Vlasta Čiháková Noshiro: Mitsuko/matka moderní Evropy? anebo proč už ji nezfilmujeme?!

18.02.2015 12:17

Dostali jsme k recenzování na www.www-kulturaok- eu.cz,

zřejmě ke svátku žen k 8. březnu,

od paní kurátorky Vlasty Čihákové Noshiro její nejnovější knihu

´Mitsuko´/matka moderní Evropy?

 

Beletrizovaná biografie Mitsuko, je primárně založena na denících hlavní hrdinky, vypráví dramatický životní příběh Japonky i její aristokratické rodiny a dětí v nelehké době kolem 1. světové války v Evropě. Líčí její mládí, kdy byla školena na gejšu, setkání s Heinrichem a rozhodnutí následovat jej do Evropy se všemi z toho vyplývajícími důsledky. Morální síla Mitsuko spočívá především v překlenutí uzavřenosti japonské mentality a podřízení se manželovu krédu ´být dobrou katoličkou a Evropankou´.

 

Jak autorka řekla, knihu připravovala již od 70. let 20. stol. Po celou tu dobu paní Noshiro shromažďovala a  studovala archivní materiály, které dokumentovaly dramatický životní příběh této výjimečné Japonky. Protože se paní Noshiro od smutného příběhu osudové lásky dvou lidí, Heinricha a krásné Mitsuko, ke kterému  přišla náhodně jako slepý k houslím,  nedokázala odpoutat, svou knihu o nich konečně dokončila  a v tomto roce,  a v roce 2015, se dočkala jejího 1. knižního vydání.  

 

Otvíráme příběh

Začátek každé kapitoly v ´Romanci´ (24 kapitol) autorka, kromě uvedeného roku, ještě  perexem stručně nastínila nejdůležitější historické momenty, které se v tom  roce  ve světě staly, což není vůbec na škodu.

 

V první kapitole příběh začíná kolem roku 1882. Příběhem mladičkého 23letého Heinricha, který nedostal otcovský souhlas ke sňatku s herečkou Marií Dalmont. Poté - brzy po narození jeho nemanželského dítěte s Marií Heinrich - prožije své další  dramatické okamžiky… dvě ženy - jeho milenka se svou  přítelkyní - se ostentativně na prahu Heinrichova rodinného zámku Ottensheimu v Rakousku, před Heinrichova očima pana otce i zdrceného Heinricha - zastřelí…

 

V dalších kapitolách, později, v době kdy dochází  k prolomení 200 let izolace Japonska od světa, (Američané netušili, že Japonci spíše touží po duchovním povznesení než po uspokojení svých materiálních potřeb) již sledujeme blížící se problémy Japonska s Čínou…a jedním dechem vnímáme mnohdy neuvěřitelná osudová setkání Heinricha a Mitsuko,  která získala sice vynikající vzdělání  jako gejša, ale  otec  jí nakonec vnutil práci v jeho obchodě se starožitnostmi, protože stárne a má své problémy….    

 

…a co dál?

Nebudeme prozrazovat, přečtěme si ji sami. V každém případě  nám autorka prozradila, že je dokonce už hotov i scénář k filmu, ale zatím se nenašel, kdo by jistě velmi drahý film, ale stejně jistě i krásný,  zafinancoval.

 

Příběh lásky, ale červená knihovna to není!

(oficiální text obsahu)

  • Mitsuko Aoyama, provdaná ke konci 19. století za rakousko-uherského diplomata hraběte Heinricha Coudenhove-Kalergi, byla jednou z prvních Japonek, jež přicestovaly do Evropy. Hrabě Heinrich, manžel Mitsuko, o 15 let starší než jeho žena, patřil v době na přelomu 19. a 20. století k nejvzdělanějším a nejvýznamnějším osobnostem rakouské aristokracie, ovládal 18 světových jazyků a jako diplomat působil na vyslanectvích po celém světě.
  • Mitsuko po jeho boku pronikla i do prostředí císařského dvora a seznámila se s výkvětem tehdejší rakousko-uherské společnosti. Stala se matkou 7 dětí, ze kterých vyrostly výrazné osobnosti – nejznámější z nich je Richard, zakladatel mírového hnutí Pan-Evropa, předchůdce dnešní Evropské unie.
  • Po předčasné smrti manžela zůstala na správu celého panství sama a její psychická i fyzická odolnost byla vystavena mnoha náročným zkouškám. Později pobývala jako vdova ve Vídni, kde její děti navštěvovaly vyšší školy a kde je dnes pohřbená. Nikdy se jí však nepodařilo vrátit se zpět do vlasti. Zemřela na počátku 40. let 20. století a její jméno je dnes známé jen úzkému okruhu odborníků.

 

Závěrem

Kniha se čte dobře. Doslova jsem jsme ji zhltli. Čeština paní Noshiro je vskutku bezchybná. Kniha je ze dvou třetin (24 kapitol) fakty podloženou beletrií, příběhem, zbytek knihy v Epilogu je dokumentem - zápisem reálií – včetně unikátních fotografií, které pocházejí  z českých i japonských archivů včetně bohatého jmenného rejstříku (schéma rodokmenu Coudenhove-Kalergi). Nechybí ani věcný rejstřík, kterým přibližujeme čtenářům historické reálie celého příběhu.

 

Od stránky 357 ...

Můžeme si ale i (od str. 357) listovat ve Slovníku japonských pojmů a názvů s uvedením stránky, na níž se v knize pojem vyskytl:

např. uvádíme na str. 359:

 

Co je fusuma (str. 18) = lehké posuvné dveře, jež slouží stejně jako okenice nejen k uzavření místnosti, ale s názvem šódži také k členění větších prostor. Mají stejnou velikost jako rohože – šířka 90 cm, výška  180 cm a tloušťka 2 – 3 cm. Jsou zasazovány do černého lakovaného rámu a pohybují se na kolejničkách zabudovaných do horního rámu a do prahu. Tvoří ozdobu japonské místnosti a jejich povrch z vrstveného rýžového papíru bývá zdoben malbou, někdy celých přírodních scenérií nebo ornamentů listů, ptáků, sakur, vějířů či geometrických prvků.  Také bývá papírový povrch celý pozlacený nebo dekorovaný pouze jemnou texturou materiálu.

 

závěru knihy autorka dokumentuje  (na 7 stránkách) jakou literaturu použila,  včetně originální japonské literatury a shrnuje i všechny dostupné poznatky publikované v japonštině.  Text doplňují originální kresby Mitsuko, neboť také malovala.

 

Pár slov o autorce

Autorka knihy, paní Vlasta Čiháková Noshiro, pobývala delší dobu v Japonsku a také se tam provdala. Přestože se vrátila do Česka, styky se svými japonskými přáteli nepřerušila, naopak - díky své jazykové vybavenosti  - je využila k tomu, aby nás Čechy informovala o zajímavostech Japonska, propaguje naše mladé začínající umělce v Japonsku a naopak, představuje japonské umělce v pražské Galerii kritiků.  

 

Často jsme si při setkání s paní Vlastou Čihákovou Noshiro vzpomněli na jednoho našeho cestovatele a autora, Zdeňka Thomu, jehož knihu   ´Toulky po Japonsku´ (vydána 1980) jsme hltali. Japonsko i přes některé katastrofické zprávy (zeměstřesení…) byla pro nás tuzemce země příliš vzdálená, a tudíž i exotická. Zdeněk Thoma nás tehdy přesvědčil, že Japonsko nejsou  jen vycházející slunce, květy sakur, kouřící sopky, gejši, samurajové… Dnes si spíše vybavíme názvy Honda, Toyota, Sony, Aiwa, Nikon, Asahi Pentax. Od konce poslední války prošlo Japonsko bouřlivým rozvojem a stalo se jednou z nejrozvinutějších zemí světa.

 

Mgr. Vlasta Čiháková Noshiro, Ph.D.

  •  je historička umění a japanistka. V 70. a 80. letech minulého století žila a pracovala v Tokiu, kde pořádala výstavy a vyučovala na vysokých uměleckých školách. Od roku 1989 žije v Praze a v současné době působí jako kurátorka v Galerii kritiků v pražském paláci Adria. Je předsedkyní Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků České republiky a místopředsedkyní české národní sekce AICA (Mezinárodní asociace výtvarných kritiků).
  • je také zakladatelkou celostátní Ceny kritiky za mladou malbu a členkou vědecké komise pro Bienále současného umění ve Florencii. Publikuje v oboru moderního a současného umění.
  • www.vlasta-cihakova-noshiro.com

 

 

Dva světadíly, dvě kultury, jeden příběh

Jak napsal Karel Schwarzenberg, citujeme ze zadní strany knihy:

 

„Byla to kromobyčejná žena, která působila u nás před 100 lety.

Mitsuko Coudenhove-Kalergi  přišla z úplně odlišného věta v Japonsku.

Svatbou s hrabětem Heinrichem Coudenhove-Kalergi se usadila v Evropě

a

po jeho smrti spravovala rodinný majetek v západních Čechách.

Byla matkou pozoruhodných dětí, které všechny se vymykaly z průměru,

ať už to byl Richard, který založil Panevropské hnutí

 a

může být právem považován za duchovního otce Evropské unie,

nebo například její dcera Ida,

která byla vynikající spisovatelkou.

Seznámit se s životem této pozoruhodné ženy zajisté stojí za to.“

 

Titul:  Mitsuko – matka moderní Evropy?

Autorka: Vlasta Čiháková Noshiro

Formát: 145×210

Vazba: pevná s přebalem

Počet stran: 384+64

Vydáno:  28. 1. 2015/edice Biografie

Vydalo: Nakladatelství JOTA, s.r.o.

Doporučená cena: 398 Kč

Nakladatelství JOTA, s.r.o.

612 00 Brno

Škárova 16

e-mail: jota@jota.cz

 

 

Hodnocení: 99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, obálka - Patrik Svoboda (www.visualperfect.eu)

 

 

Milí čtenáři,

Nakladatelství JOTA vás srdečně zve na křest knihy Vlasty Čihákové Noshiro ´Mitsuko´,

 který  uskutečníme ve čtvrtek  19. 2. 2015  v  16 hod. v Galerii kritiků, Palác Adria, Jungmannova ulice 31, Praha 1. Knihu pokřtí populární herečka Aňa Geislerová 

 

 

 

Na křest přišla spousta návštěvníků včetně pozvaných hostů ....a tak jsme fotografovali....

 

...a knížku jsme nepolévali, jen půvabná Aňa Geislerová svým namočeným prstíkem v nápoji Saké namalovala  na půvabnou knižní obálku jakýsi pomyslný japonský znak