Velká kunratická 2021 aneb když se 3 400 šílenců řítí do kopce jen proto, že tam ten krpál je

09.01.2022 15:24

 

 

Velká kunratická

14. listopadu 2021

Kunratický les

 

 

Pokud vás následující fotky neodradí, ale závod vás dokonce zaujme, tak ať vám - 2. listopadovou neděli (bude 13. !!!) 2022 – pomáhají všichni svatí. Nejméně. A sledujte včas registraci, povolený počet účastníků je ve 27 kategoriích celkem 3 400 nadšenců, vyprodáno bývá už za několik minut. Takový je o tento závod zájem…

 

 

Velká kunratická je fenomén mezi závody, kterých se u nás postupně vyrojily desítky, vč. maratonů všeho druhu. Velká kunratická ale patří k nejstarším běžeckým závodům konaným v Čechách a ustála všechny peripetie dějin od roku 1934, bez přerušení. Takže místo konání, Kunratický les na okraji Prahy, by mohl vyprávět…

 

 

O čem to celé je…

 

Místem konání je úděsný krpál, pořád nahoru. Navíc závod probíhá v konci podzimu, ale spíše na počátku faktické zimy. Je tím pádem jen málokdy obšťastněn příhodným počasím, takže terén, po kterém se pinoží nadšenci vzhůru, tomu odpovídá.

Ale to, co nadšence k téhle krkolomné zkoušce vlastních sil a vůle přitahuje, je vpravdě neopakovatelná atmosféra tohoto legendárního závodu. Proto také na startu nechybějí už i malé děti, stejně jako ještě stále neudolatelní veteráni. Na výběr je jim šestero tratí v délce od 370 m do 3100 m. A běžci, či chvílema povětšinou až lezci, si mohou zvolit mezi nabídkou 27 jim technicky, věkem, trénovaností a nadšením, odpovídajících kategorií. Závod pořádá atletický klub Spartak Praha 4 a tam vám to celé vylíčí přímo v barvách…

 

 

Chce to přípravu…

 

Velká kunratická je kategorizována jako „závod odolnosti a přechodů mezi stoupáním a zrychlením na vrcholku kopce“. Nelze se zvednout od telky, a jít si to z ničeho nic zkusit.  Chce to systematický trénink a nejlépe celý rok před 1. startem. Odborníci a zkušení matadoři doporučují provádět po celý rok „opakované výběhy kopců s následným přechodem do rychlé rovinky“. K tomu si přidat také běhy na krátké trati, nejlépe tak 400 metrů minimálně, ale lépe až 800 m a to ne žádného rekreačního joggingu, ale maximální intenzitu běhu. Další podmínkou provádět stále dokola neméně intenzivně, tzv. intenzivní dynamická cvičení, jako je třeba TRX (postaru a po lopatě, to znamená ze školních let známé kliky, dřepy a výpady…). Zkušení borci to shrnují tak, že každá zabíračka na tělo, kdy to bolí a pot se z vás řine, musí nejprve naučit naše zlenivělé svaly vyrovnat se se setsakra intenzivní zátěží a vnímání bolesti a únavy, o které není nouze, minimalizovat jak se dá. Pak teprve se lze vydat vzhůru do toho šíleného kopce. Kdo to vše podcení, čeká ho podle zkušených harcovníků, zběsilý tep, sípající dech a „zakyselené nohy“.

 

 

Jak mohli ty Husiti ten Hrádek dobýt?

 

Hrádek, německy Wenzelsburg, čili Václavův Hrad, je aktuálně dávná „zřícenina někdejšího královského gotického hradu, umístěná v Kunratickém lese na lesnaté ostrožně obtékané Kunratickým potokem“. Jak zní jeho definice. Postavit si ho dal Václav IV. v roce 1411. Od roku 1412 se sem rád uchyloval, aby ho neotravovalo vládnutí, se kterým si příliš nevyhovoval. Byl zde i v roce 1419, když mu došla zpráva o defenestraci novoměstských konšelů, a spolu s došlou děsivou zvěstí, mu došlo, že z toho bude mela. To ho tak rozčílilo, že ho klepla pepka, nejprve mírně a o čtrnáct dní definitivně. Tím začala husitská revolta a zhruba za rok, už tu byli husitští Pražané, kteří 27. 1. 1421 hrad dobyli a dle dobových zvyklostí do základu vypálili. Nikdo už pak o zříceninu neprojevil zájem tak je tak jak ji „vylepšoval“ čas, příroda a ruce nenechavců. Na konci 19. století bylo to, co z něj zbylo srovnáno se zemí až do úrovně sklepů, aby se sem netrousili výletníci z Prahy. A dokonce se tu začala těžit břidlice.

Od roku 1934 je dávný Wenzelsburg, označovaný už dávno jako Hrádek, hlavní bodem Velké kunratické. Hlavní trať v mužské kategorii a v kategorii ženy vede na hrádek. Dominují jí tři prudká stoupání a tři přeběhy Kunratického potoka. Nejnáročnější je nesporně „výběh k Hrádku“, zvící 60 m délky, s převýšením 45 m. Cepín, mačky a dýchací přístroj není povolen. Trasa Mužů a Žen běžících přes Hrádek měří celkem 3 100 m, normálnější ženská trať měří 1 330 m. A protože se ukázalo, že dorostenci chtějí svou specifickou trať, tak od roku 2015 je jim k dispozici trasa dorostenců, v délce 1900m. Celkem se jak už řečeno, běží 21 kategorií na pěti tratích.

 

 

Vše se eviduje, vše se ví

 

Pro zajímavost jsme vyčetli, z webů věnovaných Velké kunratické a z všeznalé wikipedie, pár zásadních údajů.

  • Traťový rekord v kategorii Muži má od roku 1979 dosud, český atlet Vlastimil Zwiefelhofer (10:58,9 min).
  • V kategorii Žena drží od roku 2003 rekord Pavla Havlová (4:33,9 min.)
  • Od roku 2008 běhají ženy i přes Hrádek. Zde byla v roce 2012 nejrychlejší Kamila Gregorová (13:58,1min.)

Ti nejlepší mají časy pod 13:05 minuty, ale většina, se drží v rozmezí 15 až 25 min.

50. ročník, uspořádaný v roce 1983 byl výjimečný, nejen tím svým kulatým jubileem, ale také tím, že se konal se pod záštitou samotného předsedy Mezinárodního olympijského výboru Juana Antonia Samaranche, jenž osobně předával pamětní medaile. Zúčastnilo se ho tehdy vůbec početně rekordních 9 128 běžců.

 

 

Jak se běží?

 

Počty účastníků, hrozí nedodržením dvoumetrových odstupů na startu. Ale i za normálních okolností a poměrů, se už dávno, Velká Kunratická startuje takzvaně intervalově, tedy postupně od 9 ráno, do 14 odpoledne.

Specifikou závodu je, ne jeho délka, ale to, že se běží v mimořádně členitém terénu a střídají se krátká ale drsná stoupání s rychlými rovinkami, kde se každý snaží nasadit maximální rychlost. Což ale dle zkušených, není vůbec snadné. Závod přináší borcům už v 1. Polovině závodu, tři mimořádně náročná stoupání. Rovina je pak skoro horší pro tělo a vůli, než absolvované krpály…  A mimochodem, není prý nic ponižujícího, když ta zběsilá stoupání borci ne že běží, ale jdou, či začasté dokonce lezou přímo po čtyřech. Což upomíná běžce, že potřebují k výkonu jako sůl, krom té vůle a sil, především pořádné krosové boty s nesjetým víc než zimním vzorkem.

 

 

Kdo chce kam, pomož si tam sám

 

Zakončíme tím, čím jsme začali. Pokud vás připojené fotky a sdělené informace stále ještě neodradily, od zájmu zúčastnit se, i když nemusíte být, a pravděpodobně ani nebudete vítězi, tak vám na 2. listopadovou neděli, která vychází na 13 (!!!). 11. 2022, držíme palce. A radíme, zahájit intenzivní přípravu už dnes a sledovat web organizátorů, kvůli včasné registraci. Neboť povolený počet účastníků je ve všech 27 kategoriích dohromady „jen“ 3 400 nadšenců a vyprodáno bývá už za pár minut od zahájení registrace.

 

Text připravil: Richard Koníček

Foto z ročníku 2021: Wenca Nikoníček

 

 

Velká kunratická

13. listopadu 2022

Kunratický les

Více:

https://www.velkakunraticka.cz/