Vlastní domácnost na kolech aneb zvolíme karavan či obytný automobil? (the caravan)

19.08.2013 10:20

Vlastní domácnost na kolech aneb zvolíme karavan či obytný automobil?! (the caravan)

 

Kdo z nás nejsme majiteli chaty ani venkovského sídla, a přitom rádi cestujeme a poznáváme nová místa, ať  už u nás nebo v cizině, můžeme  vyřešit problém tak, že budeme kempovat ve svém a pořídíme si, nebo zapůjčíme si obytný  automobil či karavan. Umožníme si tak pohodlné,  až komfortní ubytování ve vlastním zařízení, při zcela volném, časově i prostorově neomezeném pohybu, a to dokonce i bez ohledu na počasí.

 

Karavan nebo obytný automobil?
My, kteří jsme ze starší a střední generace, upřednostňujeme  karavany a obytné automobily. Rozlišujeme  dvě kategorie: kompaktní, pobytové s nástavbou na  kabinou řidiče (tzv. alkovnou) a integrované s výrazně aerodynamickým tvarem (cestovní karavany).

 

Technické vybavení je téměř shodné. Obytné automobily jsou rychlejší a vhodnější k cestování a parkování, vč. města. Karavany zase vykazují nižší spotřebu pohonných hmot tažného vozidla, neboť na výlety jezdíme bez obytného prostoru. Karavany podle velikosti členíme na velké, středně  velké, malé a skládací. Např. v karavanu širokém 2,5 metru a dlouhém cca 8 metrů si můžeme připadat opravdu jak doma. Existují ale i jiné konstrukce, jako jsou obytné návěsy, mikrobusy, nástavby užitkových automobilů a obytné autobusy.
V karavanu (obytném automobilu) pamatujeme však na vše.

 

V těchto luxusních vozidlech je skutečně vše, nač si vzpomeneme. Mezi standardní vybavení  počítáme ledničku, dřez, vařič, topení, bojler, sprchovou vanu, tank na pitnou a odpadní vodu, ložnici (možnost paland), toaletu, kuchyni či kout, jídelní kout, sedadla, skladové prostory.
Zařízení, např. v obytném automobilu,  musíme mít v obytném prostoru pevně upevněno,  obytném prostoru, ale stůl může mít  snadno odstranitelný. Vstup do interiéru karavanu volíme  praktický a bezpečný. Uplatníme výsuvné a posuvné prvky, ať už na regálech, ve sprše či v kuchyni. Musíme umožnit pohodlné posezení všem. Topení řešíme jako čistou nepáchnoucí energii.  Vytápění by mělo mít uzavřený spalovací okruh, tzn.,  že se spalovací vzduch nasává pouze zvenčí a spaliny se vypouštějí také do volného prostranství. Nezapomeneme i na nezbytný  ohřívač vody.

Náklady na pořízení nejsou malé
Náklady na pořízení a provoz jsou relativně vysoké. Musíme si však třeba si uvědomit, že karavan nepořizujeme na rok, a že jako vícečlenná rodina cestovní kanceláři zaplatíme za pobyt také nemalou částku. Otázku,  jaký obytný automobil či karavan pořídit, bychom také neměli odvíjet hned v první řadě od investice, ale vybíráme spíše  podle toho, zda budeme chtít více cestovat či spíše pobývat na jednom místě. K cestování je vhodný aerodynamický tvar. Nový obytný automobil nepořídíme za méně než 1,2 mil. Kč, za nový obytný přívěs zaplatíme až 400 tisíc Kč a výše. Levnější jsou samozřejmě ojetiny.

 

Ojetý karavan  - riziko i příležitost
* je nebezpečné nakupovat karavan starší  10ti let
* největší Škody působí voda
* u karavanu, kde zjistíme, že se dlouhodobé parkovalo na jednom místě, vzniká zvýšené nebezpečí hniloby dřeva. Voda totiž stéká přes jeden roh, dostane se pod lišty a dřevo začne snadněji hnít (těsnost skeletu)
* dobrý karavan je tvrdý s dokonale napnutým plechem
* musíme zjistit, jaké vozidlo může přívěs táhnout
* je vhodné, abychom dostali originální technický průkaz
* vypůjčit si můžeme u specializovaných firem. Počítejme však s tím, že poplatky za vypůjčení jsou dost vysoké a objednací lhůty dlouhé

 

A co řidičský průkaz?
Kategorie a druh vozidla jsou vždy zapsány v technickém průkazu vozidla, takže tyto údaje zjistíme jednoduše  anebo odvodíme  z celkové hmotnosti, obsaditelnosti a konstrukce. K řízení obytných automobilů o celkové hmotnosti převyšující 3500 kg musíme mít řidičský průkaz skupiny C nebo D. Pro menší hmotnost než 3500 kg a kdy počet míst k sezení nepřevyšuje 8 lidí, stačí řidičský průkaz skupiny B.  Pokud k těmto motorovým vozidlům připojíme přípojné vozidlo (obytný přívěs) o celkové hmotnosti větší než 750 kg, je nutný řidičský průkaz doplněný o řidičské oprávnění skupiny E.

Jezme a odpočívejme pravidelně!
Hlavní rada, jak bezpečně absolvujeme dlouhou trasu za volantem, zní: Jezme a odpočívejme pravidelně! Hodně pijme dostatečné množství tekutin, nejlépe minerálních vod a střídejte jejich druhy. Omezme výrazně energetické nápoje. Při přepravě dětí na větší vzdálenost zastavujeme častěji na odpočinek, hru s nimi a na jejich občerstvení. Během jízdy nezastavujme na opuštěných místech, ale raději na obydlených, mezi lidmi. Připravme si předměty, jež hodláme během jízdy používat a zapojme mobilní telefon do držáku hands-free sady pro telefonování za jízdy.

 

Největší předností caravaningu je možnost přátelského či rodinného pobytu v přírodě s dětmi od útlého věku ve vlastním zařízení, které využijeme podle potřeby a eliminujeme tak jisté nejistoty plynoucí ze služeb cestovních kanceláří,  případně politické situace v té které zemi.

Ing. Olga Koníčková
Foto: Hymer, Seitz, Bürstner, www.žena.cz