Viktoria Ban-Jiránková (V)ŠEDNOSTI aneb pocta Toyen…či modrovousové

07.02.2019 15:43

ICP3/Galerie Toyen - Praha

5. - 28. 2. 2019

 

 

 

 

Galerie Toyen, na jejíž pozvání jsme se na www.www-kulturaok-eu.cz zúčastnili nejnovější výstavy pořádané v tomto přívětivém prostoru, umí překvapit. Výběr vystavujících autorů je sice vždy nějak vázán ku Praze 3, ale přesto ´zásoba´ tvůrců nemá konce. Jakoby snad Žižkov a další části Prahy 3 byly líhní a průsečíkem umělců všech možných směrů a nejvyšší kvality. A co je na Galerii Toyen vůbec nejpřitažlivější je, že i po dvouletce činnosti znovu a znovu překvapuje, nejnověji výstavou Viktorie Ban-Jiránkové nazvané slovní skrývačkou jako (V)šednosti. 

 

 

 

Viktoria Ban-Jiránková / malířka, grafička, ilustrátorka a pedagožka

Viktoria Ban-Jiránková (* 1952) se sice narodila v Leningradě, ale zakořenila u nás. Vystudovala užitou grafiku na VŠUP v ateliéru profesora Eugena Weidlicha. A tou se i živila, zejména ilustracemi. Počátkem 90. let  svazující zakázkovou tvorbu ale opustila a od té doby se věnuje pouze volné tvorbě.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V jejím repertoáru najdeme širokou škálu technik. Vyjadřuje se totiž kresbami, stejně jako grafikou - suchou jehlou, vytváří linoryty a v neposlední řadě i se může chlubit  vlastní specifickou technikou olejomalby. Vždy jsou ale její obrazy odvozeny od kresby. Ta je pro ni zjevně nejpřirozenější vyjadřovací prostředek. A zcela typický je pro Viktorii Ban-Jiránkovou humor. Ve škále od něžně poetické nadsázky po břitce sarkastickou parodii.

Dodejme, že autorka působila jako pedagožka na SUŠ na Žižkově náměstí v Praze.

 

 

 

(Ne)prvoplánové obrazy Viktorie Ban-Jiránkové

Po poklidném, pohodovém, mile přátelském zahájení výstavy Viktorie Ban-Jiránkové, kterou za Galerii Toyen uvedla Ing. Eva Slezáková a za doprovodu kytary ozdobil dvojjazyčným songem (Otčenáš) Jiří Slíva, se slova ujala Mgr. Lucie Holá.

 

Připomněla nám, že obrazy Viktorie Ban-Jiránkové jsou jednoduše čitelné. Ale jen v prvním plánu, na první pohled jde o komiku a ironii. Ale stačí se zahledět ´druhoplánově´ a vidíme, že to tak úplně neplatí, že v autorčiných obrazech je ještě něco navíc, že ve skutečnosti nám autorka svými obrazy uštědřuje docela drsnou lekci z politiky, sociologie, psychologie a podobných oborů.

 

 

 

Mgr. Lucie Holá také zdůraznila, že autorka pracuje vždy s expresivitou, že v jejích pracích se objevují sice nesporně líbezná témata, ale stejně tak má i témata absurdní.

 

 

 

Viktorie Ban-Jiránková se vyjadřuje ne jedním obrazem na jedno téma, ale v cyklech obrazů, v prokomponovaných sériích více menších děl, jež v kontextu spolutvoří myšlenkový celek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jako názorný příklad nám Mgr. Lucie Holá objasnila komplet Ruská historie, kde jedním z obrazů je i známá podobizna legendární Princezny se zlatou hvězdou na čele, Lady. Jenže v pojetí autorky je tato známá pohádková postava vyobrazena ne se zlatou, ale s rudou hvězdou na čele a navíc se nepřimyká k jejímu pohádkovému partneru, princi Radovanovi, nýbrž k inertnímu ruskému důstojníkovi, z nějž je vidět jen rukáv a výložky. A na divákovi je, aby si uvědomil souvislosti a onen ´druhý´ plán obrazu i celého cyklu Ruská historie. Jiným cyklem je i Pocta Toyen. Na výstavě je cyklus zastoupen pouze dvěma obrazy. Jeden z nich je jednoznačně neskrývaným a přiznaným uznalým odkazem ke známému obrazu Toyen, druhý je v duchu Toyen pojat. Důvodem k zařazení těchto dvou obrazů byl především odkaz na Toyen, jakožto patronce stejnojmenné Galerie, kde se výstava koná.

 

 

 

 

A na konec upřímný kompliment Jiřího Slívy

Po slovu Mgr. Lucie Holé nám ještě zahrál a zazpíval Jiří Slíva, grafik a karikaturista. V písni zazněl vlastní výklad toho, jak vznikl název uměleckého směru DA DA. Když utichl potlesk přítomných, tak se nám, a především Viktorii Ban-Jiránkové přiznal, že po zhlédnutí jejích obrazů na sebe dostal vztek, protože ho samotného, to co na mnohých z nich viděl, vůbec ani nenapadlo. A že je teď pro něj výsledný pocit, s nímž odchází z této výstavy, snaha co nejrychleji se dostat domů a tam malovat a malovat…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viktorie Ban-Jiránková

sice zjevně potěšena uznáním,

ale nezůstala Jiřímu Slívovi nic dlužna,

a tak lakonicky odvětila,

že totéž si nad jeho obrazy ona říká už dávno, takže si nemají co vyčítat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konec vernisáže patřil květinám, slovům uznání přátel i obdivovatelů autorky a dobré náladě.

 

 

130 00 Praha 3

Milešovská 846/1

Vstup: volný

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček, © Ing. Olga Koníčková

 

 

www.galerietoyen.cz


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/miroslav-jiranek-a-viktoria-ban-jirankova%3a-%c2%b4svet-za-zrcadlem%c2%b4-aneb-hlavne%2c-ze-se-doplnujeme%21/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/via-regia-kolektivni-vystava-aneb-klepani-do-ticha/