Výstavní plán v GASKu aneb co nám kutnohorští pro rok 2014 připravili?!

24.02.2014 12:05

GASK – Galerie Středočeského kraje, Kutná Hora

22. 2. 2014
 

Na tiskové konferenci v suterénních prostorách Českého centra Praha v Rytířské ulici jsme byli seznámeni s nepopiratelným faktem,  že kutnohorská Galerie GASK opět nachystala  pro výstavní sezónu 2014 bohatý a rozmanitý výstavní program. Hlavním tématem letošní galerijní sezóny je zbrusu nová stálá expozice ´Stavy mysli – za obrazem´,  kde v expozici představíme návštěvníkům nové netradiční pojetí,  jak nám nadšeně sdělil Richard Drury - vedoucí  kurátor GASKu.  

 

V sobotu 1. března 2014 se můžeme zúčastnit 3 předjarních  vernisáží nových výstav, jmenujeme dále…

 

  •  
  • FIGURAMA 14  - 2. 3.  – 4. 5. 2014

Tradičně, každoročně v rámci mezinárodního projektu se 14letou tradicí, prezentujeme aktuální figurální tvorbu na vysokých uměleckých školách. Letos se účastní na 12 škol ze 4 zemí, kde každý ateliér představí práce svých studentů a pedagogů.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  • Július Koller pohledem Zuzany Bartošové a fotografie Květy Fulierové 2. 3.  – 1. 6. 2014

Július Koller byl uznávaným konceptuálním umělcem, představitelem slovenské nezávislé scény. Symbolem jeho tvorby je znak otazníku. Zpochybňováním a přehodnocováním falešných hodnot upozorňoval na možné prostory svobodné, ideologií nezatížené individuální existence. Na výstavě  zhlédneme i výběr fotografií umělcovy životní družky, grafičky a fotografky Květy Fulierové.

 

  •  
  •  
  • Z rodinného alba 2. 3.  – 1. 6. 2014

Spolupořadateli projektu jsou Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně a GASK – Galerie Středočeského kraje. Výstavou sledujeme klíčové období vývoje Umělecké besedy (nejstaršího českého uměleckého spolku), zároveň si však neklademe  za cíl představit divákům vyčerpávající podobu Výtvarného odboru Umělecké besedy mezi 20. a 40. lety 20. století.

Důležitým tématem výstavy jsou postoje členů Umělecké besedy, kteří tehdy soustředěně reflektovali dění v lidském světě kolem sebe; vnášeli do svého díla humanistické ideály, ale i sociální kritičnost. Právě díky tomu získáváme jako návštěvníci originální pohled na jinak skryté rozměry sbírkového fondu obou institucí i na novodobé dějiny českého umění.

 

Neděle  25. 5. 2014 v GASKu - nová stálá expozice ´Stavy mysli – za obrazem´ 

Již od 25. května 2014 můžeme obdivovat to nejlepší ze sbírkového fondu GASK v nové stálé expozici - nová stálá expozice ´Stavy mysli – za obrazem´.  Vedoucí kurátor Richard Drury představil nový pohled na tvorbu stálé expozice. Expozice bude obývat původní prostor v 1. patře, zároveň bude rozšířena i do levého křídla výstavních prostor ve 2. patře.

  • Nové pojetí se výrazně liší od tradičních postupů při tvorbě stálých expozic, které mapují postupné historické budování sbírky. Oproti zmíněným postupům bude nová stálá expozice založena na jednotlivých okruzích odpovídajících konkrétnímu úseku citového či myšlenkového rozpoložení člověka, který stojí u zrodu představených děl (například úzkost, touha, radost).
  • Místo uskupení děl v expozici čistě podle časové či slohové vzájemnosti počítá nová expozice s konfrontováním děl, jež mají společný uchopitelný rozměr vnitřního života člověka. Nebudeme tak prožívat expozici jako encyklopedický výklad dějin moderního umění, ale jako ´cestu lidské mysli´ napříč širokým spektrem jejích reflexí.  Jako diváci budeme tak nuceni iniciativněji přemýšlet nad obsahem vystavených děl. … můžeme se tak ptát: kdo je vlastně umělec a co ho vlastně vede k výtvarnému projevu v podobě, kterou vidíme?!
  •  

Ke slavnostnímu zahájení nové stálé expozice, které proběhne 24. května 2014, plánujeme i slavnostní odhalení sochy význačného českého umělce Aleše Veselého. Sochu  umístíme před vstupem do galerie, a svými monumentálními rozměry již z dálky dílo Aleše Veselého upozorní na instituci prezentující moderní a současné umění.

 

V červnu představíme  výbor z celoživotního díla malířky Věry Novákové. Jedná se o kresby z 50. let a malby z 90. let do současnosti, jejichž ústředním tématem je portrét. Dalším zajímavým počinem je výstava ´Jiný Kyjov´, kterou jsme rozdělili do 2 částí – Gertruda Goepferová a Květoslav Vašíček.

