Výstava: ´Cukráři a cukrárny´ aneb oslaďte si letošní zimu ve Ctěnicích

21.09.2014 18:39

Zámecký areál Ctěnice – Praha

21. 9.  2014 – 1. 3. 2015

 

Náš web www.www-kulturaok-eu.cz se už vícekrát vypravil do příjemného Zámeckého areálu Ctěnice, tentokrát na základě pozvánky od vedení Muzea hlavního města Prahy a Zámeckého areálu Ctěnice. Jednalo se o zahájení výstavy se sladkým a lákavým názvem ´Cukráři a cukrárny´. A navíc, skoro jako ´bonus´ probíhal v týž den, v sobotu 20. 9. 2014, ještě ke všemu v nádherné relaxační zámecké zahradě 3.  ročník akce ´Jablkobraní´ v Zámeckém areálu Ctěnice. No, nejděte tam…

 

 

 

Slunce hřálo, až jablíčka se červenala

Dorazili jsme do Ctěnic za snad už asi posledního opravdu slunně letního dne do ´naší´ oblíbené zahrady, kde probíhalo už od rána zmíněné Jablkobraní.

Malotraktůrek nestačil dovážet další a další koše s čerstvě sklizenými jablky a lis se doslova protáčel. Mošt byl skvělý. Skoro jako zámečtí paní a páni jsme se pak s číšemi právě vylisovaného moštu mohli volně procházet přilehlou květinovou zahradou, stejně tak jako si zajít dozadu do sadu a pod některou z dosud nesklizených a obsypaných jabloní popíjet ten nektar přírody, případně si zvolit některou z četných laviček a oddávat se tam sladkému nicnedělání, laskáni slunečními paprsky.    

 

 

Povinnost i zájem volá – na cukrářské laskominy

Romantické odbíjení, i v tak božské pohodě plynoucího času, nás povolalo na hlavní důvod naší návštěvy Zámeckého areálu. A to k zahájení výstavy ´Cukráři a cukrárny´.

Výstava, která potrvá až do 1. 3. 2015 v přízemí zámku, je první vlaštovkou připravovaného cyklu výstav, doplňujících stálou, rozsáhlou a obsáhlou expozici v prvním patře zámku nazvanou ´Řemesla v pořádku´ (www.www-kulturaok-eu.cz o výstavě podrobně informovala bezprostředně po jejím zahájení

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/remesla-v-poradku-aneb-kdyz-cechy-remeslniky-k-poradku-vedly/),

zachycující historii profesního sdružování řemeslníků od středověku po současnost.

 

 

Tato stálá expozice byla od počátku koncipována tak, že ji v přízemí zámku bude stále doplňovat expozice některého z představovaných historických řemesel. Jako první byli tedy vybráni ´Cukráři a cukrárny´.

  

Po oficiálním zahájení se po trojpatrovém dortu, věnovaném sponzorem výstavy, věru jen zaprášilo...

 

 

 

Sladké časy noblesy sladkého oboru

  • Výstava ´Cukráři a cukrárny´ představuje základní historický vývoj široce oblíbeného cukrářského oboru. Vždyť lidé měli a mají rádi sladkosti od nepaměti. Výstava tedy stručně a přehledně mapuje dějiny objevu a výroby čokolády, nugátu, marcipánu, perníku, cukru či zmrzliny.
  • Dokládá, že již od středověku vzkvétalo i u nás pekařství a perníkářství, že sladkosti se zprvu vytvářely hlavně k různým příležitostem a svátkům. 
  • Už v 15. století působí na území Prahy profese jako pekaři, koláčníci, kobližníci, mazanečníci či oplatečníci.
  •  

Cukrářské řemeslo se jako samostatný obor postupně oddělilo od perníkářů a pekařů už ve druhé polovině 16. století. Jen v Praze se v té době nacházelo 14 odborných cukrářů.

  •  Oficiálně organizovaný cukrářský cech byl založen na území Prahy počátkem 17. století.
  • Třicetiletá válka a politické události zapříčinily, že po roce 1620 byl cech na dlouho zase zrušen. Válečná doba cukrářství prostě nepřála.

 

Až po 100 letech (v roce 1724) byl cech znovuobnoven. Když byly cechy všeobecně v roce 1859 v českých zemích zrušeny, stala se jejich pokračovateli společenstva. Nechybělo mezi nimi ani společenství cukrářů.

  • Jednou z hlavních náplní tohoto společenstva byla výchovná činnost mladých cukrářů, ale i širšího okruhu odborníků, pro které vydávalo odborný profesní časopisy a různé publikace.

 

Zlatý věk cukráren

Počátkem 20. století bylo už na našem území plno výroben cukrovinek. A vesměs dosahovaly mimořádné odborné úrovně.

Jména dnes už legendárních a bohužel dávno neexistujících firem jako byla - Myšák, Štěrba, Dejmal, Pechek, Štaft - jsou dodnes, i přes všechny změny v povědomí veřejnosti. Vznikli dokonce i specializovaní publicisté vytvářející vysoce odbornou literaturu (Hlavsa, Reiman). Výsledky práce cukrářského boru stejně jako odborná díla našich autorů došla uznání i za hranicemi.

Lze směle říci, že české cukrářství patřilo až do konce 1. republiky k nejlepším v Evropě. Druhá světová válka, s chronickým nedostatkem kvalitních surovin, zasáhla kromě dalších vlivů i do lidských osudů devastujícím způsobem do možností činnosti cukrářských provozoven. Přidružila se k tomu i všeobecná stagnace výroby a citelný odchod kvalitních odborníků.

Další ranou pro naše cukrářství byl rok 1948, kdy byly cukrářské výrobny znárodněny, což vedlo k dalšímu snížení úrovně oboru.

 

Malá vsuvka o velkém objevu

Zásadním přelomem výroby cukrovinek bylo 16. století. Objev a rozšíření čokolády. Průniky čokolády do tehdejší Evropy zachycuje názorně interaktivní ručně malovaná mapa světa z roku 1517, doplněná o cestu kontroverzní cestu Hernána Cortése z roku 1521, jenž vlastně jako první do Evropy čokoládu přivezl.

 

Pohledy do cukrářské kuchyně

Samostatnou část výstavy ´ Cukráři a cukrářství´ představuje sbírka specializovaných ´udělátek´, jaké cukráři při výrobě používali.

Efektními exponáty je nesporně ruční stroj na výrobu zmrzliny, skleněná máselnice, tvořítko na sněhové koule a mnoho dnes již zcela zapomenutých cukrářských nástrojů, nádob, forem a nejroztodivnějších tvořítek, které patřily běžně do zařízení cukráren, výroben a prodejen (mlýnek na mák či mandle, sekáč na cukr a další a další…). Vše jsou to zápůjčky a součást putovní výstavy nazvané ´Historické cukrárny´ autorů Jana Marouška a Petra Lukase.

 

Osobní dojem www.www-kulturaok-eu.cz

Malí diváci poznají zákulisí výroby svých oblíbených cukrovinek, tak jak vznikaly ještě v neprůmyslové historii, střední generace si vzpomene na své dětství a starší generace si může ověřit, že jejich rodiče, zmiňující dobu první republiky mimo jiné i jako zlatou éru pražských cukráren, mluvili pravdu.

Všem k tomu dopomůže výstava zavádějící návštěvníky do cukrářské dílny, panely vysvětlující pojmy a fakta (Sladká historie, Cukr – bílé zlato). Instalace cukrářského krámu a poučení o tom, co to bylo medové řemeslo, jak probíhala výroba perníků, co to je a jak vzniká marcipán či zmrzlina. Vše dekorují nádherné zdobené plechové krabice na bonbóny, půvabný obleček cukrářky. Seznámit se můžeme i s životními příběhy předních kavárníků, cukrářů (František Novotný).

 

Dobové plakáty a inzeráty nás nechají ´vstoupit´ na prahy proslulých pražských cukráren (Köpf + Jägr, Berger, Juliš, Myšák) a poznat jejich osudy. Nechybí ani kultovní hašlerky, odborný časopis Čokoládový svět s podtitulem Časopis bonbónů a čokolád. Opomenuta nezůstane ani dnes už zaniklá velkovýroba cukrovinek a surovin k nim (Kluge, Pulchart, Orion). Pozorný divák dokonce objeví vtipný prvorepublikový – dnes bychom řekli komix o jednom druhu bonbonů – nazvaný ´Jak Pepinky způsobily radost Pepince´.

 

Hospodyňky objeví i formičky na čokoládové figurky, pánové se zase třeba zamyslí nad noblesou a nápaditostí dávných bonboniér. Nemůže samozřejmě chybět ani nepřehlédnutelná informace o kakau (kakaovník, kakaové boby, info o zpracování), historie čokolády v českých zemích a vysvětlení jak vzniká čokoláda hořká, mléčná, bílá a nugát…

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/%c2%b4cokolada-historie-a-soucasnost-teto-pochoutky%c2%b4-aneb-vzpomeneme-si-na-cokoladu-svou-prvni-/

 

Prostě výstava vhodná  jako skvělý typ na podzimní, zimní, vánoční či předjarní výlet na okraj Prahy. Doporučujeme. A uschovejte si vstupenku. Protože, jak jsme zjistili, tak každý návštěvník, který se potom na pokladně pražského muzea čokolády Choco-Story /www.choco-story-praha.cz/ prokáže vstupenkou z výstavy ´Cukráři a cukrárny´, obdrží na tamním vstupném 50% slevu.

 

Hodnocení: 80 %

 

Muzeum hl. m. Prahy

Zámecký areál Ctěnice

 

190 17 Praha 9 – Vinoř

Bohdanečská 259/1

 

Doprovodné programy pro veřejnost a školy

 

Prezentační akce a sladké tvořivé dílničky pro veřejnost

 

18. 10. 2014

Perníkový den / lidový řezbář a příbramský perníkář představují perníkářskou tradici východních a středních Čech

 

8. 11. 2014

Muzeum čokolády Choco-Story Praha

 

6. – 7. 12. 2014

Perníkářská adventní dílna

 

17. 1. 2015

Petráčkovy hořické trubičky

 

31. 1. 2015

Malířka marcipánu Jana Heimerová z Paskova a Perníková chaloupka /Muzeum perníku v Rábech u Pardubic přináší i neobvyklé zamyšlení nad pohádkou "O perníkové chaloupce"/

 

7. 2. 2015

Daniel Syrový, chocolatier

 

8. 2. 2015

Masopustní lidové sladkosti

 

Interaktivní program pro žáky mateřských a základních škol:

Cukr, káva, čokoláda 

Žáci nahlédnou do období první republiky prostřednictvím předmětů souvisejících s pitím kávy, cukrárnami, cukrářskou výrobou a cukrovinkami. Tajemství cukrářské výroby představí dioráma prvorepublikové cukrářské dílny, kde se děti hmatem, čichem i zrakem seznámí nejen s cukrářským a perníkářským řemeslem.

 

Nutno se objednat  předem u Mgr. Elišky Doleželové

tel.: 601 555 079 nebo e-mail dolezelova@muzeumprahy.cz

www.muzeumprahy.cz

 

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková