Veronika Drahotová/Jessica Serran:The Thoughts of Tomorrow/What Came Through Today aneb co je jistě nejisté či nejistě jisté?!

29.04.2015 15:14

Atrium Gallery – Praha

29. 4. 2015

 

 

Na vernisáž nové prodejní výstavy v Atrium Gallery, jež se nachází v rekonstruovaném staroměstském domě a jež podle informací bude končit, nás pozvali galeristé Jaromíra a Ottokar Kirstein. Úvodní slovo pronesla paní Jaromíra Kirstein a Benjamin Tallis.

 

Mlčení, která promlouvají a absence, které zabírají místo  - asi jako včerejšek

Obrazy umístěné v přiléhavě přechodném zvláštně otevřeném výstavním prostoru (možná) přimějí k zamyšlení nad průchody časem, prostorem.  Také nad tím, co je nám společné, nad tím, jak průchody vnímáme ve zpětném pohledu a současně jako to, co teprve přijde, v perspektivně konce i začátku. Veronika a Jessica  - každá po svém – zkoumají prohlubeň mezi jistotu a pochybností, provokují k zamyšlení nad tím, jak moc o sobě víme a nakolik jsme si jisti světy, které současně tvoříme i obýváme. Obě pracují s tvůrčím napětím mezi zastavením a prouděním, znejišťují pokusy držet se identit navzdory vnitřním i vnějším proměnám, a přece se přizpůsobovat a rozvíjet, zatímco jsme konfrontováni omezeními, setrvačností i konformitou.

Jemné a hrubé, tady a tam, potom a teď, jisté nejisté, oni a my, ty a já – splýváme a vyvstáváme, narážíme do sebe a setkáváme se….(zdroj: tisková zpráva)

 

 

 

 

 

 

Zhlédli jsme fotografie a velkoplošné  akrylové obrazy na plátně a na deskách,  jejichž autorkami jsou okouzlující dvě umělkyně, Veronika Drahotová a Jessica Serran. Obě se osobně vernisáže také zúčastnily. První z nich, českou umělkyni Veroniku  Drahotovou (na foto vpravo),  charakterizuje její  emocionální, živý a téměř naivní projev. Její umělecká dráha začínala od jejích oblíbených objektů přes intermediální instalace, public art, video a fotografii k současné malbě.  Formálně využívá nejrůznějších výrazových prostředků, jak říká Marshall McLuhan: „Medium is message.". Dalo by se ale říci, že z malby vychází a také se k ní vždy nějak vrací. Zabývá se figurální i abstraktní malbou, její projev obsahuje vždycky nějaký příběh.

 

 

Druhá umělkyně, Jessica Serran,  pocházející z Kanady,  vystavila svá tři díla, která vytvořila  pomocí  kombinované techniky na desce (´Jen tak  si to tam viselo´, ´Myslela jsem, že půjdeme na procházku´ a Pythagoras´). Ve svém díle prozkoumává potenciál mark- making techniky, kontexty, v nichž žijeme a roli, kterou umělecké předměty plní v našem úsilí porozumět sobě i ostatním.

 

 



 

 

 

 

 

 

 

(výřez)

 

 

 

 

 

 

Veronika Drahotová (* 25. 7. 1975 v Praze)

  • přijata na AVU v Praze ve svých 16 letech – Ateliér vizuální komunikace u Jiřího Davida a Jiřího Sopka
  • 1998 realizovala jednu z nejrozsáhlejších public artových instalací, nasvícení Pražského hradu Vzdušné zámky
  • 2002 -2004: vedla galerii HOME (s Veronikou Bromovou a Aleksandrou Vajd (galerie byla zrušena z důvodu uvolnění místa pro vybudování nouzového východu z Palladia)
  • 1995 - půlroční stáž na San Francisco Art Institute (ateliéry New Ganre, Painting)

www.veronikadrahotova.com

https://galleryhome1.blogspot.com/

https://instagram.com/veronika_drahotova_official/

 

https://veronikadrahotova.wordpress.com/

www.jessicaserran.com

110 00 Praha 1

Liliová 8

Hodnocení: 90 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková