními wimbledonskými vítězi a vítězkami od nás. (Martina Navrátilová své vavříny, bohužel, vybojovala pod americkou vlajkou, a tak je zařazena do bloku legend světových). Knihu uzavírá osobněji pojatá stať autora Jaroslava Kirchnera nazvaná ´Kouzlo Wimbledonu a našich úspěchů´ a decentně zákulisní sbírka osobních zážitků Zdeňka Žofky s osobnostmi, o nichž je v knize řeč.


 

Jen málo knih se dnes dočká druhého vydání…

V současnosti můžeme směle hovořit o přesycenosti knižního trhu. Svědčí o tom na jedné straně nízké náklady, na druhé straně naplněné prodejny levných knih. Samozřejmě, že je to i tím, jakou úroveň vydávané knihy mají. A to jak po stránce výrobní, tak hlavně obsahové. Je sice fakt, že snad každý čtenář, i ten nejatypičtější a nejvyhraněnější, si v tom přívalu titulů musí tu svoji knihu nakonec najít, ale rozptyl na minoritní zájemce rozhodně nepřispívá k velkonákladu. Jsou ale, tak jako vždy a ve všem, výjimky. A jednou z nich je kniha Wimbledon a příběhy tenisových hrdinů.

 

Důvodů je víc.

Předně jsme - ač malý a po rozdělení ještě menší národ, prakticky po celý sledovaný časový úsek, tedy za uplynulé zhruba půlstoletí - jednoznačnou tenisovou velmocí. Tenis, u nás – díky svým fenomenálním světovým výsledkům - měl své výsadní postavení i v době, kdy byl považován, v jistých kruzích, často až za buržoazní přežitek. V té době ale bylo také zaděláváno na další úspěchy let popřevratových.  Popularita tenisu totiž vedla a vede k masovému zájmu dorostu. Plejáda špičkových hráčů věnujících se výchově nových generací zase garantuje vysoce kvalitní přípravu těchto budoucích hráčů. Není proto divu, že se objevují další a další fenomenální jména jako zatím třemi wimbledonskými vítězstvími ověnčená Petra Kvitová. To vše přitahuje bezpočet lidí před obrazovky televizorů, přinášejících přenosy z klíčových turnajů. A nenechává to chladnými ani ty, kteří nejsou přímými fanoušky bílého sportu. Ohlas světových úspěchů našich tenistek a tenistů totiž  vede k tomu, že fundovaná a čtivá kniha tomu všemu věnovaná je najednou, při vší bídě knižního trhu, bezproblémů kompletně vyprodána a distributoři a prodejci si mohu na základě zmapování neuspokojené poptávky dovolit dokonce vyžádat další vydání. Po 3 letech. Samozřejmě už aktualizované a doplněné.

Křest v ´takový krásný společnosti´

Pro informaci o pozoruhodném knižním počinu nelze smlčet pár pocitů ze křtu té knihy. Křest se konal – pro Fragment netradičně, ne v paláci Luxor - ale v areálu objektů pražské Slávie v klubu Mirko Huptycha v Edenu. A společnost se sešla opravdu obdivuhodná. Vzpomněl jsem si při té příležitosti na slova jednoho z textů Jiřího Suchého, jehož úryvek si dovolím odcitovat:

„Salvator Dalí posvačil na bříšku plavovlasé dívky a básník se divit nestačil, když dal si růži do polívky. A zatím kolem běžel čas, tak unikly souvislosti… Nedivte se, prosím vás … v takový krásný společnosti.“


Nabitý sál síně slávy, ozdobený nesčetnými poháry a trofejemi, stejně jako fotografiemi sportovních legend i osobností, jež stály v zákulisí, byl plný skvělé pohody a radosti ze vzájemných setkání. (my například zcela nečekaně, mimo jiné, i s  jedním z vydavatelů, s nímž jsme kdysi několik let vytvářeli jeden z našich časopisů). A setkání to zdaleka nebyla jen po linii tenisové. Byla to setkání napříč řadou dalších sportů. Křest knihy se tak stal důvodem k znovuspatření mnoha tváří, které známe a znali jsme. A bylo to asi tak ´padesát na padesát´, z řad sportovců a řad těch, kteří jim k jejich vrcholovým výkonům dopomohli, trenérů a organizátorů.

Za všechny jmenujme alespoň několik, které jsme zachytili anebo dokonce oslovili. Počínaje úžasným ´klanem´ Sukových, v čele s doyenem, Cyrilem Sukem starším, jeho dcerou Helenou a jejím bratrem Cyrilem mladším. Z tenistů nechyběla ještě Vlasta Vopičková, sestra Jana Kodeše, či Pavel Korda. Byli tam ale třeba i vodáci, bratři Svojanovští, střelec Jan Kůrka nebo hokejista Richard Farda. Ne nedalo se všechno postřehnout.

Nedivte se, prosím vás … v takový krásný společnosti…“

Co jsme se dozvěděli na křtu a po křtu?

Tak předně, vlastní křest provedli ing. Pavel Nýč, výkonný ředitel nakladatelství Fragment, Helena Suková, čtyřnásobná vítězka Wimbledonu a Pavel Svojanovský, veslař, který spolu s bratrem Oldřichem vybojoval medaile na dvou olympijských hrách.

Jaroslav Kirchner nám pak, mimo jiné, na sebe prozradil, že je sice autorem 20 knih, ale wimbledonská tématika je jeho srdeční záležitostí. Názorně nám to ozřejmil glosou o svém letitém příteli profesoru Jiřím Rabochovi, který je známý psychiatr, a který mu říkává, že by neměl být jen jeho přítelem, ale i pacientem, protože nezná nikoho dalšího, kdo by byl tak umanutý, že by od roku 1990 nevynechal jediný wimbledonský turnaj a osobně se ho nezúčastnil tak jako Jaroslav Kirchner.

 

Jaroslav Kirchner před námi ale také vyslovil své krásné a zaznamenání hodné přání:

Budu šťastný, když tenis bude i nadále pokračovat v linii, kterou začal prošlapávat Cyril Suk starší, a po které se ubírají jeho následovnice a následovníci až dosud…“

 

Zdeněk Žofka nám zase pro změnu sdělil něco o osudu prvního vydání jejich knihy. Když byla už dokončená, tak oba autoři sháněli sponzora, který by přispěl finančně. Marně. Manažéři oslovených firem nejevili zájem. Neměli ke knize důvěru. Pak mu ale jednou v noci volal nadšený Jaroslav Kirchner, že sponzora má. Potkal ho kdesi ve vinárně a tam si plácli. Oba autoři z toho byli samozřejmě velice nadšeni. Jenže, ráno se ozval onen vinárenský sponzor, že nic do jejich knihy investovat nebude, protože to je nesmysl, když se to dá - podle něj - všechno najít na internetu. Bum! Zdrcení Jaroslava Kirchnera, otce myšlenky na tuhle knihu, prý bylo tak děsivé, že se o něj Zdeněk Žofka začal až bát. Navíc ho už uráželo i to ponižující žebrání. A tak se rozhodl, sáhl si na vlastní úspory a knihu zafinancoval sám. Ať to stojí, co to stojí! A měl štěstí. Nejen že neprodělal, ale kniha se prodala až do posledního kousku a došlo i na druhé vydání.

A do třetice snad už jen lapidární přání kmotra knihy, Pavla Svojanovského, které nám znělo v duších asi všem:

„Přál bych si, a nám všem, aby takovéto knihy mohly o všech našich sportovcích vycházet i v budoucnu…“

 

Titul: Wimbledon a příběhy tenisových hrdinů

Autoři:  Jaroslav Kirchner, Zdeněk Žofka

 

Vydavatelská anotace titulu:

Hrajete tenis nebo se o něj zajímáte? Pokud ano, pak je tato kniha určena právě vám! Představí se vám největší hvězdy ´bílého sportu´. Osobní příběhy, překonávání překážek a náročná cesta k vítězství. Jaké bylo jejich účinkování na nejslavnějším a nejstarším turnaji světa Wimbledonu? Jakými úskalími si musely v životě i v tenisu projít?

Od Renshawa k Djokovičovi a od Dodové ke Kvitové! Pochopitelně, že nemohou chybět ani největší české hvězdy v čele s Martinou Navrátilovou a Ivanem Lendlem. Všichni, kteří se ve Wimbledonu probojovali minimálně do finále dvouhry, mají v knize své místo. Nejzajímavější okamžiky jsou navíc zdokumentovány unikátními fotografiemi z wimbledonské trávy, které čeští čtenáři dosud neviděli!

 

Vydalo nakladatelství Fragment, www.fragment.cz


 

 

Rozměry v mm: 165x235

Počet stran: 192

Provedení: vázaná

Rok vydání: 2012/2014

Číslo vydání: 2

Věk určení: bez omezení

Cena: 297 Kč

 

Hodnocení: 99 %

 

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková