VOGL (Klára Hosnedlová, Lucia Sceranková & Igor Hosnedl aneb proč se jediná postava v expozici stále opakuje?

14.11.2016 14:54

hunt kastner - Praha

5. 11. -17. 12. 2016

 

Na vernisáži nové výstavy VOGL (Klára Hosnedlová, Lucia Sceranková & Igor Hosnedl)  nás hned u vchodu do galerie zaujala práce grafického studia Anymade. Ta připomíná, jak  životní styl formuje současné umění a architekturu a jak byl velice důležitou oblastí Loosova zájmu.

 

 

 

 

 

 

 „VOGL je projekt tří umělců: Kláry Hosnedlové v roli umělkyně a módní návrhářky, Lucie Scerankové v roli fotografky a autorky knihy a Igora Hosnedla v roli architekta výstavy. Všichni tři společně s modelkou vstupují do bytu doktora Vogla v Plzni, aby ještě jednou navštívili odkaz moderny, tentokráte ovšem ne skrze sociální kritiku nebo konceptuální konstrukci, ale skrze prožití materiality doby a Loosových interiérů.

 

Většina z nás zažila nebo stále prožívá roli obyvatele bytu či domu, který jsme zdědili po předcích čisi pronajali od cizích lidí. Mnoho z našich přátel upřednostňuje či si vytvořilo přímo závislost na modernistickém tvarosloví jejich pronajímaných příbytků, nábytků zužitých předmětů. Vstupovat do cizího, již historického bytu jako dočasný obyvatel nutí člověka přemýšlet o jeho předchůdcích, kteří dům či byt zřídili. Toto vztahování se minulosti přes konkrétní věci a prostor, který obýváme, je vyjádřeno ve společném projektu Kláry Hosnedlové, Lucie Scerankové a Igora Hosnedla. Zajímá je, co nadále přitahuje nejmladší generaci obyvatelů k moderní minulosti.

 

 

Tento vztah  je ukázán na postavě mladé dívky, která se jako nymfa moderna pohybuje bytem doktora Vogla, ne samozřejmě jako uživatel a nájemník, ale spíše pozorně a vnímavě jako bytost z jiného času a možná i prostoru, jakoby chtěla splynout s prostředím a dobou, kdy Adolf Loos navrhoval byty movitým občanům Plzně.

 

 

Prostřednictvím oděvů, které mladá modelka předvádí a které navrhuje Klára Hosnedlová, proniká do 30. let min. stol. zhodnocení modernistických projevů stoletím současným. Byt doktora Vogla a ostatní navštívené Loosovy interiéry jakoby se setkaly s budoucností. Obě časové a názorové pozice se navzájem prostupují, do autorčiných výšivek vstupují především materiálovost a také některá formální řešení funkcionalistického génia a do zachovaných plzeňských bytů se zase vkrádá současný výraz, ale také postmoderní momenty a narážky.“

(zdroj: Edith Jeřábková)

 

 

vystavující umělci: Klára Hosnedlová a Lucia Sceranková

koncepce výstavy: Klára Hosnedlová a Igor Hosnedl

kurátorka: Edith Jeřábková

architekt: Igor Hosnedl

grafický design: Anymade Studio

130 00 Praha 3 – Žižkov

Bořivojova 85

 

Máme otevřeno:

 út–pá 13.00 –18.00 hodin

 so 14.00 –18.00  nebo po domluvě

 

Vstup: zdarma

(Doporučujeme si přečíst celou vynikající zprávu kurátorky Edith Jeřábkové)

 

www.huntkastner.com

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková