Vladimír Boudník: Svět emocí aneb když své grafiky jsme neprodávali

03.03.2016 14:24

GALERIE MODERNA  - Praha

3. 3. – 3. 4. 2016

 

Vernisáž nové výstavy v Galerii Moderna, výstavy grafik Vladimíra Boudníka ´Svět emocí´, nejdříve zahájil hudební vložkou Norbi Kovács  (česko-slovenský- maďarský umělec), poté  galerista Martin Zeman ve stručnosti promluvil o životě  a díle Vladimíra Boudníka, a poté nám zahrála dvojice  Jaroslav Olin Nejezchleba ((Marsyas…) a Norbi Kovács (na foto s kytarou).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstavu připravila Galerie Moderna ve spolupráci s galerií Mona Lisa

 

 

 

 

 

Na výstavě ´Svět emocí´ najdeme díla Vladimíra Boudníka,  které byly zapomenuty a  po 55 letech  nalezeny v ČKD Vysočany, kde autor pracoval. Jeho díla monotypy, strukturální grafika či magnetická grafika mají probouzet k životu, a to vše můžeme nalézt na výstavě Vladimíra Boudníka v GALERII MODERNA.

 

 

Výstava je věnována především monotypům a derealizacím z let 1960-1968

Téměř 40 kombinovaných grafických listů (abstraktních) návštěvníka vtáhne do každodenní reality, kterou každý z nás určitým sobě vlastním způsobem absorbuje a tyto v mozku uložené vjemy pak dál tvořivým způsobem může využít, tak jak Vladimír Boudník popsal ve svém teoretickém díle „Explosionalismus“.

 

Vladimír Boudník(17. března 1924 – 5. prosince 1968)

  • byl český grafik a malíř, představitel aktivní a strukturální grafiky
  • vedl bouřlivý život (příliš kouřil)  
  • založil vlastní umělecký směr, tzv. explosionalismus
  •  vyučil se nástrojařem
  •  za II. sv. války byl totálně nasazen v Německu
  • po válce vystudoval Státní grafickou školu
  • pracoval v ČKD Vysočany, nejprve v propagaci, později jako nástrojař a dílenský rýsovač

Zde také nacházel materiál i inspiraci pro svou tvorbu. Odstřižky plechu, zlomené pilníky, matky, šrouby, raznice či kusy litiny, odpadlé při zpracování kovu, vlisovával a vtloukal do plechových plátů, které pak propaloval autogenem, škrábal do nich důlčíkem a rydlem a tloukl do nich kladivem.

 

Z takto vzniklých matric pak tiskl své grafické abstrakce, které nazýval aktivní grafikou a které dotvářel ještě poté, co vyšly z tiskařského lisu.

 

Podobně nezvyklou a originální technikou jsou i Boudníkovy magnetické grafiky. Na pláty železného plechu, podložené magnetem, uspořádal do vějířů magnetických siločár kovové piliny, které pak fixoval lakem, vtíral do nich barvu a tiskl listy.

 

Ve strukturální grafice stejným způsobem používal písek, odstřižky provázků či kousky textilu. V duchu svého explosionalismu, jehož tři manifesty neustále rozesílal v kopiích po Čechách i do zahraničí, tvořil i při happeningu v pražských ulicích. Na zdech domů ošuntělých dělnických periferií k nechápavému údivu kolemjdoucích i za nadšeného ohlasu svých epigonů obtahoval náhodné skvrny a odchlíplou omítku do abstraktních kreseb, vzbuzených v jeho nevyčerpatelné výtvarné představivosti.

  • svoje grafické listy neprodával, ale po stovkách rozdával svým přátelům z tehdejšího pražského undergroundu či spolupracovníkům z fabriky
  • v dělnické kantýně ostatně uspořádal i svou první výstavu, jednu z mála, jichž se za svůj život dočkal
  • zúčastnil se však dvou pražských neveřejných Konfrontací
  • v prosinci roku 1968 ukončil svůj život – nešťastnou náhodou


O přátelství s Bohumilem Hrabalem

Boudníkovým blízkým přítelem se stal spisovatel Bohumil Hrabal, se kterým se setkal na brigádě v kladenské Poldovce. K Hrabalovi se dokonce na čas nastěhoval do jeho bytu v ulici Na Hrázi v Praze v Libni. Ten z něj učinil nezapomenutelnou postavu svých próz. Ve filmu Perličky na dně, natočeném podle Hrabalových povídek v roce 1966, si dvoumetrový habán Vladimírek v povídce Automat Svět, zfilmované Věrou Chytilovou, zahrál dokonce sám sebe.

  • V roce 1973 napsal Hrabal povídku Něžný barbar, ve které vzpomínal na život s Boudníkem až k jeho tragické smrti. Ve filmu Něžný barbar, natočeném podle této povídky režisérem Petrem Kolihou v roce 1989, ztvárnil Vladimíra Boudníka Boleslav Polívka.

 

Vladimír Boudník

1959 – upoutal svými pracemi Ameriku

1963 – 1. polooficiální výstava  

1966 – výstava v New Yorku, v Národní galerii u nás

 

Od roku 1995 je, na počest tohoto umělce, každoročně udělována Cena Vladimíra Boudníka. (zdroj: wikipedia)

 

 

 110 00 Praha 1

Masarykovo nábřeží 24

Máme otevřeno: denně 10.00  – 12.00/13.00 – 18.00 hodin

Vstupné dobrovolné

 

www.galeriemoderna.cz

 

www.aukcegaleriemoderna.cz

 

www.facebook.com/galeriemoderna

Hodnocení:  90 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková