Viktor Sýkora: Semena a plody na cestách aneb když jsme mikrosvětem fascinováni

04.09.2014 16:31

Botanická zahrada hl. m. Prahy –  Troja

Výstavní sál,  Ornamentální zahrada, na Stráni a foliový  skleníku v severní části zahrady

 

6. 9. – 12. 10.  2014

Botanická zahrada hl. města Prahy odstartuje první poprázdninovou výstavu hned v sobotu 6. září 2014. Expozice s názvem Semena a plody na cestách bude přehlídkou těch nejrozmanitějších tvarů a barev tajemného mikrosvěta, který na svých velkoformátových fotografiích představuje Viktor Sýkora.

Dalo by se říci, že největšími cestovatelskými dobrodruhy ve světě přírody nejsou ani tažní ptáci, ani kytovci či snad motýli monarchové. Jsou to semena a plody rostlin, které se šíří po celé planetě neuvěřitelně rozmanitými cestami. Jejich anabáze čítají tisíce kilometrů a způsob cestování je mnohdy až bizarní. To vše ukazuje první podzimní výstava Botanické zahrady hl. města Prahy, která představí mikrosvět semen a plodů pohledem fotografa Viktora Sýkory.


Skrz hledáček fotoaparátu semena ožijí vlastním životem a odhalí nám fantazii neomezující svět dokonalých tvarů, které mnohdy připomínají výlet do sci-fi žánru.

 

Autor snímků říká: „Ve svých začátcích jsem nejraději fotografoval krajiny a architekturu. O mnoho let později jsem díky moderní technice objevil mikrosvět, který nám leží doslova u nohou. Na rozdíl od našeho makrosvěta zde vládne klid a ticho. Žádná z výprav do mikrosvěta není stejná a na každé z nich objevím nová místa  a struktury, které snesou srovnání s mistrovskými díly světových architektů i s nejúchvatnějšími přírodními scenériemi.“
 

 

 

Výstavu  doplníme živými exponáty - rostlinami, které jsou středem zájmu fotografova objektivu. Během akce budeme  prodávat  velkoformátové fotografie. (oficiální zpráva)

 

Máme otevřeno: denně 10.00 – 19.00 hodin

ve venkovních i vnitřních prostorách severní části zahrady ve fóliovém skleníku a jeho nejbližším okolí

www.botanicka.cz

Nejsnadnější přístup: ze stanice metra Kobylisy autobus č. 144, výstupní  stanice Na Pazderce

Hodnocení: 99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková, Viktor Sýkora