Víkendoví rebelové aneb a pak, že by nešlo natočit milující, ironický film o autismu

31.10.2023 18:43

 

 

Víkendoví rebelové

Režie: Marc Rothemund

Žánr: drama / komedie / sportovní

Produkce: Německo, 2023

Česká premiéra: 2. 11. 2023

 

 

„Víkendoví rebelové jsou příběhem o hledání a nacházení skutečné radosti a vzrušení.

Je to vyprávění, který diváky dojme, rozesměje, rozpláče, přivede k zamyšlení i sebereflexi. Film je o fotbale jako o společném zážitku, který potěší

nejen fotbalové fanoušky, ale i širší publikum.“

Producentka Justyna Müsch

 

 

Dojemný a vtipný příběh podle skutečné události, která okouzlila celé Německo.

Malý Jason do třídy úplně nezapadá, protože má poruchu autistického spektra.

Přestože je vysoce inteligentní, škola rodině doporučuje dát ho do speciální školy.

Mezi ním a jeho tátou Mircem však vznikne nečekaná dohoda:

Když mu Mirco pomůže vybrat si oblíbený fotbalový klub,

bude se snažit ve škole dělat co nejméně problémů.

Má to však jeden háček…

Jason chce navštívit všechny stadiony v Německu!

Bioscop

 

 

Tři neobvyklosti jednoho nečekaného filmu

 

Film Víkendoví rebelové Marca Rothemunda, podle scénáře Richarda Kropfa, je film, který obnáší v naší běžné distribuci hned tři neobvyklosti.

Tou první je bezesporu fakt, že jde o německý film. Projděme si minulostí a klidně i už dost dávnou, a zkusme si vybavit nějaké filmy německé produkce v našich kinech. A neříkejte mi, že s v Babelsbergu (a kdo ví, kde v Německu ještě) se vůbec nic netočí…

Druhou neobvyklostí je, že na svět může přijít empatický, vlídný, rodinný film, vhodný klidně pro adventní čas, přesto, že si nezahrává s otřepanostmi sladkobolných dojáků končících happy endem u štědrovečerní tabule či pod vánočním stromkem. Přesto to hřeje a pohladí, ač se skoro vše děje v létě a ještě ke všemu na fotbalovém hřišti. Jen houšť a více odvahy pro tvůrce. Příklady mohou táhnout z tradičních předvánočních klišé, do pěkného pestra. 

No, a třetí neobvyklost, je asi to nejdůležitější. A zásadní. Film, se nenápadně, ale zcela vehementně věnuje problému, o kterém se pramálo ví, který ale je a dost drsně zasahuje všechny zúčastněné. Autismus. Pojem, o kterém už kdekdo myslící slyšel, ale nikdo pořádně neví, co že to obnáší. A o to filmu – zdá se – šlo nejvíc. Ostatně inspirací byl zcela reálný případ a je tu nosný příběh…

 

 

Malá vsuvka k danému tématu – Autismus u dětí

 

Dětský autismus (nebo také pouze autismus) je historicky základní poruchou autistického spektra, je tedy i nejvíce popsána. Vzniká na neurobiologickém podkladě, jedná se o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. Dětský autismus postihuje převážně chlapce (v poměru 3:1). Patří mezi komplexní vývojové poruchy. Podle množství a závažnosti symptomů rozlišujeme různé formy dětského autismu - dvěma základními typy je autismus nízkofunkční a vysokofunkční. Právě vysokofunkční autisté mají v budoucnu určitou šanci zařadit se mezi ekonomicky aktivní obyvatelstvo a vést docela normální život. K tomu je ale třeba vynaložit značné úsilí. Poprvé tuto poruchu popsal L. Kanner jako infantilní autismus v roce 1943 (odtud také další možný termín Kannerův syndrom). Podle dnešní mezinárodně uznávané klasifikace nemocí (MKN-10) je to "typ pervazivní vývojové poruchy, která je definovaná přítomností abnormálního a/nebo narušeného vývoje..." Aby mohl být jedinci diagnostikován dětský autismus, musí mít problémy v každé části tzv. autistické triády, kterými jsou:

komunikace, sociální interakce, představivost..

Tolik jakási definice nedefinovatelného, citovaná ze vševědoucí Wikipedie.

 

 

A o tom, jak to je v praxi? Viz. film.

 

 Desetiletý Jason ve škole tak úplně nezapadá mezi ostatní, protože má poruchu autistického spektra. Přestože je vysoce inteligentní, hrozí, že bude muset přestoupit do speciální školy. Jeho rodiče hodlají udělat cokoliv, aby k tomu nedošlo.

A ono - cokoliv je snaha pomoci splnit Jasonovi jeho velké přání.

Chlapec se rozhodl, že si konečně vybere fotbalový klub, kterému by mohl fandit. Mezi otcem a synem tak vznikne nečekaná dohoda. Táta mu pomůže najít dokonalý fotbalový tým, když se Jason bude ve třídě snažit dělat co nejméně problémů. Celá věc má ale jeden háček… Jasonova kritéria pro výběr klubu jsou velmi specifická a přísná: nesmí mít hloupého maskota, musí smýšlet ekologicky, mít bezbariérové toalety, žádné nacisty mezi fanoušky, hráči nesmí nosit boty, které jsou příliš barevné a mnoho dalšího. A navíc… Než se Jason

rozhodne, musí vidět všechny týmy, bez ohledu na to, v jaké lize hrají, zahrát naživo.“

Jedenáct vět a je tu námět na film jako zvon.

A současně také nenásilné školení o tom, co obnáší mít doma autistu.

Samozřejmě, že ne každému jde o kopanou, ale v principu je to tak, jak to režisér Marc Rothemund a scénárista Richard Kropf zpracovali. A jak to malý Jason (hraje ho excelentně Cecilio Andresen), převedli.

No a ten fotbal? Možná to mohl být tak trochou i jistý kalkul od tvůrců. Fotbalem totiž, tak nějak žije většina mužů a protíná se s ním tím pádem i většina žen. Takže téma víc než masové. Ale fakt nejde prvoplánově o ten fotbal, stejně by to probíhalo třeba při sázení ředkviček na zahrádku, nebo při hraní loutkového divadla. Jen by to už nebylo tak většinové k oslovení publika.    

 

 

Marc Rothemund se nezjevil přes noc

 

Marc Rothemund je zkušený režisér, jen u nás se to ví dost málo. Marc Rothemund se totiž těší přízni diváků, ale jen těch, kteří mají šanci objevit jeho filmy…

Připomeňme, že je podepsán pod snímky jako „Spolu to dáme“ nebo „Rande naslepo“.

Teď se tedy pustil dokonce i do rodinného filmu. A ti, co film už viděli na jeho předpremiérách na říjnovém filmovém festivalu Das Filmfest, kde si ho představil dokonce sám režisér Marc Rothemund, určitě mohou potvrdit, že snímek bere za srdíčka malých i trochu otrkaná srdce dospěláků. 

 

 

Marc Rothemund – režisér

 

·         Marc Rothemund začal kariéru jako asistent svého otce, režiséra Sigiho Rothemunda a poté pracoval jako asistent režie u Helmuta Dietla, Bernda Eichingera, Dominika Grafa a Gérarda Corbiaua.

·         Marcův celovečerní debut Milostné scény z planety Země (Das merkwürdige Verhalten geschlechtsreifer Großstädter zur Paarungszeit, 1998) měl premiéru na Berlínském filmovém festivalu a získal Bavarian Film Award pro nejlepšího mladého režiséra.

·         Poté režíroval teenagerskou komedii Kalhoty v pozoru (Harte Jungs, 2000), ze které se stal kasovní trhák.

·         Marcův mezinárodní průlom přišel s životopisným válečným dramatem Poslední dny Sophie Schollové (Sophie Scholl - Die letzten Tage, 2005), který byl oceněn Stříbrným medvědem za nejlepší režii v hlavní soutěži MFF Berlín.

·         Film také získal nominaci na Oscara pro nejlepší cizojazyčný film na 78. ročníku udílení cen Akademie. Marc pokračoval v úspěšné kariéře, kladného přijetí se mu dostává jak od veřejnosti, tak od filmových kritiků.

·         Velký úspěch získal s komediálními dramaty Rande naslepo (Mein Blind Date mit dem Leben, 2017) či Spolu to dáme  (Dieses Bescheuerte Herz, 2017).

·         Jeho nejnovější počin Víkendoví rebelové (Wochenendrebellen”) už stačil získat Bavarian Film Award pro nejlepšího herce v hlavní roli (Florian David Fitz).

 

 

Němečtí recenzenti už film stihli hodnotit…

 

·         Ulrich Sonnenschein pro Film:

„Dojemné vztahové drama mezi otcem a synem. Režisérovi se opět zdařilo spojit tragický obsah a vysokou míru emocionality s inherentní komedií, přičemž vtip je jemný a nikdy zraňující. Pravdivost přichází kromě herců především hlubokými vhledy do poruchy autismu, přičemž film dělá pro pochopení tohoto postižení strašně moc. Rothemund inscenuje akusticko-vizuální svět Jasona nenápadně a sympaticky, takže filmu lze v klidu odpustit i jeden či dva stereotypní momenty zábavné kinematografie“.

 

·         Simone Reber ze SWR

„Milující, ironický film o autismu, který neobsahuje zdvižený prst ani růžové brýle. Zejména dětský herec Cecilio Andresen vyniká svým odhodláním, intenzitou a specifickou povahou, zatímco Joachim Król dodává příběhu hloubku a humor svým klidem. Hlavní aktér Florian David Fitz se přitom podpůrně drží v pozadí a ve scénách z každodenní práce působí trochu nevděčně, i když to lze filmu rychle odpustit, pokud se zaměříte na to podstatné, cestu otce k synovi.“

 

·         Katharina Zeckau z Filmdienst

„Chválí především citlivý scénář Richarda Kropfa a zručnou režii Marca Rothemunda, která přibližuje divákovi téma autismu živě, zábavně a téměř bez sentimentality. Film vidí jako zábavný a dojemný, který se ale nikdy neuchýlí k jednoduchým řešením pohodového filmu ani nebagatelizuje vyčerpávající život při soužití s ​​autistou. Dětský herec Cecilio Andresen dokáže najít obtížnou rovnováhu mezi ne nutně sympatickými stránkami Jasona a jeho hluboce dojemným nadšením a originalitou. Florian David Fitz je také mnohostranný ve své roli rodinného otce Mirca, zatímco matka Fatime, kterou hraje Aylin Tezel, poněkud zapadá. Recenzentka uznává, že i přes některé dramaturgické nesrovnalosti a spíše konvenční produkci nejde v žádném případě o pouhý povrchní film.“

 

 

Takže?

 

Který rodič film neuvidí, nebude vědět, co si představit pod pojmem „autista“ dál. Ale může mu to klidně stačit. Ale kdo film absolvuje, bude nejen, že vědět, co to znamená mít doma autistu, ale - a to je ještě mnohem podstatnější - uvědomí si, že ty jeho raubíři nevycválaní, které by nejednou nejraději přetrh, jsou vlastně docela milí komunikativní tvorové, s nimiž je to sice těžké, ale mohlo by to být mnohem a mnohem horší. Takže zaplať Bůh, či komu jak a kdo, za ně, a ty dárky určené pod stromeček jim tedy přece jen letos ten Ježíšek zase nadělí.

A to, je to hlavní, co nám – všem - nadělí film, Víkendoví rebelové.     

 

Text: Richard Koníček

Foto: Bioscop a internet

 

 

Víkendoví rebelové

Originální název: WOCHENENDREBELLEN

Režie: Marc Rothemund

Žánr: drama / komedie / sportovní

Česká premiéra: 2. 11. 2023

Produkce: Německo, 2023

Jazyková verze filmu: originální znění s titulky

Stopáž: 109 minut

Přístupnost: bez omezení

Kamera: Philip Peschlow

Scénář: Richard Kropf

Střih: Hans Horn, Chris Mühlbauer

Hudba: Hans Hafner, Johnny Klimek

Výprava: Uwe Szielasko

Producenti: Quirin Berg, Justyna Müsch, Max Wiedemann

Hrají: Florian David Fitz, Cecilio Andresen, Aylin Tezel, Milena Dreißig, Joachim Król, Ilknur Boyraz, Leslie Malton, Charlotte Hübner, Frank Streffing a další

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=xjppBkRmjQ0&t=2s>