Vojenská technika II. světové války v modelech aneb každý chlap je tak trochu pořád kluk

29.04.2015 08:39

Přízemí vysočanské radnice – Praha

28. 4. – 14. 5. 2015

 

Pořádně kulaté a pořádně dávné výročí konce 2. sv. války na nás v tyto dny útočí ze všech možných pozic a aktivit. Kromě těch velkých a více méně povinných a oficiálních také v bezpočtu malých a více méně spontánních. Snad je to tím, že i když válka skončila před 70 lety, před časem rovným zhruba délce jednoho lidského života, není od válek pokoj a dokonce nás poslední dobou straší její nebezpečí o poznání více.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na www.www-kulturaok-eu.cz se těm připomenutím nebráníme. Těm oficiálním, a tím více ani těm spontánním. Je dobře si to, co si rozum současníka pevně ukotveného v jakémsi klidu a relativních jistotách vzpírá vůbec uvěřit, připomenout a připomínat. Je to dobře už z úcty k těm, co to museli prožít, často i přežít a hlavně těm, kterým to přežít nebylo dopřáno…

 

 

 

 

 

 

 

Modeláři jsou jako hračičkové, ale se zaujetím a trpělivostí poctivých badatelů

Modeláři jsou zvláštní druh. Dobrý druh, i když se to jejich manželkám často moc nelíbí. S neskutečnou trpělivostí si lepí své modýlky, aby je pak vystavili doma ve vitríně a měli radost z toho, že je dokázali sestavit a že je mají. A sotva je dokončí, už se ohlíží po další krabici plné neuvěřitelného množství drobných dílků s lákavým obrázkem na víku, aby mohli zase trávit hodiny nimračkou s jejich sestavováním. Kdo nezkusil, nepochopí. Kdo s nimi nemluvil, neuvěří, že jim nejde zdaleka jen o to sestavit nějaký model nějakého stroje, ale že se tím vzdělávají, učí se, bystří si rozum, pozornost, paměť i trpělivost. A to vše je jim ku prospěchu. V životě vůbec a v jejich práci, kterou každý z nich vykonává, i pro jejich rodiny a pro výchovu jejich potomků, Vždyť jak napsal svého času Karel Čapek: „I ten kdo odpočívá, vykonává cosi užitečného. Připravuje příští práci.“ A to modeláři to plní do puntíku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jednou ročně jinak

Galerie Úřadu městské části Prahy 9 nazvaná Galerie 9 je už dávno známa za hranicemi svého mateřského obvodu výstavami, jež mají sice ráz komornější, nepříliš okázalý, ale tím milejší a lidštější. Galerie 9 se věnuje programově obrazům a výtvarnému umění. Ale snad,aby neupadla do stereotypu nebo, aby si nechala prostor pro momentální inspiraci, má vždy jednu výstavu v roce vymezenu pro něco úplně jiného. Patronka Galerie 9, příjemná milá hostitelka  a kurátorka, noblesní paní Eva Kořánová, sama označila nejnovější výstavu jako netypickou. A aby ne. Přehlídka plastikových modelů! Tak to tu v  Galerii 9 ještě nebylo…

 

Modely pro velké i malé

Po uvítání nás, přítomných, promluvil iniciátor tradičně netradiční výstavy v prostorách Galerie 9, svou výškou nepřehlédnutelný místostarosta Prahy 9 Mgr. Adam Vážanský. Sdělil nám, že volbu tématu výstavy konané právě v tyto dny, logicky ovlivnilo 70. výročí konce 2. sv. války. A když přemýšleli, jak se k všeobecnému oživování vzpomínek připojit trochu jinak, vznikl nápad, obrátit se na pozoruhodný klub plastikových modelářů, kteří si říkají Prosek Panthers a mají ve své specializaci už výrazné renomé.

V závěru svého krátkého a neformálního projevu vyslovil mimo jiné i jednu krásnou myšlenku, která je nesporně i plně výstižným mottem celé výstavy:

„Zatímco nepříliš staré zbraně připomínají hrůzy války, kterou mnozí z nás ještě pamatují, ty nové modely by nám - navždy - měly zůstat známy jen jako modely a nikdy bychom se s nimi jinak neměli setkat.“


 

 

 

 

 

 

 

Co nám tedy připravili mistři z Prosek Panthers?

Především obsáhlou – 74 exponátů – ukázku dokonalých plastikových modelů dobové vojenské techniky většiny armád, které se 2. sv. války zúčastnily. Tato část expozice tvoří polovinu celé výstavy a najdeme ji při vstupu do budovy galerie - v pravé části. V té levé se pak nalézá neméně obsáhlá sbírka plastikových modelů poválečných.

 

Důvodem je to, že se válčení bezpodmínečnou kapitulací Německa 8. května 1945 k naší škodě ve světě nezastavilo. Proto zde uvidíme expozici modelů vojenské techniky, která vstoupila do řady následných válečných konfliktů.


Z osobního pohledu můžeme výstavu doporučit všem. I těm, co se o toto historické období zajímají, i těm, co se zajímají o plastikové modelářství jako takové i všem, kteří chtějí vidět něco z bohaté škály modelů vytvořených trpělivými a zkušenými modeláři klubu Prosek Panthers.

 

Přišel jsem, viděl jsem, ocenil jsem

My, na www.www-kulturaok-eu.cz, rozhodně nepatříme k modelářům. Já osobně jsem vytvořil jako kluk spolu s tátou, tedy řekněme si to upřímně, spíš on než já, model lodi, která se jmenuje Gjoa. Byla to loď, se kterou Roald Amundsen jako první proplul na své objevné cestě severní ledový oceán. Model byl ze dřeva a na nekonečné opracovávání dílků našeho díla si vzpomínám dodnes. Další 3 modely  - americký vojenský Jeep a vojenské nákladní auto Ford, stejně jako dobový pojízdný jeřáb už vyrobil táta sám. A protože mě to, jako dítě nezaujalo, došla nakonec trpělivost i jemu. Nicméně od té doby vím, co takové modelářství, ať už jakékoli technologie, obnáší a umím to dodnes ocenit.

Protože se však osobně zajímám dlouhodobě o dějiny oné nechvalné 2. sv. války, věnoval jsem samozřejmě největší pozornost historické části.

 

Převažují britské a americké válečné modely. Nejvíce je zastoupeno letadel, menší část tvoří tanky, samohybná děla a další pozemní vozidla.V menšině jsou k vidění ale i křižníky. Německá technika je zastoupena o poznání méně než angloamerická a sovětské zbraně jsou dokonce v menšině.

 

Nicméně, to podstatné tu najdeme. Včetně vítězného ruského tanku T34 nebo naopak vrcholu německé zbrojí techniky té doby, raketu V2 konstruktéra Wernera von Brauna (po americkém zajetí i duchovního otce projektu Apollo) vypouštěnou na Londýn z německé raketové základny na ostrově Peenemünde.

 

Expozici doplňují historické mapy (protektorát Böhmen und Möhren, demarkační linie, rozdělující okupaci osvobozené Evropy vítěznými mocnostmi, včleňující i malou část našeho západního příhraničí pod Americkou zónu). Je tu i panel vysvětlující v kostce důvody vzniku téhle demarkační linie.

Ve druhé polovině výstavy jsou pak vidět opět především letadla, už ale trysková a nadzvuková, ale také vrtulníky, či vozidla působící v amerických válkách od Koreje přes  Vietnam až po Afganistan a Irák.

 

Praha 9

Sokolovská 324/14

www.praha9.cz

www.prosekpanthers.cz

 

 

 

 

Vstup: volný

Máme otevřeno: pondělí až čtvrtek 10.00 – 19.00 hodin

 

Hodnocení: 80 %

 

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková