Videokemp 2015/jednodenní přehlídka současného videoartu aneb zaujali jsme i TV ART Praha

03.08.2015 12:02

u Galerie Altán Klamovka v Praze 5

31. 7. 2015 od 13 do 22 hodin

 

V příjemném odpoledni jsme poprvé na www.www-kulturaok-eu.cz navštívili jednodenní přehlídka současného videoartu Videokemp 2015. Na louce pod Galerií Klamovka byly rozesety stany, které si museli sami autoři videí postavit…zvláště počasí  nám návštěvníkům i autorům přálo... velmi zajímavé bylo video půlminutových  obrazů ´Intimní pocity barevných tvarů´, jejichž autorem je FIlip Turek. 


Videokemp

je jednodenní výstavní akce zaměřená na prezentaci současného umění ve formě videa.

Jeho princip je jednoduchý.

Na určeném místě, většinou v parku, vzniká po dobu jednoho odpoledne a večera stanové městečko, v němž každý z umělců prezentuje svoji práci ve vlastním stanu.

 

Toto specifické prostředí poskytuje letní alternativu klasické galerijní prezentaci a odlišnou možnost sdílení dané tvorby.

Od roku 2005 se Videokemp koná již po deváté. Letos se bude konat přesně 10 let od uspořádání prvního Videokempu. Každý z uplynulých ročníků hostil práce cca 20-40 českých i zahraničních tvůrců.

Předchozí ročníky proběhly ve spolupráci s galerijními institucemi (Galerie Altán Klamovka, Galerie Futura – Zámek Třebešice, GASK, Dům umění města Brna, Galerie Entrance) či jako nezávislá akce (park Letná v Praze).

 

Po roční pauze se Videokemp vrací, tentokrát na místo svého 1. konání, tedy do parku u Galerie Altán Klamovka.

 

Kurátoři: Viktor Čech a Lenka Sýkorová

Vystavující: Alžběta Bačíková, Daniela Baráčková, Mira Gáberová, Ester Geislerová – Johana Švarcová, Miroslav Hašek, Dominik Hejtmánek, Pavel Jestřáb, Antonín Jirát, Calvin Laing, Petra Lelláková & Vladimíra Večeřová, Tomáš Moravec, Janek Rous, Tereza Severová, Johana Střížková, Haruna Tamaki Honcoop, Miroslava Večeřová, Tereza Velíková a další.

 

 

 

 

 

Kurátorský stan FUD UJEP Ústí n/L.

Kurátoři: Štefan Pecko a Martina Souhradová

Architektura stanu: Jan Hrubeš a Štefan Pecko

 

Vystavující videí z roku 2015:

  • Jan Hrubeš a Kateřina Palešníková - ´You should no better´

Video smyčka pracuje s jednoduchou narací za použití známých symbolů (politických, náboženských, grafických, archaických i dobových), které odkazují k počátku a zániku hranic jednotlivých civilizací. Využívá estetiku gifových animací a glitchových loops.

 

  •  Jiří Pitrmuc - ´Posel´

 

  •  Zdeněk Svejkovský - ´Volume up´

Pohledy ze všech oken jednoho ústeckého bytu. Atmosféru vytváří dramatická hudba, k jejímuž zdroji se kamera postupně přibližuje. To vše bez jakékoli úpravy prostředí (až na zmíněnou hudbu).

 

  •  Michaela Hrabová - ´Útěk´

Jedná se o video -  performance, jejímž ústředním motivem je cesta na Slovensko, na místo jí velmi blízké. Míša Hrabová si na hlavu nasadila kameru, jež zaznamenávala výraz jejího obličeje během cesty, příjezdu, procházení dveřmi, loukou atp. Celá videosmyčka obsahuje emoční vypjatost, touhu uniknout za hranice stereotypního života.

 

„Chtěli jsme vyjádřit a označit obecně sdílený pocit ze současné společenské situace. Zároveň téma má několik konotací, které se nemusí týkat geopolitických otázek. Tak to i dopadlo, šíře 4 nově vzniklých projektů je různá.“


 

Kurátorský stan FAMU Praha

Kurátoři: Antonín Jirát a Štěpánka Šimlová

 

www.aug.cz/altan-klamovka-praha

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková