Vilém Balej: Pařba v Kindr klubovně aneb co uděláme se ´zastavenou realitou´?!

11.10.2014 18:10

Nau Gallery  - Praha

5. 9. – 17. 10. 2014

 

Na vernisáži  výstavy ´Pařba v Kindr klubovně´  malíř Vilém Balej poprvé představil stejnojmenné velkoformátové dílo (190x140, olej na plátně, 2014) a doplnil je  souborem  nových menších, převážně figurálních pláten, kde autor si s barvami si vskutku zahýřil .

Získali jsme text Viléma Baleje, který vám předkládáme. Neuškodí, když si ho přečteme. Je totiž velmi zajímavý. Dozvíme se, proč malíř také fotografuje a co dále s nimi dělá….

 

 

Jsem vycvičený  malíř (určeno pro vzdělané filozofy)

Jsem vycvičený malíř. Už když jsem se začínal učit kreslit, potřeboval jsem vždy nějaký model, předlohu, zkrátka studijní materiál. Je tedy jasné, že nemaluji podle své představy. Ve škole Vladimíra Kokolii mne nejvíce zaujala studie. Za své malířské zasvěcení považuji moment , kdy jsem  přestal rozlišovat  mezi skutečností a  jejím obrazem. Mé obrazy jsou natolik skutečné, že skutečnost v její skutečnosti dokonce předstihují. Obraz skutečnosti se totiž neustále mění, kdežto můj obraz skutečnosti je trvalým obrazem vývoje skutečnosti. Skutečnost se nám ukazuje mnoha obrazy.

Jsem vycvičený malíř, jelikož se moje malba odvinula od studia figury a předmětu, od figury předmětu a od předmětu figury. Přes své studium malby jsem dospěl ke studiu malbou. Jde také o jisté rozplynutí se (ne-já) v okamžicích, kdy mi předloha neúprosně diktovala svým tvarem a barvou a, přitom nikdo žádný diktát neslyšel. Jsem malíř pokaždé, když je mým štítem plátno a štětec kopím, které otloukám stále více o tvář skutečnosti. Skutečnost se nějak tváří vždycky. Skutečnost často podezřívám, že nechce být zachycena. Také skutečnost podezřívám z naprostého opaku. Skutečnost se vždycky dívá nějakým obrazem.

V poslední době k mým zbraním přibyl ještě fotoaparát, který obraz skutečnosti spolehlivě pohltí. Fotoaparátem okradu skutečnost o jeden z jejích obrazů. Ve svém ateliéru potom zpracovávám fotografii přenosem dna plátno. Nepoužívám žádnou jinou technickou vymoženost. Maluji to, co vidím. Fotografie je pro mne zastavená realita.

 

Práci na obraze zahajuji kresbou štětcem. Kresbu důkladně promodeluji, abych si udělal jasno v prostorových vztazích. Tedy, jak se co tváří a kam co směřuje. Kresba je pro mne východisko další práce, která spočívá v modelaci barvou. Každá barva má jinou světlost a tedy různě odráží, či pohlcuje přicházející světlo. Tak vznikají výšky a hloubky. Co se téma mé malby týče, asi netřeba vysvětlovat, že se mi líbí právě to, či ono. Vždy řeším nějakou konkrétní skutečnost. Souhrn všech obraz, a tedy skutečností pro mne představuje jakési město, zemi, či vesnici skutečností, což je nadskutečnost, kterou označuji jako  virtuální stát.“ ( Vilém Balej - text ze dne 28. 7. 2014 -  v Rybově Lhotě)

 

Vilém Balej, * 1976 – malíř a kreslíř,  absolvent ateliéru Vladimíra Kokolii na pražské AVU, který se, přes všechny zjevně výjimečné předpoklady a obdržení ceny rektora, po absolvování stáhl do ústraní rodných Jižních Čech. V poslední době je cítit come-back ve zcela vyzrálé, jasné a nekompromisní  formě.

 

Vilém Balej, malíř a ilustrátor (* 1976)

1999-2005 Akademie výtvarných umění AVU, Praha, „atelier prof. Vladimíra Kokolii“

1995-1999 FA ČVUT Praha

1991-1995 gymnázium České Budějovice

 

 

2014: PAŘBA V KINDR KLUBOVNĚ, NAU Gallery, Praha

2013: NEJVĚTŠÍ HITY Galerie Tři, Nový Jimramov

2013: MENSCHEN UND DINGE Kunst Passage, Hot, Německo

2013: PŘESNĚ NAU Gallery, Praha

2013: STOPY MALBY Galerie Café a hrad Loket

2012: VŠECHNO-kavárna KABINET Praha

2011: OBRAZY-Galerie Knížecí Dvůr Hluboká nad Vltavou

1999: galerie U mloka, Olomouc

1999: galerie Rubicon, České Budějovice

 

 

2002: cena rektora AVU

1993: Diplome d´Honneur, čestný diplom Federation Aeronautique Internationale, zvláštní cena poroty za návrh novoročenky FAI+ realizace novoročenky a titulního listu ročenky této společnosti, vystaveno v Tel Avivu

 

110 00 Praha 10  - Vinohrady

Korunní 76

Máme otevřeno:  pondělí 15.00 – 18.00 hodin  nebo po dohodě na info@naugallery.cz

Vstup: volný

www.naugallery.cz

 

Hodnocení:   80 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

Kamenná Nau Gallery

otevřela první výstavou v únoru 2013.

Prostor pro prezentaci současných mladých umělců vznikl z potřeby podílet se na definici aktuální výtvarné scény a jejího veřejného obrazu.

V roce 2014 máme na programu zejména autorské výstavy původních souborů v originálních site-specific instalacích.

U nás pořádané výstavy-situace by tak měly být součástí jazyka autorů a divácky vstřícným tematickým doplněním jejich tvorby.

Galerie se snaží zprostředkovat nejen prodej díla,

ale akcentovat situační dialog autora s veřejností, umělce a milovníka umění.

Společnými jmenovateli autorů v Nau Gallery jsou ryzost, odvaha a respekt ke své vlastní tvorbě.

Vilém Balej, Nikola Čulík, Filip Horyna, Václav Misař a Ondřej Roubík jsou kmenoví autoři galerie.

Vystavovat a nabízet chceme ale i další autory tak, abyste se k nám rádi a zvědavě vraceli v průběhu celého roku.

Provozovatelem galerie je produkční společnost Background Films.