Velkofilm Jan Žižka aneb sedmero důvodů, proč jsme na jeho premiéru zvědavi …

17.09.2018 10:21

Crestyl  DOCK IN 3 - Praha

13. 9. 2018

 

Na pozvání společnosti Bioscop jsme se zúčastnili první tiskové konference u příležitosti  první klapky nejdražšího projektu v historii soudobé české kinematografie, hvězdně obsazeného historického velkofilmu Jan Žižka.

 

 

 

 

Nelehké téma = ostře sledovaný film

Pro naši filmografii jde o nespornou událost, což už předem bude vyvolávat diskuze, předpojatost, naděje, kritiku i polemiky. Důvodů je rovnou minimálně sedm.

 

  • Prvním důvodem je námět. Osobnost, jež má v našich českých dějinách nezastupitelnou, mýtickou roli, je tu známa všem a na níž kolují - jako na každou výraznou osobnost dějin - různé názory. Na jednu stranu legenda o hrdinství Čechů, jehož v našich dějinách tak moc není, ale i rub husitského hnutí, ničivá zkáza - často nenahraditelná - na významných objektech té doby, nesčetných klášterních archivech - paměti dějin - a samozřejmě i na historických artefaktech doby.

 

Druhým důvodem je 40 let glorifikace husitství, kterou založil Zdeněk Nejedlý a po roce 1948 vládnoucí ideologie, jež hodnotila husitství jako předchůdce dělnického hnutí, či skoro až komunismu.

 

  • Třetím důvodem je pro změnu prvorepublikový pohled na husitství jako předobraz národního obrození, národního uvědomění a národní emancipace, vytvářený spisy Aloise Jiráska.

 

 

Čtvrtým důvodem je nezapomenutelná husitská trilogie, skvěle natočená režisérem  Otakarem Vávrou, která obsahovala dobové velkofilmy, vyzdvihující pozitiva od Jana Husa, přes Jana Žižku, coby geniálního stratéga a ´tatíčka´ zbídačelého lidu, co vzal svůj osud - pod Žižkovým vedením - do svých rukou, až po zradu Panské jednoty a vyšumění husitského hnutí do ztracena dějinným překonáním se.

 

 

 

 

A pak tu máme ještě 2 další důvody - důvody už ryze současné.

 

 

 

 

Za prvé jde o film, jenž si vše předchozí uvědomuje, a proto chce být historickým velkofilmem a také nejdražším projektem soudobé české kinematografie.

 

Za druhé Petru Jáklovi, režisérovi a producentovi filmu, se do českého filmu podařilo získat a obsadit minimálně čtyři přední světové herecké hvězdy. Slovo ´minimálně´ volíme proto, že zatím byla produkcí prozrazena jen čtyři světová a tři česká jména představitelů. A jejich odtajňování probíhalo, jak známo postupně. Takže, kdo ví, jaká jména Petr Jákl ještě třeba tají…

 

A nakonec poslední důvod (7.)  - úzkoprsost české kotliny.  

 

Nezbývá, než ambicióznímu projektu držet palce a zachovat si zdravý rozum k posuzování…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osm statečných šlo s kůží na trh

 

 

 

Ve čtvrtek 13. 9. 2018 Petr Jákl, režisér a producent, na tiskové konferenci odtajnil část jmen herců v hlavních rolích. Na tiskové konferenci byl představitel hlavní role, hollywoodský herec Ben Foster, německý herec Til Sweiger (bude hrát Rožmberka), William Moseley hvězda Letopisů Narnie (zahraje bratra Jana Žižky) a australská herečka Sophie Lowe (bude hrát Kateřinu), Marek Vašut a Jan Budař. Dalšími odtajněnými jmény jsou Michael Caine oscarová hvězda a Ondřej Vetchý.

 

Vyjma Michaela Caina a Ondřeje Vetchého se na tiskovou konferenci dostavili všichni. Tým doplnila Romana Jákl Vítová, jež, neztráceje půvab a šarm, zaujala roli kormidelníka této plavby po vzdouvajících vlnách. O vlnu tsunami se zasloužili přítomní novináři, bulvární a senzacechtiví, stejně jako ti, co mají řemeslo se znalostí filmografické abecedy v malíčku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A proč používáme té námořní tématiky?!  Inspirovalo nás k tomu místo konání akce. Zbrusu nová pro Prahu zatím zcela výjimečná lokace. Tisková konference se konala v Libni v bývalých docích, ve vznikající čtvrti DOCK, konkrétně v novodobém multifunkčním paláci DOCK IN 3, s výhledem na rameno Vltavy s houpajícími se jachtami těch, kdo zde již ´zakotvili´ a zvykajícími si ´starousedlíky´ jako například nutrie, vyhřívající se na jedné z lávek u připoutané jachty pár metrů od domů. Pohled na druhou stranu byl ještě ale nabit stavebním ruchem budoucí čtvrti. Objekt ke konání akce totiž poskytla společnost Crestyl, jež je i hlavním sponzorem celého projektu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otázek by bylo hodně, času však málo…

Moderátorka Romana Jákl Vítová u vědomí nezvládnutelné hordy zájemců, obléhajících přítomné, zvolila moudrou taktiku. Nejčastější a v různých mutacích se opakující otázky koncentrovala do jedné či dvou, čímž v nabitém harmonogramu plánovaných akcí s přítomnými dokázala vše směstnat do jedné hodiny i s nezbytným fotografováním všech všemi.

