Vladislav Mirvald - Kaňkáže a geometrie aneb zkusme si to sami také aspoň narýsovat…

17.09.2015 12:59

Galerie Pecka – Praha

16. 9. - 15. 10. 2015

Na vernisáži  nové výstavy v komorní Galerii Pecka, a to výstavy  ´Vladislav Mirvald- Kaňkáže a geometrie´ pronesl úvodní slovo kurátor výstavy, PhDr. Jiří Machalický, který také již na jaře 2015 připravil větší  výstavu díla, první průřezovou výstavu díla  Vladislava Mirvalda v Muzeu Kampa.

 

 

Opět jsme za www.www-kulturaok-eu.cz s obdivem zhlíželi na vystavená díla Vladislava Mirvalda, na která se  můžeme  dívat stále, přitom obdivujíce také jeho nekonečnou výtvarnou vytrvalost a houževnatost v práci.

 

 

 

 

 

 

 

Co o díle Vladislava Mirvalda nevíme?!

Vizuální umělec Vladislav Mirvald patřil ke generaci nastupující už ve 40. letech, kdy navazoval na progresivní směry počátku 20. století, především na kubismus, jehož principy rozvíjel v komorně laděných obrazech. V 50. letech se věnoval krajině, v níž vyšel z odkazu expresionismu či fauvismu. Její charakter, stavbu i atmosféru dokázal citlivě vystihnout a vracel se k ní i v dalších obdobích. Na počátku 60. let se postupně přikláněl k abstrakci a skutečnost vyjadřoval ve stále jednodušších náznacích. Brzy dospěl ke kaňkáním či zmrzlážím, v nichž se originálním způsobem přiblížil informelu. Později kaňkáže spojoval s písmovými strukturami, čímž se na čas dotkl mezinárodního proudu lettrismu. Ještě před pol. 60. let došel ke konstruktivním kompozicím, ve kterých využíval svou mimořádnou prostorovou představivost, rozvinutou studiem deskriptivní geometrie. V průběhu několika desetiletí pak vytvořil řadu soustředěných cyklů, v nichž vycházel z různých principů, z protínání a prostupování ploch a prostorů či geometrických tvarů.

(z textu Jiřího Machalického)

 

128 00 Praha 2

Vratislavova 24

Máme otevřeno: pondělí – čtvrtek, po telefonické dohodě

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerie Pecka je jedna z prvních soukromých galerií, která byla založena v roce 1991 s původním názvem GALERIE POD VYŠEHRADEM. V roce 1993 galerie ztratila možnost na rok vystavovat, ale věnovala se produkční a výstavní činnosti kolem výtvarného umění. Po roce obnovila výstavní činnost s novým názvem GALERIE PECKA. Galerii charakterizuje výstavní program zaměřený na autorské výstavy českých i zahraničních umělců.


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vladislav-mirvald-konstruktivni-variace-aneb-vime-jak-formovat-prostor-za-pomoci-vztahu-mezi-barevnymi-tony/

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.galeriepecka.cz