Voyagers: Vesmírná mise aneb podaří se v blízké budoucnosti lidstva vytvořit bioroboty?

29.07.2021 20:41

 

Voyagers: Vesmírná mise

(Voyagers)

dobrodružný, sci-fi, thriller

V kinech od 29. 7.

 

 

Genetické experimenty se snahou vytvořit dokonalého člověka, ba co víc, skoro nadčlověka, biorobota bez emocí i nemocí, s dokonalou kondicí a i účelovým potenciálem nejsou - bohužel - nic nového a nereálného. Stačí vzpomenout na pokusy nacistické eugeniky (Lebensborn). Či vnímat to ovládání současné generace mileniálů díky závislosti na sociálních sítích. A že takové pokusy jistě ještě budou (či jsou) není pochyb. A o tom je vlastně celý film Voyagers: Vesmírná mise.

 

 

Jako kdyby snad bylo lidstvo nepoučitelné ve víře, že z lidí jde udělat jen společenství srovnatelné s mraveništěm, kde jednotlivec plní své úkoly a víc neřeší, zatímco celek funguje jako dokonalý organismus. Jenže člověk oproti třeba těm mravencům, má rozum. A rozum z nás činí přesně to, co jsme. V dobrém i zlém. Koneckonců už Jan Werich ve filmu Stvoření světa, říká ústy ďábla: Panebože, máš rozum, dávat člověkovi rozum…? A dějiny lidstva mu dávají plně za pravdu. Jsme, jací jsme, ať si genetici dělají, co chtějí. Byť by to i na chvíli fungovalo. A o tom je také film Voyagers: Vesmírná mise.

 

 

Filozofující film? To zase až tak ne...  

 

Klídek, ta filozofie je tu podprahová. Je to opravdu především scifi thriller. Americké provenience, takže v mnohém sice poněkud schématický, v mnohém předvídatelný, ale rozhodně od počátku do konce koukatelný.  I z očekávatelným americkým koncem. Ale napětí vytvořit umí. Na rozdíl od mnohých jiných. Však se také asi v zájmu toho napětí pořád mluví o vetřelci. Jako kdyby nám divákům, mělo být v typickém americkém polopatismu, dodáno podvědomí, že cosi odkudsi vyskočí a začnou jatky. Překvapení je v tom, že je to úplně ale úplně jinak.

 

 

A děti vyvinuté v izolaci a vyrostlé mimo realitu, by asi o filmu, kterému by v té době bylo zhruba sto let, asi těžko věděli. To jen my diváci, věrní žánru máme v hlavách kdysi šokující film. A pro nás ty výkřiky jsou určeny. Ale tak jako se v amerických sitkomech pouští smích a potlesk, aby tupoidní divák věděl, kdy že se má zasmát, prokládá se i tento film výkřiky o Vetřelcích. Pro netupoidního českého diváka, alespoň v to doufám, ale není třeba. Atmosféru strachu umí režisér (Neil Burger) předvést na plátně i vytvořit v hledišti. A bez, pro nás zbytečných, berlí o Vetřelcích. Značně zdárně mu v tom sekunduje i hudba k filmu vytvořená (Trevor Gureckis) a zvukové efekty vůbec.

 

 

Herci ověnčení i neokoukaní

 

Vizuálně zaujme hlavní ženská postava, Lily-Rose Depp, jako Sela. Její tvář pamětníku byla pořád nějak povědomá. A když se v podkladech po filmu dočetl, že jde jednak o dceru přeslavného Johnny Deppa, což si už domýšlel z titulků, ale hlavně dcera v mládí milované a nyní obdivované, zpěvačky a herečky Vanessy Paradis bylo jasno, odkud já tu tvář znám. Zběhlejší filmožrouti to asi všechno vědí, ale autor těchto řádků prozřel a později. I proto, že neviděl film Král, kde už všechny ostatní diváky právě tato herečka zaujala.

 

 

Prvním mužem filmu je titulárně Tye Sheridan, coby Christopher (Ready Player One: Hra začíná, Dead Pool 2, X-Men: Apokalypsa a Dark Phoenix), jehož filmografie hovoří za řádku slov. Akorát se zdá, že všude a vždy platí známá věc, klaďas se hraje hercům hůř než záporák. To je všeobecně známé. Takže snad – bez urážky – krapánek schematismu a v jednom místě asociace na Pavoučího muže či Supermana. Ale ono by to jinak nešlo a film by býval nedopadl, jak měl.

 

 

Mnohem víc a troufám si říci i lidštěji, působil jako protiváha záporák. Fionn Whitehead jako Zac (2020 - Don't Tell a Soul + The Duke, 2019 - Port Authority + Roads, 2018 - Black Mirror: Bandersnatch,  2017   - Dunkerk + The Children Act). Až na Dunkerk asi nepříliš známé filmy a role. Ale ve Voyagers – Vesmírná mise mu to sedlo. Psychouš k pohledání. A doklad, že člověk má v sobě dobro, i zlo. A především, záporák se prostě hraje líp.

Ostatní tři desítky postav tvoří více či méně kompaktní kompars. Občas dostane někdo emotivní sólo, občas přes hubu, ale jako tým plní dokonalé a plně funkční křoví klíčové trojce.

 

 

Ze slušnosti asi nelze opomenout nezbytnou superstar nasazenou do tohoto filmu. Je jím Colin Farrell coby Richard (Gentlemani, Fantastická zvířata a kde je najít). Jednak odpovídal potřebám věkem, jednak bylo třeba angažovat někoho ověnčeného cenami (Golden Globes:

2017 za Humr, jako Nejlepší herec v žánru komedie – muzikál a 2009 za V Bruggách Nejlepší herec v žánru komedie nebo muzikál + European Film Awards:  2017 za Zabití posvátného jelena jako Nejlepší herec, 2015 za Humr jako Nejlepší herec a 2004 za  Intermission jako Nejlepší herec dle diváků a také British Independent Film Awards:

2015 za Humr jako Nejlepší herec a 2008 - V Bruggách jako Nejlepší herec.) Takže fajn. Tatík tu byl nezbytný. Z logiky děje i filmu. Ale nějak tam jakoby vyšuměl, ač se o něm, jakožto ústřední dějové postavě filmu pořád mluví a dokonce postupně nejen slepě nepochybuje, ale také už i myslí…

 

 

A konečně i něco o ději podle distributora společnosti Bioscop

 

„V roce 2063 Zemi sužují nemoci a sucho. Šanci na záchranu lidstva vidí vědci v kolonizaci jedné vzdálené planety. Ze Země odstartuje raketa se speciální misí. 30 chlapců a dívek, narozených ze zkumavky, bez rodin, je vychováváno v izolaci vesmírné lodi a připravovaných na život ve vesmíru.

Pravidelnými dávkami speciální drogy jsou zbavováni veškerých emocí a pocitů. Nikdo z nich netuší, že mají pod dohledem posádky v průběhu letu dospět a zplodit potomky. Nikdo z nich netuší, že cesta bude trvat 86 let a oni tedy domov nikdy nepoznají...  

Když několik z nich odhalí tajemství mise a účinky drogy, rozhodnou se vzepřít. Izolace uprostřed nekonečného vesmíru probouzí vztek, chtíč, nenasytnost a strach.“

 

Text: Richard Koníček

 

 

Voyagers: Vesmírná mise

Původní název: Voyagers

Produkce: USA, 2021

Jazyková verze: české titulky

Žánr: dobrodružný, sci-fi, thriller

Stopáž: 108 minut

Přístupnost: nevhodný do 12 let

Scénář a režie: Neil Burger

Kamera: Enrique Chediak

Střih: Naomi Geraghty

Hudba: Trevor Gureckis

Hrají: Colin Farrell, Tye Sheridan, Lily-Rose Depp, Fionn Whitehead, Isaac Hempstead-Wright, Quintessa Swindell, Keean Johnson, Madison Hu, Kelvin Harrison Jr. a další

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=buK2l9tijQ0

Distributor: Bioscop