 

Jako první dostal slovo strůjce všeho Petr Jákl

Dozvěděli jsme se, že je moc rád, že projekt, který připravoval osm let, dospěl do fáze 1. klapky, a že je stále ještě nadšen z toho, jaký tým snů se mu podařilo dát dohromady.  Samozřejmě nejfrekventovanější otázka, zajímající každého, byla - proč právě Jan Žižka?

 

Petr Jákl to vysvětlil svou klukovskou zálibou ve filmech o hrdinech, kteří dokázali nemožné. Ale nebyli to jenom Češi. A Petr Jákl, jak prozradil, se cítil a cítí Čechem, a tak snil o filmu o ryze českém hrdinovi. A když mu Marek Dobeš před osmi lety přinesl scénář na film o Janu Žižkovi, bylo rozhodnuto. Cesta k současné podobě scénáře byla ale náročná a osmiletá. Vzniklo postupně 10 verzí, trvale diskutovaného a přepracovávaného scénáře. A ve finále to už byl scénář úplně jiný. Navíc film nabídne i to, co se běžně nikdo neřeší, Žižkovo mládí.

 

Otázka zněla i na to, jak se získávají exponované světové filmové hvězdy do českého filmu:

 

Odpověď byla spontánní: Neskutečně složitě, ale výsledek je neuvěřitelný.

 

Po úvodní zpovědi Petra Jákla postupně dostali slovo i všichni přítomní. Prvním byl Ben Foster (37 let)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlavní hvězda snímku, Američan, který má za sebou bohatou hereckou minulost a diváci u nás jej mohou znát například jako Medivha ve filmu Warcraft: První střet či ze snímků X-Men: Poslední vzdor, Nepřátelé, Za každou cenu, 3:10 Vlak do Yumy nebo Alpha Dog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Jsem velmi rád, že jsme se domluvili právě s Benem. Strávili jsme spolu několik dní nad scénářem a tréninkem akčních scén. Neuvěřitelně mi vyhovuje jeho přístup a pokora spojená s respektováním historických faktů. Chápe to, co Žižka v našich dějinách znamenal, a cítí zodpovědnost stejně tak jako já, abychom příběh odvyprávěli co nejvěrohodněji,“ řekl Petr JáklBen se nyní v Čechách připravuje pečlivě na svoji roli.(zdroj: tisková zpráva).

 

Nás zajímalo, co ho přimělo, aby roli Jana Žižky vzal. Odpověď zněla - scénář. Podle jeho slov univerzální, specifický a každý se v něm najde. Historii ale neznal. Tu musel dostudovat. Ale už ze scénáře ho na roli zaujalo, že šlo o muže, jenž dokázal lidi kolem sebe motivovat a z nevojáků vytvořil ve své době neporazitelný tým. Jak ze scénáře i dějin pochopil, byl Žižka nejen válečník, ale i osobnost. A dodal, že si považuje za čest, že právě on může tohoto muže představovat. A tím, že scénář je tak silný, tak i on se cítí díky němu také silný.

 

Jako druhá dostala slovo Sophie Lowe

 

Osmadvacetiletá australská herečka a zpěvačka Sophie Lowe, která se narodila v Anglii, získala ve filmu Jan Žižka hlavní ženskou roli - Kateřinu. Po několika filmech (Překrásná Kate, Požehnaní) je Sophie momentálně v hledáčku talentů v Hollywoodu a je jí předpovídána hvězdná kariéra. Tímto filmem si plní svůj herecký sen. (zdroj: tisková zpráva)

 

 

 

U půvabné tmavovlásky nás zajímalo, jak probíhaly filmové ´námluvy´ mezi ní a Petrem Jáklem. Prozradila, že to bylo nečekané a neuvěřitelně rychlé. Petr jí poslal scénář. Když ho přečetla, oslovil ji. Než to ale stačila řešit, dostala oznámení, že má být za týden v Praze.

Se vším ostatním se seznamuje postupně. Už absolvovala kostýmní zkoušku a moc se jí líbí kostýmy. Už jako malá si hrála a oblékala podobně. Teď si zkusí skoro doopravdy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za českou stranu dostal slovo Jan Budař

Samozřejmě, že téma Jana Žižky zná. A je rád, že příležitost dostal. Po řadě rolí, jež mu byly přidělovány ho - jak řekl - už ho skoro nebavilo hrát, dostal na jaře příležitost přenést se do 1. republiky (Karel Čapek) a teď až do středověku. Obojí vítá. Už zjišťoval, kde se bude konat  1. natáčecí den, aby tam už o víkendu netrpělivě čekal, až se začne. Se svým typickým  humorem se omluvil, že díky překladu do angličtiny působil jeho vstup dvojnásobně.

 

Dalším z českých herců byl Marek Vašut

Zavzpomínal, že díky jeho věku, není odchován moderními zahraničními akčními hrdiny, ale Vávrovou trilogií. A nedá na ni dopustit, i když vznikla v 50. letech 20. století (1955). Navíc, už 30 let jezdí na koni a věnuje se historickému šermu. Takže jen se doslechl, že se má točit film o Žižkovi, a že ho má dělat mladý Petr Jákl, neváhal a skromně oslovil režiséra: „Petře, opovaž se, abych v tom filmu nebyl.“ Je. „Režisér mě poslechl,“ dodal Marek Vašut.

 

Pak pronesl krásnou sentenci. Znovu se vrátil k trilogii Otakara Vávry. Řekl, že na toto téma byla nasazena laťka mimořádně vysoko. A že i kdyby snad se svým novým Žižkou bez skloněné hlavy pod laťkou prošli jen těsně, byl by to úspěch. Že doufá, že se jim laťku podaří přeskočit.

 

A pak znovu už dostali slovo zase zahraniční hosté

 

 

Til Schweiger

Jeden z nejuznávanějších a nejoblíbenějších německých herců a režisérů současnosti Til Schweiger se před filmovými kamerami pohybuje od počátku 90. let. Posledních 20 let ale také často stojí za nimi jako významný režisér a producent. V roce 1998 si zahrál poprvé v mezinárodním filmu (Jidášův polibek) a od té doby natočil nespočet kasovních trháků včetně snímků, jako jsou Atomic Blonde, Hanebný parchanti, Král Artuš nebo Lara Croft.

 

„Vždycky se snažím vybírat konkrétní herce nejen podle toho, jak jsou známí, ale hlavně podle toho, jak se mi hodí do filmu. Til je skvělý herec a dokáže dokonale ztvárnit charakter, který od této role očekávám. Výborně jsme si rozuměli už po telefonu a já jsem se tak jenom ujistil v tom, že to chápe úplně stejně jako já. A to je pro mě to nejdůležitější,“  řekl Petr Jákl. Til se momentálně tedy připravuje na roli Rožmberka. (zdroj: tisková zpráva)

 

I u něj nás zajímalo, proč a jak roli ve filmu vnímal. Překvapil nás, že ji nechtěl. Že si ve scénáři vybral jinou. A že celé diskutování s Jáklem bylo o tom, koho má představovat. A že Petr Jákl prosadil svou. A tak Til Schweiger má roli, kterou nechtěl. Teď už ano. Petr Jákl ho přesvědčil za pomoci historie. O Žižkovi či osobnostech kolem, totiž nevěděl nic. Petr Jákl mu poslal obsáhlý spis, a tak pochopil, oč jde. Til Schweiger v Praze už ale točil před 10 lety a má na Prahu skvělé vzpomínky, a tak se rád vrací.

 

Posledním z oslovených byl anglický herec William Moseley

Jedenatřicetiletý William Moseley se proslavil především rolí Petera Pevensieho z trilogie Letopisy Narnie. Naše země mu není neznámá, část filmu vznikala i v ateliérech na pražském Barrandově nebo v Adršpašských skalách či v Českosaském Švýcarsku. Dokonce se tady před 11 lety na natáčení zranil. Dnes se věnuje především natáčení seriálu (The Royals) a filmů. Ve velkofilmu Jan Žižka bude hrát bratra hlavního hrdiny, Jaroslava. (Zdroj: tisková zpráva)

 

Samozřejmě jsme se ho na dobu, kdy tu točil, ptali. Vzpomínal, že tehdy tu žil a pracoval půl roku. Že se tedy vrací takříkajíc zpět. Akorát, že tehdy byl kluk ve středověkém obleku, a teď bude hrát muže ve středověkém obleku. Prahu má rád a Češi byli moc fajn, takže se těší i na ně.

Má hrát Žižkova bratra, tak nás zajímalo, jak se mu bude hrát s Fosterem. Uklidnil nás, že už spolu jednou hráli, sice ne bratry, a bylo to v pohodě, takže věří, že i tentokrát to dopadne dobře.

 

Fiktivní postavu Lorda Borše, pravou ruku krále Václava IV., bojovníka, který se postaví na stranu obyčejných lidí, má hrát držitel dvou Oscarů, britský herec Michael Caine (85 let), známý z filmů Pravidla moštárny či Batman začíná.

 

Za www.www-kulturaok-eu.cz jsme z toho všeho nabyli dojmu, že vše je dobře připraveno, promyšleno a vybrané osobnosti, jež jsme měli tu čest poznat osobně, jsou netypické, netuctové a že jim nechybí charisma ani osobitost. A při všeobecném konsenzu všech, že scénář je skvělý, je reálná naděje, že se film zdaří.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nám zbývá jen jediná nevyslovená otázka: Co ten bratr Jana Žižky?

 

No nic, počkáme si na premiéru v roce 2020…kdy stejnojmenný a první český velkofilm o Janu Žižkovi oslaví 65 let.

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

www.bioscop.cz

www.dockin.cz

www.crestyl.com