Výstava dobových plavek a koupacích úborů ušitých podle pařížské módy 1901 – 1911 aneb jak asi byla dlouhá příliš krátká sukně!?

25.08.2015 11:39

NG Myslbek  - Praha

14. – 30. 8. 2015

 

V Galerii Myslbek jsme se za www.www-kulturaok-eu.cz náhodně setkali se zajímavou výstavkou dobových plavek a koupacích úborů z počátku století a připomněli si (starožitné)  vlněné tmavé plavky, které nám matka darovala, abychom se v nich koupaly. Výsledkem koupání v příjemné vodě byly však mokré plavky, které studily a také fakt, že po jejich sundání jsme měly celé tělo pokryté vlněnými  chlupy, protože plavky s radostí pouštěly. Brr!!!  Do čeho se oblékali lidé na koupališti či na pláži před sto lety? 

 

Barevné koupací úbory, které zde v NG Myslbek spatříme, jsou ušity podle střihu z roku 1910. Skládají se z kalhot ke kolenům, propínacích šatů s opaskem a pokrývky hlavy. Rukávy jsou krátké a i dekolt ve srovnání se starší módou rafinovaně odhaluje. Zmizely volánky a i výrazná mašle na pokrývce hlavy dávají tušit, že móda se ubírá novými, moderními směry

 

Expozice v Nákupní Galerii MYSLBEK obsahuje dámské koupací úbory s pokrývkami hlavy, které v dané době splňovaly přísná pravidla pro odívání žen na veřejnosti. Za zhlédnutí stojí vlněný pánský župan, který se dochoval z roku 1910 v neporušeném stavu. Výstava je doplněná o fotografie a o videa s historickým vývojem plavek.

 

Přes sto let staré modely plavek figurínám ale sluší!!

Ženy na pláži by měly být především krásné, i když víme, že hodně záleží na jejich figuře, na jejich věku či jejich obezitě či štíhlosti, ale ani praktická stránka, tj. co plavkyně  mají na sobě – jaké plavky -  není od věci.

 

 

Ženské plavky  se zpočátku příliš od pánských nelišily, co se týče plochy zahaleného lidského těla. Ještě v  1. pol. 30 let nebyly neobvyklé pánské plavky, které halily celý mužský trup. Postupně se však ukázalo, že mužský hrudník nikoho nepohorší a otevřela se cesta k boxerkám.

 

 

 

 

 

Přestože emancipace pokročila a oblíbenosti úpletových plavek pomohla také móda štíhlosti a aktivního života, ani ve 20. letech se ještě dámy neobešly bez krátké sukničky kolem boků, zakrývající citlivé partie.

 

 

 

 

 

Postupně jsme mohly v plavkách díky postupující emancipaci odhalovat nejen ramena, ale i nohy a naši ženskou siluetu těla. Vlněný úplet však nebyl k postavě úplně lichotivý.

 

Ve 30. letech20. století  se vracíme k ženskosti. A tak jsme konečně odvrhly neforemné úpletové plavky. Vznikají nová střihová řešení a materiál se zjemňuje a je pevnější.

 

V době války konfekční výroba nefunguje, tak se plavky šily doma. Kalhotky s nohavičkou doplňujeme plným předním dílem, o siluetu a pohodlí se staralo zavazování na zádech, která jsou jinak holá.

 

Vystavený tmavý župan je doplňující kus, jediný skutečný originál. Pochází zhruba z roku 1910, z pozůstalosti po rodině jičínského hostinského. Je vyroben z vlny a stoletého jubilea dosáhl sice špinavý, ale nepoznamenán moly ani jinými škůdci...

 

S koncem I. sv. války si oddechl nejen svět, ale také plavkyně. Sukně se zkrátily nejen u oblečení na denní nošení, ale také u koupacích úborů. Na některých plážích však o mravnost pečovali strážci, kteří mohli vykázat dámy, jež si oblékly příliš krátkou sukni.

 

Závěrem

Můžeme si v duchu zavzpomínat, jak se dál - např. po II. sv. válce - vyvíjela móda v plavkách, zejména když nastalo období pánských úděsných adamek nebo bermud, přes bikiny i monokiny, a jak se asi dál bude v budoucnu vyvíjet i přes dnešní nepřebernou nabídku plavek…?

 

110 00  Praha 1

Na Příkopě  19 – 21

Ovocný trh 8

Máme otevřeno denně: do 22.00 hodin

www.ngmyslbek.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková