Výstava kubánských výtvarníků aneb známe ostrov, kde si světlo, magie a barvy podávají ruce?!

24.09.2015 12:03

Výstavní síně Nadace ABF - Praha

21. – 30. 9. 2015

Byli jsme pozváni 23. 9. 2015 na vernisáž mimořádné (prodejní)  výstavy předních kubánských výtvarníků, která se uskutečnila  v prostorách výstavní síně Nadace ABF. Galerie M54, Velvyslanectví Kubánské republiky v ČR a České centrum fotografie zvládly  totiž  tuto výjimečnou výstavu, která představila téměř 100 výtvarných děl - olejů, akrylů, kreseb, grafických listů a plastik od 13 kubánských výtvarníků,  vskutku na ´velkou jedničku´, přestože  instalace výstava  proběhla ve velkém spěchu.

 

Kubánské umění opět v Praze!

Vernisáže se kromě nadšeného davu návštěvníků i pořadatelů  osobně zúčastnili hlavní autoři výstavy: Martha Petrona Jiménez Pérez, Alberto Moran Socorro a Angel Antonio Alfonso Castillo.  Rovněž všichni tři umělci vyslovili poděkování za uskutečnění výstavy jejich děl. Jediné, na co si stěžovali, byl hrůzný a nepříjemný let letadlem z Kuby do Evropy, ale vřelé přivítání našich občanů je zcela uzemnilo a velmi potěšilo. A Prahu považují za město ohromně krásné… a  že se tu cítí jako doma…že nikdy na tento výlet nezapomenou…

 

 

 

 

 

Poté galerista z GM54 (na foto vpravo) zahájil vernisáž slovy, že je zrovna ten den 1. podzimní den, ale že hýří stále barvami a vysvětlil nám, jak vůbec k této výstavě došlo. Po úspěšné výstavě kubánských plakátů se totiž rozhodl  (s bývalým kubánským velvyslancem) uspořádat další, i když opět  malou výstavu kubánských výtvarníků.  

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/kubansky-filmovy-plakat-barvy-60-a-70-let-aneb-kdyz-milujeme-zarive-barvy-i-mojito-/

Ale zájem výtvarníků byl překvapivě tak veliký, že nakonec z malého projektu se stal projekt velký, jak se můžeme sami přesvědčit  na této výstavě, kde je vystaveno  skoro 120 obrazů a děl 13 nejlepších výtvarníků z Kuby. Přestože je, současné kubánské umělce příliš neznáme, neznamená to však, že to nejsou autoři na světové úrovni, naopak  mají velký a dobrý zvuk ve světě. Jména vystavujících výtvarníků jako Ábel Morejón Gala,  Julio Cesár Banosco, Ulise Bretaňa, Humberto Hernandez (El Negro) a další zněla při jejich čtení vskutku libozvučně (bez záruky). A naším úkolem návštěvníků je proniknout do zákoutí jejich fantazie…které najdeme na jejich na obrazech…

Kuba – země neznámá?

Cílem výstavy je představit kubánské umění i v České republice, navázat a přispět k vytvoření nových kulturních vztahů mezi oběma zeměmi. Kuba je totiž vzhledem k rozpadu socialistického bloku neznámá, došlo k odcizení  mezi   zeměmi. A tak opět vystavují v Praze podruhé…  a že se tu cítí jako doma

 

Martha Jiménez Pérez

Všichni prezentovaní umělci patří nejen doma na Kubě, ale i ve světě k uznávaným autorům a na www.www-kulturaok-eu.cz nás zvláště zaujala  Martha Jiménez Pérez.   Je výtvarnou osobností uznávanou v mnoha zemích všech kontinentů, je držitelkou prestižních ocenění. Význačná sochařka, keramička a malířka, která se podílela na více než 250 výstavách, samostatných i společných, a od roku 1997 je držitelkou ocenění UNESCO za ´Nejlepší soubor prací´. Ojedinělou tvorbu můžeme zhlédnout  v Turecku, kde vytvořila tři monumentální sochy, dvě z nich byly již umístěny na veřejných prostranstvích města Eskisehir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prezentovaná ukázka tvorby současných kubánských autorů je charakteristická svou dynamikou, příznačných latinsko- americkým temperamentem, svěžestí barev, různorodostí námětů i uměleckým zpracováním. Z výstavy září optimismus  a pozitivní náboj, protože jak říká Alberto Moran Socorro (* 1947), vyhýbá se zobrazování lidského neštěstí, kterého je na světě dostatek …. .

 

 

 

 

Po skončení pražské části bude výstava pokračovat v Karlových Varech.

 

110 00 Praha 1

Václavské náměstí 833/31

Máme otevřeno:  pondělí  – pátek : 8.30 – 16.30 hodin

Vstup: volný

 

 

Záštitu nad výstavou převzal a zahájení se zúčastnila Jeho Excelence Fermín Gabriel Quiñones Sánchez, velvyslanec Kubánské republiky v ČR.

Pořadatel : Galerie M54, Velvyslanectví Kubánské republiky a České centrum fotografie

 

Sponzoři : Transfer Energy, a.s., Havana Club, Literární noviny, Barvy a laky Hostivař,  Mozaika, Tabák Invest, Česko-kubánská kulturní komora, z. s.

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková