Vladimír Kysela: Máchovské kontemplace / Macha´s Contemplation“ aneb když fotografii přetvoříme v malbu…

11.01.2017 11:18

Galerie kritiků -  Palác Adria /Praha

6. – 20. 1. 2017

 

 

Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků/Česká sekce AICA  nás pozvalo na novou výstavu ´Máchovské kontemplace´,  na (prodejní) výstavu 26 velkoformátových fotografií Vladimíra Kysely, který je dokáže proměnit v romantické malby na plátně, jež jsou vypnuty na kvalitní dřevěný rám.  Původní digitální fotografie  a jejich výsledné - malby, jak autor uvedl, vznikly jako inspirace jak Máchovým jezerem, tak také anglickým malířem Williamem Turnerem,  C. Monetem a Šímou. Jde o romantickou vizi krajiny, naplňující pojem krásy – estetické libosti, založené víceméně na abstraktním vyjádření, na základě technologických možností fotografie (metoda blendování, prolínání světla, stínů, barev a kontrastů, několik expozicí ze stejného místa).

 

Autor byl osobně přítomen, a jak nám na www.www-kulturaok-eu.cz prozradil, fotografování a další práce s fotografiemi má také jako své hobby. Vladimír Kysela je členem respektovaného fotoklubu Balvan z Jablonce nad Nisou.

Fotograf Vladimír Kysela se ve své práci soustřeďuje na zachycení pocitů při vnímání krajiny, zkoumá interakci obrazového, literárního a hudebního vyjádření (pozn. kontemplace = rozjímání,  soustředěné přemýšlení, ponoření v sebe, hloubání, přemítání, kontemplativní meditace = mimořádné vidění mystiků). V poslední době se věnuje nezávislým projektům.

 

Soubor fotografií Máchovské kontemplace získal 3. cenu v mezinárodní soutěži Prix de la Photographie Paris, 2016, v kategorii Book Proposal / Fine Art a byla oceněna porotou v Los Angeles (2016 - IPA, International Photography Awards) a v Lucemburku (2016 – Luxembourg Art Prize).

 

Projekt ´Máchovské kontemplace´ (jakožto Kyselova pocta K. H. Máchovi) byl publikován rovněž na internetových stránkách prestižního britského časopisu On Landscape a ukázka vyšla knižně ve výroční publikaci ´Vision 2016´ kurátorského serveru 1X.com.

 

 

 

Kurátorka: Mgr. Vlasta Čiháková Noshiro P.h.D.

 

 

110 00 Praha 1

Jungmannova 31

Máme otevřeno denně mimo pondělí: 11.00 – 18.00 hodin

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková