Výstava akvarelů: Rozhovor napříč pokoleními aneb akvarel jako umění okamžiku, jednoho nádechu

23.09.2015 13:07

Galerie BKI - Bulharský kulturní institut – Praha

 8. – 28. 9. 2015


Na vernisáži nové výstavy ´Rozhovor napříč pokoleními´,  výstavy  akvarelů jednoho z nevýznamnějších bulharských akvarelistů 20. století,  Dečko Uzunova  ( 24. 5.  2011 se také konala výstava tohoto autora v BKI - Praha)  a výtvarníků několika dalších generací, jsme zahájili podzimní sezónu v Bulharském kulturním institutu.

 

Dečko Uzunov maloval  portréty, akty, krajiny, zátiší, figurální kompozice s historickými, biblickými, mytologickými i současnými náměty. Jeho dílo zahrnuje olejomalby, grafiky, akvarely, ilustrace scénografii i monumentální malbu.

Ředitelka BKI Galina Todorova (na foto vlevo) představila hlavní akcenty našeho podzimního programu a popřála hostům vernisáže krásné zážitky s bulharským uměním.

 

 

 

 

 

 

Výstavu  připravilo BKI  ve spolupráci s Muzeem Dečko Uzunov,  takže   na vernisáži promluvila ředitelka Muzea, Borjana Pavlova. Dalším hostem byla známá ilustrátorka Tonya Goranova, která se pravidelně zúčastňuje  plenérů organizovaných Muzeem Dečko Uzunov.

 

V Galerii BKI-Praha jsou k vidění akvarely Dečko Uzunova (1899 – 1986), velkého Mistra výtvarného umění, a společně s nimi i práce dalších bulharských malířů. Najdete zde akvarely umělců jako je Tonya Goranova, Jana Kamenova, Zara Bujuklijska, Nikolaj Janakiev (* 1954), Christo Kardžilov (*1952), Dejan Valkov (* 1971), Cviatko Ostoič  (* 1959) a Svetoslav Nedev (*1967). Jejich obrazy vznikaly během výše zmiňovaných akvarelistických plenérů pojmenovaných po Dečko Uzunovi.

 

Kolekce byla pro Prahu vybrána u příležitosti 2 výročí. Letos je tomu právě 50 let od zvolení Dečko Uzunova předsedou Svazu bulharských výtvarníků a 70 let od jeho jmenování rektorem Národní výtvarné akademie v Sofii. Výstava neilustruje jen dílo velkého mistra, ale představuje generace umělců, které ovlivnil svými uměleckými výrazovými prostředky a stylistickými postupy.

 

Vybrat kolekci tak, aby mohla zahrnovat obrazy výrazné umělecké osobnosti a jejích následovníků, aniž by působila komparativně, není jednoduché. Zde se to ovšem povedlo. Výstava má ucelený a harmonický charakter. Jak její název napovídá, jedná se o rozhovor, komunikaci prostřednictvím umění. A to nejen mezi umělci několika generací, ale mezi nimi a samotným publikem.

 

Akvarel je to samé jako psát milostný dopis. Jaký význam má, že ukápne inkoust, že něco přeškrtneš. Akvarel je umění okamžiku, jednoho nádechu,

řekl Dečko Uzunov


Pokud se o Picassovi říká, že si přivlastnil celé minulé století, tak to samé platí pro Dečko Uzunova…

Nejvíce pomohl k evropeizaci bulharského umění, udržujíc si úctu a lásku ke své zemi i tradicím.“

Aksinia Džurova

110 00 Praha 1

Klimentská 6

Vstup: volný
 

Telefon: +420 233 326 862
bki@bki.cz
www.bki.cz

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva - BKI)

Foto: © Ing. Olga Koníčková