 

I v roce 2014 pokračuje projekt ´Mladí umělci v GASKu´. Díky tomuto projektu dostanou mladí umělci šanci prezentovat své autorské výstavy v jednotlivých expozicích dle svého zaměření.

 

PROJECTROOM je prostor věnovaný tvorbě mladých umělců na počátku jejich kariéry a částečně ještě s vazbou na jejich vysokoškolská studia. Oslovováni jsou autoři vyjadřující se nejen prostřednictvím klasického výtvarného média, jako je malba, sochy, objekty, ale i umělci konceptuálních projektů.

Od 6. dubna 2014 vystavuje průřez své několikaleté práce po studiích ´Moje volba´ ´vskutku svérázná malířka Veronika Landa.

 

Krátkodobé výstavní projekty zaměřené na současný design jsou situovány do komorního prostoru WHITEBOX – jakési whitecube galerie. Zde se v dubnu jako první představí studio TYFORMY – Pavla Vachunová a Julie Šišková se svou sitespecific instalací FORMA, pracující netradičně s porcelánovým jílem.

 

Experimentální prostor se nachází nejen v barokním sklepení GASK, ale je putovním galerijním prostorem, jenž využívá architektonická specifika galerie (barokní lékárna, barokní lázně, chodby).

  •  Experimentální prostor je platformou multimediální tvorby a audiovizuálních instalací studentů a absolventů vysokých škol ČR.
  • Prokop Bartoníček otevírá novou sezónu „experimentů“ na míru šitou trojdílnou expozicí „49° 56.822’, 15° 15.870“, spojující nové laserové technologie s klasickými postupy sítotisku.

 

V letošním roce rovněž pokračujeme v cyklu ´Práce na papíře ze sbírek GASK´. BLACKBOX představí výběr z bohatých fondů kresby a grafiky, čímž doplní hlavní expozici sbírek pracemi z citlivých materiálů, které umožňují pouze krátkodobé vystavení. * Prezentovány budou například práce Jana Konůpka a Jana Stehlíka.

 

Lektorské centrum GASK připravilo na rok 2014 pestrou mozaiku programů pro všechny věkové skupiny – dětské výtvarné dílny, mezigenerační sobotní programy pro celé rodiny, cyklus přednášek o symbolice, kurz kresby, workshopy vedené umělci, komentované prohlídky s kurátory či autory, vzdělávací programy určené školním skupinám a sérii akcí s názvem „GASK ne/jen pro seniory

 mozaika různých typů programů speciálně navržených pro seniory projektu UMĚNÍ SPOJENÍ 013 / SENIOR… ale nejen pro ně… vítáni jsou všichni zaujatí nabídkou výtvarných dílen či přednášek. Dolní ani horní věková hranice neexistuje.

29. 3. 2014 0   od 11.00 do 15.00 hodin výtvarná dílna: malba na sklo s Evou Pejchalovou

29.4. 2014       od 10.00 do 12.00 hodin mezigenerační program pro seniory s dětmi ze „Školky v zahradě“

17. 6. 2014      od 16.00 hodin kurátorské odpoledne s Richardem Drurym a Adrianou Primusovou – komentovaná prohlídka stálé expozice „Stavy mysli / Za obrazem“ a výstavy prací na papíře Jana Konopka v BLACKBOX.

9. 9. 2014        od 16.00 hodin GASKino

1. 10. 2014      od 15.00 hodin animační program Lektorského centra

8. 1. 2014        od 15.00 hodin beseda s grafikem Vojtěchem Kováříkem

 

 

V letošním roce rovněž pokračuje úspěšný projekt UMĚNÍ SPOJENÍ, tentokrát s podtitulem 014 JUNIOR. Projekt hledá cestu k místní komunitě lidí. Zprostředkovává kontakt mezi různorodými cílovými skupinami. Umění přitom používá jako nástroj k hledání dialogu, probouzení kreativity a vzájemnému obohacování. V roce 2014 je projekt určen Juniorům, tedy dětem a mladým lidem se sociálním či zdravotním znevýhodněním. Pod vedením umělců vzniknou díla, která budou ke konci roku vydražena v benefiční aukci. Výtěžek pomůže seniorům v našem regionu.

 

 

Muzejní noc 30. 5. 2014

  • Od 18.00 hodin vernisáž „Projekt Malešov“ v Jižní věži
  • Od 19.00 hodin komentovaná prohlídka výstavy „Z rodinného alba“ s kurátorem Richardem Drurym

 

Mezinárodní den nevidomých 13.11. 2014

  • od 10.30 hodin komentovaná prohlídka stálé expozice s novými instalacemi haptických přepisů děl ze sbírky GASK

GASK dokonalejší přípravu programů právě pro tuto věkovou skupinu. Ověřené a dětmi oblíbené animace nabízíme v tomto roce všem učitelům mateřských škol a prvňáčků ZŠ.

 

 

Galerie Středočeského kraje, p. o.

GASK Kutná Hora

284 01 Kutná Hora

Barborská 51–53  

Hodnocení:  100 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka, GASK