Výstava ALLA Praga Prima aneb když nejkrásnější, co můžeme prožívat, je tajemno

22.01.2014 11:08

Akademie věd ČR - Praha

21. 1. - 14. 2. 2014

 

V budově Akademie věd ČR jsme zahájili  v pondělí  20. ledna 2014 výstavu prací studentů soukromé výtvarné školy pro dospělé – ateliéru Praga Prima. Za hojné účasti jsme si prohlédli velmi zdařilé práce studentů…a doufáme, že cestou kolem Akademie věd ČR Praha se v našem neustálém spěchu zastavíme a studentskými obrazy se potěšíme.

Výstava prací vytvořených absolventy kurzů ve studiu Praga Prima je přehlídkou nejen amatérských prací, ale mnohdy také děl, která jsou počátkem tvorby úspěšných absolventů AVU. Letos poprvé vystavujeme v prostorách Akademie věd ČR, což je nejen lichotivé, ale i zavazující. Výtvarné umění na půdě Akademie věd ČR není totiž tak cizorodým prvkem, jak by se na první pohled mohlo zdát. 

 

 

 

 

 

 

Už Albert Einstein řekl: „Nejkrásnější, co můžeme prožívat, je tajemno. To je základní pocit, který stojí u kolébky umění i vědy.“

Co jsme si na výstavě přečetli o historii Ateliéru  Praga Prima

Již na konci 30. let minulého století se pod střechou domu  č. 35 na Národní třídě zrodil ateliér, který fungoval nejprve jako soukromá umělecká škola pro dospělé, později jako výtvarné studio v rámci kulturního domu Prahy 1 a od roku 1994 opět jako soukromá umělecká škola. Za dobu své existence prošly ateliérem tisíce studentů, pro něž bylo a je výtvarné umění vznešeným koníčkem, ale také velká řada těch, kterým se stalo profesním osudem.

Výtvarné kurzy ´na Národní´  jsou totiž místem jedinečných setkání špičkových lektorů z Akademie výtvarných umění, současných umělců, zájemců o studium na uměleckých vysokých školách, nadšených amatérů i těch, kteří se jen tak pro radost či ze zvědavosti chtěji zkusit umělecky vyjádřit.

„Já sám jsem fascinován poměrně stabilní touhou některých jedinců pochopit nepochopitelné a účastnit se toho těžko  definovatelného procesu,který se nazývá umění. Je to stejné u každého, ať se nazývá profesionálem nebo amatérem. V principu není rozdíl. Vážím si každého, kdo je schopen riskovat ztrátu a změnu svých představ a dovolit si luxus pochybování, kdo je schopen přijmout zároveň pokoru a  elitnost sebevědomí,“ dodává doc. ak. mal. Milan Perič, který zde vede kurzy olejomalby.

Škála kurzů nabízených v Praga Primě je velmi široká - od prvotního zasvěcení do úplných základů kresby, přes rozvoj výtvarného vidění a výuku různých výtvarných technik až  po  specializované disciplíny, jako je figurální kresba, portrét, zátiší,krajinomalba či arteterapie. Velkou výhodou je velikost skupiny – ta je tvořena maximálně 11 studenty, což dovoluje velice individuální přístup ke každému. Důležitá  totiž není pouze technická stránka zvládnutí tvorby či magie barev, ale schopnost naučit se vnímat a vidět a okolní svět, sebe,naučit se přemýšlet v souvislostech , pochopit proces tvorby a vlastního uměleckého vývoje.

 

 

 

 

 

 

 

Akademie věd ČR

110 00 Praha 1

Národní 3

 

Ateliér tel.: 224 224 715

 

Vyučující 2014: MgA. Michal Pěchouček, ak. mal. Lukáš Bradáček, MgA. Filip Kudrnáč, MgA. ONdřej Maleček, doc. Dalibor Smutný, ak. mal. Milan Perič, ak. mal. Mirek Pesch, Ing. Miloš Novotný, Ing. arch. Klára Doleželová, Ing. arch. Hana Míková, Mgr. Lenka Stolárová

www.pragaprima.cz

 

Středisko společných činností AV ČR, v. v. i. a Akademie věd ČR

Máme otevřeno: v pracovních dnech od 10.00 do 18.00 hodin

Hodnocení: 90 %

 

 Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka