Výstaviště Praha aneb nad Výstavištěm se blýská (na lepší časy?)

15.05.2017 09:37

Výstaviště  Praha - Holešovice

10. 5. 2017

 

 

Na pozvání Magistrátu hl. m. Prahy, jsme se ocitli - plni očekávání i nejistoty – na posmutnělém Výstavišti Praha. Přesněji - jednom z mála jeho ještě fungujících zbytků - v dávno už zašlou slávou statečně dýchající, historické restauraci Pražan. Nic se tu nezměnilo a nemění. Do jisté míry díky za to. I když, no, raději ať je to, jak je to. Stačil by jeden nešetrný zásah podnikatelského záměru a genius loci by vzal za své a možná i jedna z posledních fungujících vzpomínek na minulost. Tak, budiž tak.

 

Zájem - nezájem

Sál restaurace byl plný. Ale novinářů, jež by problematika pražského Výstaviště opravdu zajímala, bylo málo. Inu tiskové materiály jsou k dispozici, tak proč vážit cestu na místa mladé generaci už nic neříkající. Škoda. A není divu. Výstaviště Praha mladou generaci, ani tu prokrastinující novinářskou - s živým zájmem o něco zcela jiného, přitáhnout nemůže. Není nač.

 

 

Nás přivedla naděje

Sami jsme před časem na našem webu publikovali fotoreportáž našeho fotografa, Václava Koníčka, o bezútěšnosti Výstaviště Praha (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vystaviste-praha-aneb-chlouba-prahy-roku-1891-jako-mezinarodni-ostuda-dneska/) Vznikla už v roce 2015 (!) a není na ní dodnes co měnit. Jen omšelosti přibylo.

Proto jsme s dychtivostí očekávali, co že se – potěšujícího – dozvíme stran Výstaviště Praha na tiskové konferenci dne 10. 5. 2017. A proto nás kromě zájmu provázela předem i obava.

 

´Výstaviště Praha se přibližuje návštěvníkům´

Tak zněl název tiskové konference. A podtitul: ´ Kromě vstupní brány nabídne také nejmodernější letní kino v metropoli nebo nové logo´. Krásná slova. A skutek? Zatím utíká tak trochu do budoucna, ale zdá se, že ne snad do nekonečna.  Ale vezměme to tedy po pořádku.

 

V čele stolu zasedla velká čtyřka. Především primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová, radní hl. m. Prahy pro oblast správy majetku ing. Karel Grabein Procházka, radní hl. m. Prahy pro kulturu Jan Wolf a předseda představenstva Rozvojových projektů Praha, a. s., Pavel Klaška. Jednání moderoval Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Praha. A ten nám ozřejmil, proč byla schůzka svolána. Připomněl, že navazuje na podobnou, konanou před rokem. A to, co se událo od té doby a kam se Výstaviště posunulo, je předmětem té letošní schůzky.

 

Mizející plot a nová vstupní brána 

Paní primátorka nám nejprve vyjmenovala akce, které uplynulý rok na Výstavišti Praha přinesl. Došlo k opravě Maroldova Panorama a Lapidária. Proběhly náročné výběry návrhů na další akce. Tou, která paní primátorku zaujala nejvíce, byl návrh na nový vstup do Výstaviště Praha. Ocenila - a s ní i výběrová komise - že návrh propojuje vnější prostor před vchodem do Výstaviště s vnitřním prostorem před Průmyslovým palácem.

 

Projekt počítá s mizejícím plotem, výsadbou nových stromů, úpravou plochy před Výstavištěm a nástupního prostoru podél Lapidária až k Průmyslovému paláci. Akce by měla být realizována v roce 2018 za 15 milionů korun. K tomuto bodu zaznělo i pár otázek a odpovědí. Od radního Procházky jsme se dozvěděli, že vstup je vizitkou Výstaviště. Radní Volf nám vysvětlil, proč a jak vyhrál tento projekt (www.iprpraha.cz/vystavistevstupnibrany). Z urbanistického hlediska prodlužuje přístupovou ulici Dukelských hrdinů až do Výstaviště, spojuje oba prostory a otvírá je veřejnosti.

 

Potud jasné argumenty. Na promítnuté vizualizaci jsme hlavně s jistými obavami  hledali nádherný mohutný strom vpravo od stávajících pokladen. Bude zachován, alespoň podle předloženého obrázku.

 

Na schůzce byli přítomni i autoři vítězného návrhu. Samozřejmě jsme se zajímali, jak mají technicky promyšlen mizející vstupní plot na Výstaviště. Tvůrčí tým, Petr Sladký, Martina Novotná, Dominika Otevřelová, Jindra Novotná a Tomáš Křen, nám sdělil, že půjde o tyčový plot, tvořený ´asi tak 15 cm od sebe vzdálenými tyčemi, které se budou zapouštět do země a pak zase vysouvat.´ Zajímalo nás proto, kde brali inspiraci a zda je někde takový systém používán. Tým nám vysvětlil, že ´podobné systémy jsou využívány u některých domečků a používá se v zahraničí´.

Otázky, jak to bude technicky zařízeno, kolika takových tyčí bude zapotřebí, jaký pístový mechanizmus bude zabudován v zemi, jak hluboko, při jaké výšce tyčí, zda budou parabolické, jak to bude chráněno před vandaly, počasím, zanešením a podobně, jsme se na schůzce nedozvěděli.

 

Věřme, že si s tím lákavým nápadem technici poradí a při výkopových pracích pro podzemní zabudování výsuvného zařízení nedojdou újmy kořeny toho mocného stromu, a že náklady takové akce nepřesáhnou únosnou míru. Nápad to je totiž určitě dobrý. A proč vysouvací plot? Při placených akcích se vysune, běžně se zasune. To má logiku.

 

Letní kino Výstaviště

A jsme u druhého bodu, jenž byl předmětem informační schůzky. Letní kino. Býval to kdysi amfiteátr s pevnými sedadly a se vším, co ke kinu patří. Nalézal se dole, stranou, poblíž dnešní Horské dráhy. Pamětníci vědí, že na Výstavišti takováto atrakce úspěšně sloužila až do rozpadu v roce 2000. Sami jsme v mládí fascinovaně hleděli na širokoúhlý film Old Shatterhand a řadu jiných. Dnes už po kinu není ani památky.

 

Byli jsme dychtiví, jak bude vypadat a kde bude to nové. A informace nás poněkud ohromila. Kino stát nebude nikde. Bude přechodné, mobilní a vskutku letně instalované. Zmínila se o něm paní primátorka a podrobněji nás informoval Pavel Klaška z Rozvojových projektů. Jeho informace nás usadila do reality. Místo současné vstupní brány bude napnuto ´nafukovací plátno´ a diváci s koupí vstupenky dostanou sluchátka, aby slyšeli zvuk, jenž by jinak rušil okolí. Toť vše. A mobiliář? Variantní. Od klasických letních lehátek, přes sedací pytle a vaky, až po stolky se židlemi. A s promítáním se začíná už 17. 5. 2017 od 21.15 hodin náběhovým vstupem zdarma (registrace na www.biooko.net). Pak už se bude promítat za peníze (120 Kč + 100 Kč vratná záloha na zapůjčení sluchátek). Dramaturgie letního kina bude shodná s dramaturgií progresivního holešovického Bio Oko a pamatuje se na dostatek možností, jak se občerstvovat.

 

Logo

Třetím reálným posunem Výstaviště Praha byl vznik nového loga. Těžko říci, zda právě tohle rozpadlé a rozpadající se Výstaviště potřebovalo úplně nejvíc, ale něčím se začít musí.

 

O vzniku loga nás také informovali. Zadání znělo, že nové logo nemá být nikterak extra moderní, ani extra historizující. Autorem vítězného řešení (z šestice návrhů) se stal Dominik Herr z Agentury Hemispheres. Od něj jsme se dozvěděli, že je rodilým Pražákem a od dětství navštěvoval Výstaviště. Pro vznik svého návrhu loga prostudoval historické prvky a hlavní inspiraci našel přímo v Průmyslovém paláci. Secesní mozaika, pestrá škála barev a pestrá škála nabídky samotného Výstaviště. To demonstruje nové logo. Od něj se pak odvíjí i celý nový informační systém, dělení zón jednotlivými barvami.

 

 

 

Víc nic?

Reálně ne. Paní primátorka nemohla nezmínit zásadní úkol a problém Výstaviště, vyhořelé křídlo Průmyslového paláce. Potvrdil to i radní Procházka, jenž zopakoval, co už jsme věděli. Nejprve vznikne, namísto současného stanu, ne provizorní a už vůbec ne dočasné, ale prozatímní křídlo, jež bude později nahrazeno replikou původního. O křídle Průmyslového paláce hovořil i Pavel Klaška. Dodal, že prozatímní stavba by měla být ´co nejdříve´. Podle slov radního Volfa, by to mělo být už za tři roky.

 

Pokud jde o repliku křídla, uvedl radní Jan Wolf, že z vnějšího pohledu půjde sice o věrnou kopii původního křídla, uvnitř ale bude objekt disponovat nejmodernější výstavními parametry, bude variabilní a stane se nesporně tím vůbec nejmodernějším výstavním prostorem v Praze.

Pak se řeč stočila ke Sportovní hale a otázce, co s ní a jejím okolím, jež by se mělo využít jako multifunkční prostor, jak o tom hovořil radní Procházka.

Informovali nás o chystané obnově restaurace Bohemia, měla by se uskutečnit dokonce ještě letos, o rekonstrukci Spirály, jež je  od povodní mimo provoz a chátrá, o biotopu na hraně se Stromovkou a na červen 2017 chystaném vzniku griloviště s půjčovnou vybavení.

 

 

Plánů je nadále dost …

Věřme, že tentokrát už to konečně nejsou jen plány, ale reálné představy a že dosud odpudivé a nevyužívané Výstaviště ožije a jednou, jednou zazáří na evropském nebi po boku vídeňského Prátru a podobných historicky srovnatelných zábavních parků.

 

 

K tomu je samozřejmě nezbytná i nutnost zajistit náplň, jež by oslovila všechny vrstvy Pražany i hosty. Tak, věřme, že už se snad konečně opravdu nad Výstavištěm Praha blýskne na lepší časy. Nezbývá, než doufat a věřit. Tradice 225 let od roku 1791 totiž zavazuje.

 

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková, Magistrát hl. m. Prahy