Vladimír Doležal: Obrazy, objekty,…. aneb i sochy mlčely

28.06.2014 21:14

Galerie Lapidárium Nadace Český barok - Praha

26. 6. – 20. 7. 2014

 

Byli jsme pozváni na vernisáž  děl Vladimíra Doležala, sympatického staršího pána, do zajímavé galerie, kde jsou  uschovány originály vzácných soch, jež se na nás dívaly velmi pozorně,  i když mlčely …  rovněž autor Vladimír Doležal neměl co dodat…a tak  jsme si po prohlídce jeho většinou akvarelových figurálních prací, velmi vtipně naaranžovaných do klenbového prostoru Galerie Lapidárium,  mohli vychutnat  zpěv mladičké operní  umělkyně

z Národního divadla.

 

Operní diva nám vskutku brilantně zazpívala čtyři árie –

Árii Lauretty   - Oh mio babbino

Summertime – Gerschwin

Árii Mussety

Rachmaninov- Zdeš Charašo

 

 

Nadace Český barok

Hlavní činností nadace je záchrana barokních památek v ČR, jejich výzkum, rekonstrukce, obnova, zpřístupnění a prezentace nejširší veřejnosti. Sochařské 

památky jsou v posledních letech vystaveny krajně nepříznivým klimatickým vlivům, především kyselým dešťům. Donedávna poměrně zachovalé sochy se rozpadají před očima. Záchranu těchto památek, jejichž kulturní i ekonomická hodnota stále roste, nelze odkládat.

 

  • Přínos z turistického ruchu činí významnou položku státního rozpočtu. Většinu turistů k ním přivádí zájem o památky. Už i z tohoto důvodu je nutno o památky lépe pečovat.

 

Sochy jsou nejzranitelnější složkou památkového dědictví. Zatímco ztracený detail na architektuře lze nahradit podle jiného zachovaného na jiné části budovy, ztracená část sochy je nenahraditelná. Jedinou možnost záchrany představuje nahrazení soch v exteriéru kopiemi a umístění originálů do interiéru. Příkladem může být největší akce tohoto druhu, dokončená v Kuksu , kde byly originály soch přemístěny do Lapidaria  a v exteriéru nahrazeny kopiemi. Právě z těchto důvodů se v listopadu 1995 utvořila skupina lidí, kteří si uvědomují naléhavost řešení tohoto problému a založila nadaci Český barok.

 

Galerie Lapidárium Nadace Český  barok

110 00 Praha 1

Rámová 6

 

Máme otevřeno:

úterý – neděle: 11.00  –18.00 hodin

čtvrtek:  12.30-19. 30 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  80 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka