Výstava výsledků architektonicko-výtvarné soutěže na pomník Václava Dolejška aneb je to o objevování tajemství o Václavu Dolejškovi

16.11.2016 13:39

Galerie Věda a umění, Akademie věd ČR -  Praha

15.  – 25. 11. 2016

 

Na vernisáži Výstavy výsledků architektonicko-výtvarné soutěže na pomník Václava Dolejška jsme mohli jako první z návštěvníků z řad těch, kteří se o architekturu pomníků zajímají, zhlédnout všechny soutěžní návrhy (panely a modely). Ty  budou po skončení výstavy v Galerii vědy a umění  převezeny do Ústavu termomechaniky AV ČR Ústav termomechaniky AV ČR (Dolejškova 1402/5, Praha 8), kde je budeme vystavovat konce ledna 2017.

 

Záměrem veřejné architektonické soutěže bylo vytvořit formou uměleckého díla odkaz, který by vyjádřil Dolejškovy zásluhy o rozvoj experimentální fyziky a jeho odvahu dát své schopnosti do služeb odboje proti nacistům. Pomník plánujeme umístit do středu nově vzniklého parku na Mazance před akademickými budovami na pražském Ládví u ulice Dolejškova.

 

 

Předmětem soutěže bylo zpracování návrhu pomníku Václava Dolejška, který by formou uměleckého díla vyjádřil zásluhy o rozvoj experimentální fyziky a jeho odvahu dát své schopnosti do služeb odboje proti nacistům. Návrh by měl představovat kvalitní výtvarné, případně architektonické ztvárnění pomníku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Porota, složená z významných představitelů české výtvarné a architektonické scény a ze zástupců Akademie věd ČR, vybrala z 28 soutěžních návrhů 5 nejvhodnějších, které byly odborníky hodnoceny jak z umělecké, tak z technické stránky jako nejlépe zpracované. Porota se však neshodla na jednoznačném vítězi, kterého by doporučila k okamžitému realizování. Návrhy byly proto vybrány bez udání pořadí a ke každému z nich porota sepsala doporučení a připomínky. Porota se rozhodla iniciovat 2. kolo, ve kterém se ukáže, zda jsou vybrané návrhy finančně, technologicky a i kvalitativně schopné realizace. Poté se  bude porota  přepracované návrhy znovu  posuzovat a vybere konečný návrh - vítězný.

Porota:

Mgr. Marie Kajprová / Ústav termomechaniky AV ČR, v. v. i.

JUDr. Jiří Malý / ředitel Střediska společných činností AV ČR, v. v. i.

Mgr. et Mgr. Jana Pešlová, BcA / zastupitelka městské části Praha 8

Prof. PhDr. Milena Bartlová, CSc. / historička a teoretička umění

MgA. Ondřej Císler, Ph.D. / architekt

Emerit. prof. Akad. soch. Kurt Gebauer

prof. Jindřich Zeithamml / Vedoucí pedagog Ateliéru sochařství, Akademie výtvarných umění v Praze

 

Porota byla fajn. Každý z porotců měl jiný názor, takže byla zábava objasňovat pro ostatní, proč je něco dobře a něco špatně. Bylo to taky spektrem návrhů, úkol byl těžký – jak udělat pomník někomu, kdo objevil skoro neviditelné, ještě se nedožil žádného ocenění a zemřel za vlast. Je asi dobře, že do 2. kola šly návrhy, které jsou asi nerealizovatelné, nebo některé jsou trochu ulítlé, mimo téma. Ať si autoři dořeší, jestli to jde udělat a o co má jít. Uvidíme!

Emerit. prof. Akad. soch. Kurt Gebauer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizátor: Středisko společných činností AV ČR a Ústav termomechaniky AV ČR
Zplnomocněný zástupce vyhlašovatele: Ing. Jiří Plešek, CSc.

 

Václav Dolejšek (* 20. 2. 1895 v Praze)

  • 1914 – studuje matematiku a fyziku
  • 1915 – odvelen na frontu
  • 1918 – návrat do osvobozené vlasti
  • po získání diplomu je asistentem prof. Bohumila Kučery ve Fyzikálním ústavu Univerzity Karlovy
  • rok poté obhajuje svou rigorózní práci, kde se zabývá skládáním barev
  • zde se seznámil se zakladatelem polarografie Jaroslavem Heyrovským
  • 1921 – pobyt na univerzitě ve Švédsku  
  • zveřejnil svůj objev na vzorcích uranu, thoria bizmutu, kde prokázal hledanou sérii N rentgenových spekter (vyvolal řadu nesouhlasných kritik, ale nakonec svůj objev obhájil)
  • návrat do Prahy
  • jmenován docentem – experimentální fyzika na přírodovědecké fakultě
  • 1924 – navržen na Nobelovu cenu, kterýžto návrh švédského profesora M. Siegbahna odmítl (navrhl J. Heyrovského, který ji dostal až za 35 let)  
  • 1926 – založil laboratoř rentgenové spektroskopie
  • 1928 – získal profesuru
  • 1931 – založil l. evropský Spektrografický ústav při přírodovědecké fakultě KU
  • spolupráce se Škodou Plzeň
  • 1933 – zřízení společné laboratoře aplikované fyziky (financovala Škoda)
  • po uzavření českých vysokých škol odmítl emigraci
  • od 1940 na trvalé dovolené – psaní příruček rentgenové spektroskopie
  • zapojil se do odboje – pracoval v České národní radě
  • člen vojenské odbojové organizace, do jejíchž služeb vložil své fyzikální znalosti při stavbě ilegální vysílačky (spojení s českou exilovou vládou v Londýně)
  • gestapo skupinu Ataman odkrylo a 1944 následovalo zatčení
  • 3. 1. 1945 zemřel na úplavici měsíc před svými padesátinami v koncentračním táboře Terezín

 

110 00 Praha 1

Národní 3

Máme otevřeno: pondělí –pátek: 10.00 – 18.00 hodin

Vstup: volný

Výstava je otevřena také 17. 11. 2016 od 10.00 –18.00  hodin

www.it.cas.cz

www.popularizace.avcr.cz

 

Nás na www.www-kulturaok-eu.cz nejvíce zaujal návrh č. 12 (nebyl však vybrán do dalšího soutěžního kola), který vytvořila devítka autorů: M. Hapka, J. Jindřich, J. Karhan, L. Matějková, Ch. Proios, L. Ráček, V. Stryalová, V.Šrejmová, T. Zábranský.

 

Konceptem návrhu je objevování  tajemství o Václavu Dolejškovi za použití zjednodušeného principu jím zkoumaného rentgenového prosvícení. Návštěvníkovi parku, který se dostane do interakce s pomníkem, by se zobrazoval jednotlivé informace o Dolejškovi. Více návštěvníků by mohlo získat více informací. Ty by měly dohromady vytvořit komplexní obraz Dolejškova života a díla a mají podobu jmen Dolejškových spolupracovníků a následovníků. Pomník je prostá koule z homogenního betonu a informace – jména – jsou do ní skrytě vtisknuty z průsvitného materiálu. Návštěvníci parku v oblasti okolo pomníku mohou vstoupit na skryté nášlapné senzory, které následně rozsvítí příslušná jména na kouli.“

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková