Večerníčky na Chvalském zámku aneb proč nezvolíme ´krtečka´?

13.02.2013 12:33

Chvalský zámek - Praha

19. 1. -  31. 3. 2013

 

Zvykli jsme si, že na Chvalském zámku  v Praze 20 můžeme navštívit výstavy pro dospělé i  pro děti.    Nově otevřenou v lednu 2013  výstavou ´Večerníčky na Chvalském zámku´ to opět dokládáme.  Ve výstavním prostoru prvního  patra Chvalského zámku zhlédneme  obrázky Maxipsa Fíka a jeho kamarádky Áji i další  pohádkové ilustrace výtvarníka Jiřího Šalamouna, animované postavičky z celovečerního filmu ´Autopohádky´. Celé zámecké sklepení proměňujeme v interaktivní hernu pro děti, které  mohou u stolečků a na kobercích na zemi sedět, plnit úkoly a konečně si pořádně hrát  ku potěše svých rodičů.

 

Skoro na žádné  výstavě na Chvalském zámku se neobejdeme bez tradičního slavnostního  otevření, tentokrát se konalo v neděli 20. ledna od 15 hodin.  A kdo tam byl?  Osobně zavítal výtvarník  Jiří Šalamoun, ´Karolína MIlerová  a  herec Josef Dvořák (hlas Maxipsa Fíka a dalších postav Večerníčků)

Současně jsme se zájmem sledovali vyhlášení  vítěze  celoroční  soutěže s vílou Ohnivkou a vítěze výtvarné soutěže ´O nejohnivější Ohnivku´ (přihlásilo se 109 dětí - v kategoriích od předškolních dětí až po odpovídající ročníky víceletých gymnázií) . Všechny práce jsme také samozřejmě vystavil na Chvalském zámku.

 

Autopohádky

I když se přiznávám, že na Večerníčky už se několik desítek let nekoukám,  ale ne proto, že bych se na ně ráda nedívala, ale nějak mi na televizi čas nezbývá. V Praze je tolik kulturních akcí, že docela  si po celodenní práci u počítače radostně protáhnu své, nejen stářím ztuhlé tělo, při pražském večerním smogu  pobíháním mezi spoustou  často i zajímavých vernisáží.  Nuže, přikročíme k této výstavě! Uvidíme zde animované postavičky z celovečerního filmu  ´Autopohádky´, který vznikl na základě knihy Jiřího Marka a na němž se  podílel legendární režisér Břetislav Pojar. Vystavené desítky loutek a 14 filmových dekorací z filmu Autopohádky nám nabízejí možnost navštívit pohádkové náměstí, kancelář pana účetního Pištory,  stylovou zahradní restauraci či okresní silnici, kde se  "autopohádkové" automobily prohánějí. Na výstavu jsme použili loutky, dekorace  a návrhy předního českého výtvarníka Michala Žabky, legendárního Břetislava Pojara nebo jednoho z nejlepších českých animátorů Fáni Váši.  V rámci doprovodné fotokolekce se setkáme s řadou zajímavých momentů z  natáčení filmu a s fotografiemi Lucie Bílé, Viktora Preise či Ladislava  Mrkvičky, kteří pohádkovým hrdinům propůjčili své hlasy.
 

´Krteček aneb  Zdeněk Miller dětem´

Pískovcové sklepení zámku jsme proměnili v interaktivní hernu pro děti s velkými obrázkovými panely Krtečka a jeho kamarádů.  Výstavu ´Krteček aneb Zdeněk Miler dětem´ oceníme i my dospělí, nejen menší a větší děti.  Obrázkové panely dosahují rozměrů až  2 × 2 metry a tvoří rozevřenou knihu, z které si děti mohou vybírat a plnit úkoly. Můžeme napovědět, o jaké úkoly se jedná? Například úkol č. 2 zní: spočítej housenky na obrázku… a jiné další úkoly, jako ´zahrajme si piškvorky´ a dostaneme razítko, hurá!!!

 

Maxipes Fík a a Jiří Šalamoun

Kromě oblíbeného kresleného Maxipsa a jeho kamarádky Áji nás zaujmou ilustrace z knih a  filmů, např. ´Pan Tau´, ´Hlemýžď čili šnek´, ´Poslední Mohykán´, ´Pán ze San  Francisca´, ´Opilý kocour´ či ´Kaštanka´. Děti si rády zalezou do ´maxipsí´boudy, pohrajou si v ní a podívají  se na pohádku ´Maxipes Fík a  požárníci´.

 Pár slov o Šalamounovi, bohužel jen pár…život má Jiří Šalamoun vskutku pestrý!

 Jiří Šalamoun – výtvarník, ilustrátor, litograf,  autor animovaných filmů,  afišista, typograf, básník,polyglot, na dvou akademiích vzdělaný umělec, profesor VŠUP a UMPRUM  a opatrný pesimista,   to všechno se nám narodilo 17. dubna 1935 v Praze a na mých rodných Vinohradech chodil do škol.  Jeho otec byl zemědělský inženýr a  matematik – statistik, který malého Jiříka mimo jiné zasvětil do tajů promítání , mikroskopů…atp. ´

´Jinak se Šalamoun zasloužil o vznik umělecké fakulty v Plzni. Patří mu tedy i za toto náš dík či lamentace´(Josef Mištera- z novin  ´big thanks for big things´ )   

 

Výběr z výsledků soutěže v I. kategorii –  nejmenší  - předškolní děti

Cena za nejvlasatější vílu Ohnivku:  Sandra Dynybylová z Nehvizd

                                                               Jamuna Luisa Kobesová z Prahy 9

Cena za nejohnivější vílu Ohnivku:  Petra Brenkusová z Prahy 9

                                                               Jeroným Fortin z Prahy 3

Cena za nejstrašidelnější vílu Ohnivku: Aleš Zakouřil z Prahy 4

 

Večerníčky na Chvalském zámku:
Maxipes Fík a další tvorba Jiřího Šalamouna

Autopohádky
Krteček aneb Zdeněk Miller dětem

 

Chvalský zámek

Na Chvalské tvrzi 857

193 00 Praha 9 – Horní Počernice

Tel. 281 865 763

Mobil: 602 403 750

 

Otevřeno:  denně 9.00 až  17.00 hodin

E-mail: infocentrum@chvalskyzamek.cz

Http:// www.chvalskyzamek.cz

Spojení: z konečné stanice metra linky B – Černý Most

Autobusy čísel:  220, 221, 296, 223, 261, 273, 353,303, 304, 344 (bez záruky) - první zastávka Chvaly

 

Ing. Olga Koníčková

Foto:  Chvalský zámek

Pod čarou: Krteček – volili jiné kandidáty

´Pražané nespokojení se současnou politikou dávali svůj názor najevo i tím, co vhodili do volebních uren. Našly se tam totiž například podomácku vyrobené volební lístky se jmény fiktivních hrdinů či obálka plná sladkých pendreků. Těchto hlasů  komisaři napočítali v Praze 3195. Lidé hlasovali například pro Krtečka, Cimrmana, …´ www.IDNES.cz