Výstava ´KW + Q: Ghosts - Duchové´ aneb když autor duchy zviditelní

07.07.2013 15:36

Výstava ´KW + Q:  Ghosts - Duchové´aneb když autor duchy zviditelní

 

Drdova Gallery

Praha 3

22. 6. - 10. 8. 2013

 

Přijali jsme pozvání na vernisáž neobvyklé výstavy a na sklenku vína na oslavu 1. roku existence Drdovy galerie (pátek 21. června 2013).

 

„Málokterému umělci se stane, že s jedním projevem vydrží celý život a pořád je úspěšný. Autorovi KW, přestože tvoří málo a s pauzami, se tento model naplňuje. Přitom jeho malba není sofistikovaným nálezem vhodného konceptu. Je tak spontánní a zároveň „prostá“, právě tím budí podezření i úžas. A žádná stopa po rutině.“ L.L.

 

Duch jako synonymum existenciálních otázek

  • Autor KW  na této výstavě ´Duchové´ kombinuje malbu s fotografií, videem i objekty. Prezentuje tak stálou přítomnost duchů v našich životech. V jeho malbě sídlí odjakživa a jsou synonymy mnoha zásadních nekončících otázek.

 

  • Autor KW divákům ukazuje, jak je uvidět: právě pozorování je jeho nejsilnější stránka. Pokud autor skutečně dobře vidí, je s největší pravděpodobností také schopen své pozorování zprostředkovat.

 

  • Pro autora je rekonstrukcí reálného zážitku a zviditelněním duchů, kterých si ostatní nevšimnou. Mohou být v průhledu otevřených dveří do vesmírné lodi, v prázdné sklenici ležící před chrtem, v sousoší satelitů i v tančícím přeludu. V lehkosti autorovy malby se zpřítomňují jaksi samozřejmě; odjakživa je obsahovala, a proto jsou tyto obrazy uvěřitelné.

 

  •  Ve fotografiích pronásleduje autor jiné duchy. Nejsou tak efemérní a nic nezastupují. Jsou to duchové temnější, stvoření obavami a náhodami. Objevují se jen na pár vteřin. KW si pořizuje jejich archiv, aby jimi mohl trochu manipulovat.

 

  • Přestože víme, že samotné umění neznamená nic než samo sebe, KW je autor, který tuto tezi stále zpochybňuje.  Lenka Lindaurová

 

Zkratku KW používá Igor Korpaczewski již od 80.let. Od té doby pod ní malířsky zpracovává zejména figurální reprezentace jednotlivých postav. Pod značkou Q naopak vznikají prostorové objekty a instalace.

 

Ze životaběhu KW (Igor Korpaczewski)

  • 1959 narozen v Praze
  • v Praze žije a pracuje
  • 1983-1989 studuje na Akademii výtvarných umění v Praze 
  • od roku 1993 asistent (malířský ateliér Jiřího  Sopka, AVU)
  • v roce 1988 AVU, Vídeň

 

Výstavy: (výběr)

2011 - Q: Hírous (s Robertem  Šalandou), Galerie NoD, Praha

2009 - Q: Wake UP!, Meetfactory, Praha

2001  - Bůh má oči všude, Galerie Václava Špály, Praha
1993  - KW, Galerie U Řečických, Praha
1992 - Odrazy a stíny, Studio Rubín, Praha


Pár slov o Drdově galerii a její galeristce

Letos jsme oslavili 1. výročí vzniku galerie,  jež pečuje o budoucnost umělců a podporuje jak trvalý umělecký rozvoj uznávaných tvůrců, tak široký potenciál začínajících umělců a nových talentů.

Galeristka Lucie Drdová (1982) vystudovala dějiny umění a německou literaturu na Masarykově univerzitě v Brně, kde pokračuje v doktorském studiu. V roce 2007 studovala na Institutu kulturního managementu a kulturní vědy (IKM) vídeňské Univerzity hudby a scénických umění. V roce 2007 – 2008 absolvovala stáž v Muzeu moderního umění  ve Vídni.  V letech 2008 – 2010 pracovala jako ředitelka berlínské pobočky a jako kurátorka pražské Galerie Jiří Švestka. Od roku 2010 se podílí na organizaci Ceny Jindřicha Chalupeckého a od 2011 působí jako odborný asistent v Ateliéru nových médií  na Akademii výtvarných umění v Praze. Lucie Drdová přispívá do periodik jako Art+Antiques, Fotograf, nebo Hospodářské noviny. Je spoluautorkou podkladové studie s názvem Podpora trhu se současným uměním, kterou vydal Institut umění v rámci implementace Státní kulturní politiky 2009 – 2014 a také průvodce současného českého umění v anglickém jazyce Czech Contemporary Art Guide 2013.

 

Drdova Gallery

Praha 3

Křížkovského 10

Tel.: 777 216 416

Máme otevřeno:

úterý – pátek 13.00 – 18.00 hodin

sobota: 14.00 - 18.00 hodin nebo podle domluvy

info@drdovagallery.com
www.drdovagallery.com

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková

Foto:  Drdova Gallery

(Vysvětlivky: efemérní = pomíjivé)