Večerníček slaví 50 let aneb velká retrospektiva večerníčků /Valdštejnská jízdárna

31.05.2015 19:16

Valdštejnská jízdárna  (Národní galerie) – Praha

Museum Kampa  (Sovovy mlýny) – Praha

30. 5. – 13. 9. 2015

 

 

 

 

Zúčastnili jsme se velkolepé vernisáže výstavy´Večerníček slaví 50 let´, kterou připravilo  Museum Kampa ve spolupráci s Českou televizí a Národní galerií. Vernisáže se zúčastnily stovky celebrit, jen zahradní pávi se z obavy z hluku stáhli do křoví…

 

 

 

 

Výstava představila přední české výtvarníky a ilustrátory, kteří se na tvorbě večerníčků podíleli. Velkorysý projekt mapující historii tohoto televizního formátu vznikl v rámci oslav 50. výročí Večerníčku.

 

 Jak oslavit Večerníčkovo jubileum?!

No,  přece  unikátní a svým rozsahem ojedinělou výstavou – příběhem, kterým  mapujeme celou genezi tohoto fenoménu, který měl být původně ´jen´ drobničkou, nenápadnou pohádkou na dobrou noc.

 

 

 

Nenápadně jsem sice přišel …snad  však nikdy neodejdu …protože mě děti rády mají

Večerníček časem svým vitalismem přerostl běžná kritéria specifik krátkého žánrového útvaru a mimořádnou dramatickou, výtvarnou i animační kvalitou přerostl v originální a svébytný televizní subjekt s přesahem do dalších kreativních disciplín.

 

Český animovaný film, tzv. česká škola animace (Jiří Trnka, Hermína Týrlová, Karel Zeman, Břetislav Pojar, Jan Švankmajer, Jiří Barta…) má totiž své pevné místo v kontextu světové kinematografie. Na její odkaz navázala plejáda významných českých scénáristů, výtvarníků a režisérů v oblasti televizní animované tvorby: Josef Lada, Zdeněk Miler, Radek Pilař, Václav Bedřich, Václav Čtvrtek, Zdeněk Smetana, Adolf Born, Milan Nápravník, Vladimír Jiránek, Pavel Koutský, Jan Balej a mnozí další.

 

 „Večerníček je fenomén, na kterém vyrostly a stále vyrůstají celé generace. A proto je tato jedinečná výstava nejen oslavou dětského světa fantazie, ale také jakýmsi holdem a poděkováním umění českých animátorů, výtvarníků i scenáristů a režisérů," řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák (na foto vpravo)  a dodal: „Nesmírně si cením i toho, že se nám podařilo získat řadu unikátních exponátů včetně původních loutek a scén, které zapůjčili sami autoři nebo jejich dědicové. Některé originály tak bude moci veřejnost spatřit vůbec poprvé."

  

  • Na výstavě v Museu Kampa prezentujeme také některé originální dochované loutky, ale i původní kulisy z večerníčků a další cenné náčrty, kresby a fotky.

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vecernicek-slavi-50-let-aneb-velka-retrospektiva-vecernicku-museum-kampa/

  • Ve Valdštejnské jízdárně prezentujeme navíc interaktivní pohádkové zážitky, možnost reálně vstoupit do Krakonošovy zahrádky či třídy Macha a Šebestové, dívat se na Ovčí babičku nebo Spejbla a Hurvínka, svézt se na Hvězdném drakovi ze seriálu Rákosníček a hvězdy, skočit do klobouku Boba a Bobka… minibludiště…

 

 

 

 

 

Co  jsme o Večerníčkovi  nevěděli?!

  • předchůdce Večerníčku:  duchovním  otcem Večerníčku byl dramaturg, surrealistický básník a malíř Milan Nápravník, který stál i u zrodu večerního cyklu pohádek Stříbrné zrcátko, kdy se tehdy inspiroval  nám starším známým a oblíbeným rozhlasovým pořadem Hajaja…
  • znělka: kluka s očima jako hvězdy, s čepičkou na hlavě, který sedí na houpacím koníkovi, v autíčku nebo na cirkusové jednokolce, nakreslil v roce 1965 výtvarník Radek Pilař. Postavičku animoval Antonín Bureš, dědeček herce Marka Vašuta.  Hudbu ke znělce složil skladatel Ladislav Simon.  Večerníčkovi propůjčil hlas - tehdy pětiletý Michal Citavý - za honorář 75 Kč. Příprava celé znělky trvala 2 – 3 měsíce
  • 2. 1. 1965 -první večerníček:   pohádka se jmenovala ´Kluk a kometa´, vyprávěla ji Štěpánka Haničincová, kometě propůjčila svůj  hlas Jiřina Bohdalová
  • večerníček na Slovensku: 1965 – krátké pohádky každou neděli pod názvem ´Rozprávka na dobrú noc´.  Od 1975 se vysílají barevně a každý den
  • některé večerníčky původně pro tento cyklus nevznikaly:  např. seriál Mach a Šebestová byl původně krátkým animovaným filmem  určený pro promítání  jako předfilm (když jsme my starší šli do kina, promítali nám  vždy Týdeník, předfilm a pak hlavní film)
  • zvířátka ve večerníčcích: skoro všechna tam snad byla
  • v Maďarsku uvádí pohádky plyšový medvídek Tévé- Maci od roku 1964: nejprve si uklidí pokoj, potom si vyčistí zuby a nakonec si sedne do křesla a čekána pohádku. Po ní vypne televizor a jde do postele, odkud popřeje dětem dobrou noc….

 

 

 

 

 

„Co byste popřála Večerníčkovi k narozeninám?, zeptala se ČT Mariny, mladší dcery Radka Pilaře

 

 „Aby ta padesátka byla skutečně jen číslo, a i  když mu,  doufám,  budou na televizní obrazovce přibývat  i další léta, aby pořád zůstal dětmi oblíbeným klukem, který si z ničeho nedělá vrásky.“

 

 

Autor výstavy: Jana Sommerová

Architekt výstavy:  Otakar Chochola

Realizace: Jan Vrba a kolektiv

Kurátorka: Helena Musilová

 Víkendové programy obohatí řada doprovodných akcí: tvůrčí dílny s dabingovým studiem, školičky animace či setkání s tvůrci večerníčků a projekce pohádek.

Více informací naleznete zde: www.ceskatelevize.cz/vecernicek

Patronát nad výstavou přijali výtvarníci Adolf Born a Zdeněk Smetana, animátorka a režisérka loutkových snímků Vlasta Pospíšilová a kameraman animovaných filmů Jiří Malík.

Pozor!! Zakoupená vstupenka platí v prostorách Valdštejnské jízdárny NG i v Museu Kampa. Je časově neomezená. Druhou část výstavy můžeme navštívit kdykoliv během konání výstavy, tj. do 13. 9. 2015!

 

Záštitu nad výstavou převzali:

Vláda ČR / Senát / Ministerstvo kultury ČR/ Městská část Praha 1

Partneři výstavy:

Dilia / Hewlett-Packard / Karlovarské minerální vody, a. s. / Fotolab / IKEA / Big Board  

 

Partneři Musea Kampa:

Vítkovice – Machinery Group, Renomia, Unicredit Bank, ČSOB,

Pořadatelé výstavy: Česká televize, Národní galerie v Praze a Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových

 

Vstupné:

- děti do šesti let: zdarma

- děti ve věku 6-15 let: 50 Kč/os.

- dospělí: 125 Kč/os.

- senioři nad 65 let: 50 Kč/os.

- rodina složená ze dvou dospělých a maximálně čtyř dětí ve věku do 15 let: 250 Kč

- skupina od 10 osob: sleva 50 % z výše uvedených částek

 

Ve Valdštejnské jízdárně vstup zdarma pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P, Asociace muzeí a galerií (AMG), ICOM, členy Společnosti přátel NG.

Máme otevřeno denně mimo pondělí:  9.00 – 19.00 hodin

110 00 Praha 1

Valdštejnská 3

 

Bezbariérový přístup

Doprava: Metro A - Malostranská, Tram 12, 18, 22 – Malostranská

Hodnocení: 90 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková